"Povlačenje Kfora i Unmika bi značilo da je albanska vojska zauzela granice"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva osvrnuo se na izjavu izraelskog premijera o Vašingtonskom sporazumu.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

"On nije previše lošeg rekao osim jedne stvari, koja je netačna. Rekao je da je Srbija zajedno sa Prištinom učestvovala u tome. Ja sam doneo da se vidi sporazum gde ja nikada nisam potpisao da Izrael prizna tzv. Kosovo. " rekao je predsednik pokazujući primer sporazuma u Vašingtonu.

Srbija se neće izjašnjavati o sukobu između Izraela i Palestine.

"Kada su mi ponudili obostrano priznanje, ja sam rekao "Žao mi je što moram da vam pokvarim žurku, ali ja to da potpišem neću". Ambasador Izraela priča da je njihova zemlja to učinila pod američkim pritiskom. Srpski predsednik nije poklekao pod pritiskom. O izjavi amabasadora te zemlje najviše su govorili Đilasovi mediji. Ja sam doneo ovde sporazum da se vidi, evo ga moj potpis. Ovde lepo piše. Ja sam rekao i Netanjahuu, da ima izbor, da mi prebacimo ambasadu u Jerusalim i da ne prizna Kosovo ili da prizna i da oni otvore ambasadu", rekao je Vučić.

Rekao je moliti generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da spreči povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova. Što se tiče povlačenja trupa KFOR-a i UMNIK-a, ističe da nijedna od 2 opcije nije dobra.

"Imate dve opcije, da se povuku KFOR i UMNIK i da ostane Bondstil kao američka baza ili da ona ne ostane, a ovi se povuku. Naše je da čuvamo mir i stabilnost, rast koji smo napravili. Da naše žene i majke ne strepe da li će im se deca vraćati u kovčezima", jasan je.

"Ukoliko se KFOR povuče, to je kraj svega. To bi značilo da Albanci stoje na granici i tu više nema nikakvih prava za Srbe."

On je rekao da je to što tvrdi "obaveštajni podatak" i da "jedna velika sila to traži", ali nije hteo da potvrdi da je to zahtev SAD. Vučić je naveo da će na razgovorima u Briselu narednih dana tražiti da do toga ne dođe, jer bi "time bio kraj svega i jer je to sve suprotvno Rezoluciji 1244".

"Mi to da prihvatimo ne možemo", rekao je Vučić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu