"Strašno je. Ceo grad je u plamenu"; a od posledica vrućine preminulo preko 100 osoba VIDEO/FOTO

Meštani kanadskog gradića Liton, u kom je nedavno izmerena rekordno visoka temperatura od 49,6 stepeni, evakuisani su, pošto su to mesto pogodili požari.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Vatra se iz šume proširila i na kuće, zgrade, automobile, a gradonačelnik Jan Polderman rekao je da je „ceo grad u plamenu“.

Na snimcima koji su se pojavili iz ovog grada vidi se kako vatra uništava sve pred sobom u gradiću koji ima 250 stanovnika. Pored toga jak vetar, koji je dostizao brzinu veću od 70 kilometara na sat, doneo je vatru šumskih požara do samog naselja.

"Strašno je. Ceo grad je u plamenu. Samo 15 minuta pošto se pojavio prvi dim, vatra je bila svugde", rekao je Polderman za BBC.

​Liton se nalazi na 260 kilometara od Vankuvera, u Britanskoj Kolumbiji, koju su, sa susednim delovima Kanade i SAD pogodile ekstremno visoke temperature, zbog kojih je preminulo na stotine ljudi.

Više od 100 smrtnih slučajeva na severozapadu Severne Amerike povezano je sa vrelim talasom, saopštili su danas zvaničnici američkih država Oregon i Vašington kao i kanadske Britanske Kolumbije.

Nadležni u Oregonu naveli su da su najmanje 63 osobe u toj državi umrle zbog ekstremno visokih temperatura.

Portland i Sijetl su zabeležili rekordno visoke temperature od čak 46 stepeni Celzijusa.

U Vankuveru, u Kanadi, policija je saopštila da je registrovano bar 65 iznenadnih smrti od petka. Vlasti upozoravaju da bi broj mrtvih mogao da bude i veći, preneo je Glas Amerike.

U gradu Lajtonu, u Britanskoj Kolumbiji registrovana je najveća temperatura ikada izmerena u Kanadi od 47,9 stepeni Celzijusa.

Meteorološka organizacija UN saopštila je da je ekstremna vrućina uzrokovana "atmosferskom blokadom" i da će temperature verovatno ove nedelje biti najviše na obalama, a potom preći na unutrašnjost Britanske Kolumbije i kasnije na istok ka Alberti.

Ekstremne temperature pojačale su i strah od požara, a predsednik SAD Džozef Bajden je obećao da će sušni predeli dobiti više pomoći od federalne vlade zbog opasnosti od požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu