Izveštaj je procurio, a šta kaže Kina?

Kina je danas odlučno demantovala pisanje Vol Strit Džornala koji je citirao američke obaveštajne podatke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2021.

21:41

Izveštaj je procurio, a šta kaže Kina?
Shutterstock/ AnnaStills

Oni su naveli je nekoliko članova laboratorije u Vuhanu bilo bolesno pre nego što su se prvi simptomi korona virusa pojavili u tom kineskom gradu 8. decembra 2019. godine.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je rekao da je "potpuno netačno" da su trojica laboranata u Vuhanskom institutu za virusologiju bila bolesna na jesen 2019. godine, preneo je Gardijan.

U tekstu Vol Strit DŽornala se navodi da su, na osnovu obaveštajnih podataka SAD, laboranti imali simptome koji su karakteristični za kovid-19 i sezonske bolesti.

"SAD nastavljaju da ''pumpaju'' teoriju da je virus procureo iz laboratorije. Da li zaista brinu o poreklu virusa ili samo pokušavaju da skrenu pažnju", zapitao je Džao.

On je takođe citirao izjavu Vuhanskog instituta iz marta 2020, u kojoj se navodi da institut nikada nije imao dodira sa kovidom-19 pre 30. decembra 2019. godine.

U odvojenom izveštaju Si-En-En je danas citirao ljude koji su upoznati sa izveštajem, a prema kojem obaveštajne jedinice i dalje ne znaju od čega su laboranti bili bolesni.

"Na kraju dana ništa nije skroz jasno", rekao je za o-En-En jedan od izvora koji je imao uvid u izveštaj obaveštajne službe.

U izveštaju koji je zvanični Peking podneo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji vlada Kine tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima kovida 19 otkriven 8. decembra 2019. godine u Vuhanu.

Ipak, američka obaveštajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima zbog čega su hospitalizovani kineski istraživači. "Na kraju, ništa se definitivno ne može zaključiti", navode američki obaveštajni izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: