Crnogorci "postali" Srbi, Rusi, Kinezi, Vijetnamci, Pakistanci

Centar za građanske slobode (CEGAS) očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova da preispita način i dodelu počasnih državljanstava Crne Gore.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2021.

10:41

Crnogorci
Foto: Depositphotos/Mehaniq

Kako kažu iz te nevladine organizacije, te dodele se svode na pravno nevaljana rešenja i mišljenja.

Marija Popović Kalezić iz CEGAS-a podsjetila je da je ta NVO nedavno uradila analizu o počasnim državljanstvima i brojnim nepravilnostima koje su uočili.

”Nakon naše analize o počasnim državljanstvima i brojnim nepravilnostima koje smo uočili i u formalnom i u suštinskom smislu prilikom donošenja rešenja za dobijanje crnogorskog državljanstva prijemom, na osnovu člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, obavestili smo crnogorsku javnost, a samim tim i MUP”, rekla je Popović Kalezić za “Vijesti”.

Analiza CEGAS-a pokazala je da su od obnove nezavisnosti Crne Gore, odnosno od 3. juna 2006. do 24. maja ove godine, ukupno dodeljena 453 počasna državljanstva. To, kako je navedeno, znači da su u proseku godišnje 23 osobe dobijale počasno državljanstvo Crne Gore.

Samo izborne, 2020. godine, dodeljeno je 131 počasno državljanstvo strancima, što je 30 odsto ukupnih i šest puta više u odnosu na 2019. kada su dodeljena 22. U ovoj godini dodeljeno je više od 30 počasnih državljanstava.

Prošle godine je, do 4. decembra kada je izabrana nova ekspertska Vlada, ministar unutrašnjih poslova bio Mevludin Nuhodžić (DPS).

On nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da prokomentariše navode CEGAS-a o nezakonitoj dodjeli počasnih državljanstava i zašto je tokom 2020. dodijeljeno više nego ikad.

Na osnovu dokumentacije koju su dobili iz MUP-a, CEGAS je, kako se navodi u analizi, utvrdio da ni u jednom rješenju o dodjeli počasnog državljanstva nema obrazloženja zbog čega je dato određenoj osobi.

”Očekujemo od MUP-a da preispita način i dodjelu počasnih državljanstava koje se svode na pravno nevaljana rešenja kao i mišljenja koja smo dobili na osnovu Zahteva o slobodnom pristupu informacija, iz kojih se ne vide suštinke i odlučujuće činjenice, zbog kojih su određena lica dobijala počasno državljanstvo. Ističemo da rešenja nisu ništa drugačija kada se radi o onima koja su donesena i nakon 31. avgusta 2020. i sa tom se praksom mora prekinuti”, poručila je Popović Kalezić.

Iz MUP-a, na čijem je čelu od decembra prošle godine Sergej Sekulović, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su upoznati sa analizom CEGAS-a i da li će preispitati dodelu počasnih državljanstava, navodi ovaj portal. Prema dokumentaciji koju je objavio CEGAS, Sekulović je ove godine, do 26. maja, potpisao 36 rešenja o dodjeli počasnih državljanstava, najviše zbog realizacije programa ekonomskog državljanstva. Najviše crnogorskih pasoša dodeljeno je Rusima i Kinezima, a ima i Vijetnamaca, Amerikanaca i građana Srbije i BiH.

Na predlog Fudbalskog saveza Crne Gore državljanstvo je ove godine dodeljeno fudbaleru Urošu Đurđevcu (Srbija).

Na zahtev ministarke prosvjte, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, crnogorsko državljanstvo ove godine je dobila Svetlana Stijović (BiH) po zanimanju defektolog-oligofrenolog kao, kako je obrazloženo, deficitaran kadar važan za obrazovni sistem Crne Gore. Počasni državljanin Crne Gore 2008. godine postao je Taksin Šinavatra, nekadašnji premijer Tajlanda koji je u svojoj državi bio osuđen za korupciju, a nekoliko godina kasnije i malezijski državljanin Vei Seng Pua, koji je bio hapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja.

Najviše počasnih državljanstava dodeljeno je građanima Ruske Federacije, Egipta, Kine, Libana, Sirije i Pakistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: