Ruska, hitno

Zagreb -- Ministar zdravlja Vili Beroš najavio interventni uvoz ruske vakcine protiv koronavirusa pre nego što ona dobije odobrenje Evropske agencije za lekove.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/Frantisek Ivan/TASR via AP
Tanjug/Frantisek Ivan/TASR via AP

On je rekao da je o tome juče razgovarao sa ambasadorom Rusije u Zagrebu.

"Zamolio sam ruskog ambasadora da se ubrza dostava tražene dokumentacije kako bi HALMED mogao da donese odluku", rekao je Beroš, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li to znači da bi ruska vakcina mogla da dođe u Hrvatsku, Beroš je odgovorio: "Da, opcija je da ta vakcina dođe u Hrvatsku i bez odobrenja EMA-e, odnosno s odobrenjem HALMED-a i tzv. interventnim uvozom", rekao je Beroš.

Rekao je i da kada vakcina iz Rusije stigne, procena Hrvatske agencije za lekove i medicinska sredstva trajala bi nekoliko dana ili sedmica. "Ta analiza će zahtevati neko vreme, ali tu govorimo o danima i sedmicama, a ne mesecima."

Podsetimo, hrvatska evroparlamentarka izjavila je danas da je sitem nabavke i raspodele vakcina preko Evropske agencije za lekove doživela debakl i da bi Hrvatska trebalo sama hitno da nabavi rusku vakcinu protiv koronavirusa "sputnjik V".

O tome se oglasila i ambasada Rusije u Hrvatskoj koja je potvrdila da je kontakata po tom pitanju bilo.

Ovo bi bio drugi pokušaj Hrvatske da nabavi rusku vakcinu, budući da je prvi propao zbog packi Brisela, pa je hrvatski premijer Anderj Plenković morao da odustane od prvobitne namere da za građane svoje zemlje nabavi rusku vakcinu budući da ceo sistem raspodele vakcina preko EU ne funkcioniše kako je planirano.

Inače, ambasada Rusije u Zagrebu danima je bila pod svojevrsnom opsadom građana koji su na svaki način pokušavali da dođu do informacije kako bi mogli da nabave rusku vakcinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu