Zvanično: Ðurić postao stalni posmatrač pri OAD

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić predao je danas akreditivna pisma generalnom sekretaru Organizacije američkih država (OAD) Luisu Almagru.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: Profimedia/Xinhua/arhiva
FOTO: Profimedia/Xinhua/arhiva

Time je i zvanično postao stalni posmatrač pri toj regionalnoj organizaciji.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade Srbije, Ðurić je istakao posvećenost Republike Srbije daljem razvoju saradnje sa OAD i negovanju bilateralnih odnosa sa državama Severne i Latinske Amerike i Kariba.

"Današnja jaka Srbija, koja se ubrzano razvija, želi da bude čvrsto uporište zemalja Latinske Amerike u Evropi. Najveća komparativna prednost Srbije leži upravo u našoj spremnosti i otvorenosti za saradnju sa svim regionima i državama sveta“, rekao je Ðurić.

On je podsetio da "tradicija saradnje Srbije i zemalja članica OAD seže u daleku prošlost i preneo Almagru poruke prijateljstva u ime naroda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.

Organizacija američkih država predstavlja najstariju regionalnu organizaciju na svetu koja okuplja 35 država Severne i Latinske Amerike i Kariba sa statusom članice, kao i 72 države sveta sa statusom stalnog posmatrača.

Republici Srbiji dodeljen je status stalnog posmatrača pri ovoj Organizaciji 2002. godine, a njeni predstavnici aktivno učestvuju u Generalnim skupštinama OAD od 2011. godine, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu