Bugarska se oštro protivi povratku srpskog jezika u makedonske škole

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva oštro je kritikovala odluku vlasti u Skoplju da u školski program vrate srpski jezik.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2021.

19:13

Bugarska se oštro protivi povratku srpskog jezika u makedonske škole
Shutterstock/erix cox

Ona je dodala da je "makedonizam ideja nastala u Beogradu i Moskvi".

"Ne znam da li se radi o novoj provokaciji, ali su sve tamošnje stranke apsolutno saglasne o ovoj temi", rekla je Zaharijeva televiziji BTV.

Bugarska ministarka smatra da je povratak srpskog jezika u makedonske škole deo plana da se "jezik što više približi srpskom, a udalji od bugarskog".

"To pobija tezu da je veza sa Srbijom i Rusijom prekinuta. Naprotiv, makedonizam je ideologija nastala u tim državama", rekla je Zaharijeva.

Makedonski premijer Zoran Zaev je, čestitajući Svetog Savu pripadnicima srpske manjine, najavio povratak srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama u Severnoj Makedoniji.

Sa Zaharijevom se saglasio i istoričar Hristo Matanov, koji tvrdi da je "makedonizam srpski proizvod sazdan na antibugarskim osnovama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: