Petak, 29.01.2021.

19:13

Bugarska se oštro protivi povratku srpskog jezika u makedonske škole

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva oštro je kritikovala odluku vlasti u Skoplju da u školski program vrate srpski jezik.

Izvor: RTS

Bugarska se oštro protivi povratku srpskog jezika u makedonske škole IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 3 godine

Koji si ti Bugari bolidi ahahaha. To ko sada da se javi Rusija da protestuje sto se u srpskim skolama uci engleski,ili se jave frencuzi zato sto se u nekim uci nemacki itd.

Vlada

pre 3 godine

Da li su ovi normalni. Makedonizam srpski proizvod? Nije srpski nego komunističko kominternosvski gde su bugarski poslenici odigrali ključnu ulogu po diktatu druga Staljina, uz saglasnost drugova Broza i Kardelja i srpskih prodanih duša. Prosečan Makedonac s izuzetkom ovih na istoku SM na granici sa BLG, će pre stati u kolo sa Srbima nego sa Bugarima. Ovi ih bre klali i satirali u dva rata. Ko je ovde lud.

Vojvoda Stepa

pre 3 godine

Kakvo brukanje Bugara! Šta je htela ovom izjavom? Da se isplače jer se Makedonija okreće Srbiji, da uvredi Makedonce izjavom da su oni proizvod Srba i Rusa i da potvrdi jedinstvo makedonskih partija po pitanju vraćanja srpskog jezika? Ništa se drugo i ne može očekivati nakon najgrubljeg mešanja u unutrašnje stvari Makedonije. Bugari su u pregovorima Makedonije sa EU pokazali svoje najgrublje lice, bahato i snishodljivo, a tobože žele dobro Makedoncima. Savetujem od srca da ona u svojoj državi uvede makedonski jezik za makedonsku nacionalnu manjinu.

nislija s merak

pre 3 godine

Imam utisak da Bugarima kao da je krivo sto Makedonski narod,ponavljam Makedonski narod ima vise simpatija i naklonosti prema nama,nego prema njima.

Bambi

pre 3 godine

Ja sam rođen pre 52. godine u Bg...Makedonac sam po narodnosti ili po prezimenu ili kako god hoćete...baš me briga za nacionalizam... Otac mi je rođen dole, bio oficir, u Mkd mi je sva rodbina, idem tamo 4-5 puta godišnje.
Makedonci, ko god bili, obožavaju Srbe...muškarci žene, žene pogotovu mlađe, srpske momke...svi se trude da govore srpski što bolje mogu, obožavaju Beograd...idu na po nekoliko dana po par puta godišnje i tako dalje.
Bugare ne mogu da smisle!!...ni ovi koji su za Zaeva ni ovi koji su za VMRO.
Pre desetak godina Bugari su im davali pasoše samo na potpis da su bugarskog porekla i dosta njih je uzelo taj pasoš pre svega jer je Bugarska u EU a i da bi kupovali auta tamo i uvozili ih bez carine. Otud tolko auta sa bugarskim registracijama...inače očima ne mogu da ih vide!
Džaba Bugarima sva ova priča koju forsiraju iz koga god razloga!

Milan

pre 3 godine

I posle je Seselj nacionalista kada prica o Hrvatima kao o pokatolicenim Srbima? On je u stvari bio napredan za svoje vreme-pa samo pogledajte kako drzave EU negiraju naciju, jezik, manjine, pravo na skolovanje na maternjem jeziku...

Samo nesloga Srbina narusava

pre 3 godine

...srpski komunisti kao sto su Rankovic,Krcun,Koca Popovic,Djilas su bili opcinjeni Titom i Jugoslovenstvom i nisu reagovali da sprece ustav 1974 koji je republikama dao veca ovlascenja.I nisu sprecavali parcanje Srbije ni teznje Hrvatske i Slovenije za nezavisnoscu.Cak je Koca Popovic smatrao da Kosovo treba da bude republika zbog problema sa Albancima a oni ih doselili,dok Srbima nisu dozvolili povratak na Kosovo.Uglavnom za nase danasnje probleme su odgovorni srpski komunisti,najvece zlo Srpskog naroda.
(ns boy, 29. januar 2021 19:49)

Krcun je bio opcinjen Titom 50-tih godina, ali je zatim shvatio koje su Titove nakane. Obzirom da je, za razliku od ostalih komunista, vodio racuna o Srbiji, i da je bio vrlo ekstreman po pitanju KiM, tu je pocetkom 60-tih vec doslo do razmimoilazenja... a onda je par godina kasnije Krcunov automobil pronasao jedino drvo pored puta (zakucao se u jedino drvo u krugu od 100m)... Par godina kasnije i Rankovic se probudio, ali tada je bio sam... srpski problem je i tada, a i danas, sto su se bunili jedan po jedan... na primer, najjaci igrac medju Srbima, uz Rankovica, je bio Blagoje Neskovic, spanski borac, organizator pokreta otpora u Bg. Njega su sklonili 1952.godine, Krcun i Rankovic cutali. Kada je Krcun stradao, Rankovic cutao... onda pao Rankovic. Kada je Rankovic pao, Koca preuzeo njegovu politicku funkciju (ne onu u DB)... a onda je pao i Koca 1972.godine. Da su se svi drzali kao Hrvati i Slovenci, i stitili jedan drugog...

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Moj pokojni pradeda mi je jednom davno rekao nešto poprilično zanimljivo o Bugarima.

Naime, za vreme Drugog svetskog rata, seljacima je bilo draže da im u selo banu nemački vojnici nego bugarski. Nemci bi (bar) došli i na brzaka obavili to što hoće, dok bi se Bugari zadržavali tu danima, pijančili, galamili, pucali u stoku i ubijali svakog ko bi ih popreko pogledao.

Ono o čemu se danas jako retko priča je proces tzv. bugarizacije, koje su Bugari vršili u okupiranim delovima Srbije i Makedonije tokom oba rata. To je uključivalo i otimanje dece, prisilno menjanje prezimena ljudima i likvidacija svakog ko bi im se usprotivio. Tu nisu bila pošteđena čak ni sveštena lica.

Tako da ovakve stvari uopšte ne treba da čude. Nastaviće oni sa ovim sve dok im neko ne "pukne šamarčinu".

Pozdrav.

Fića

pre 3 godine

Srpski jezik je ubedljivo najnaprednija i najsavršenija varijanta svih slovenskih jezika i kao takav trebao bi biti uveden u sve škole svih slovenskih zemalja gde su većina građani slovenskog porekla.!

fašizam je dostigao nivo da više i ne mora da se krije

pre 3 godine

Jel se to neki Bugari opet igraju obuka kako se treba ponašati prema Srbima i svemu Srpskom kao što su posle prvog svetskog rata pravili razne partije u Hrvatskoj od kojih je jedna izrodila NDH i neprestanu ljubav prema fašizmu i mržnju prema svemu drugom i drugačijem? Brisel je stvarno moćna organizacija, Staljin ni za 50 godina nije uspeo da iskoreni ono što su ovi uspeli da vrate za manje od 20 godina.

nedavno naucio

pre 3 godine

U knjizi Jase Tomica iz 1914 godine ("Rat u Maćedoniji i Bugarskoj") se vrlo lepo opisuje sta se desavalo u istocnoj Makedoniji izmedju 1878. i 1913. (kada su Srbi usli nakon 2.balkanskog rata). Izvestaji su iz prve ruke, Jasa je bio novinar i isao je sa srpskom vojskom, to sto je pricao je slusao od lokalnog stanovnistva.
Dakle, u tom periodu je vrsena prisilna bugarizacija Srba od strane Bugara, uz precutno aminovanje od strane turske vlasti. Srpski je ukidan u skolama, djacima su u skolama skracivana imena (Jovanovic je postajao Jovanov)... cak su bile i naoruzane bugarske grupacije koje su eliminisale vidjenije SRbe koji su se bunili. U crkvama su preimenovana imena srpskih svetitelja na freskama, a oni opsti (Bogorodica, Isus itt) su ostavljeni netaknutim. I pored 40-godisnjeg (!) ispiranja moga, narod je iznenadjeno reagovao na pojavu srpske vojske, pise da su mi govorili da "lice na njih". Ovo sam procitao tek pre 2-3 godine, nista od toga nisam znao.
Ovo ne govorim da bih formirao negativno misljenje prema Bugarima, da smo i mi i oni (i Rumuni) pametni, odavno bismo formirali neku svoju uniju (za to je naravno sada kasno, jer su oni u EU)...

C i n i k

pre 3 godine

Džaba Bugarima sva ova priča koju forsiraju iz koga god razloga!
(Bambi, 29. januar 2021 21:08

Istovremeno je nadrealno da BUG zahteva od druge drzave kakav obrazovni program mora da ima sev Mk, po meni do sad necuveno i nezabelezeno u svetu, misim da cak ni ENG to nisu radili kao kolonijalisti u Indiji..ako izuzmemo period SSSR kada su isti ti bugari imali obavezu da uce ruski i da zaborave svoj jezik, za njih je to izgleda jedino resenje, da im dodju ruje opet posto su mnogo poceli da se glupiraju, nisu oni za EU, ni slucajno...

C i n i k

pre 3 godine

Bugari se uvek nekom moćnijem "uvuku u d...".I uvek su jedino i
isključivo(u zadnjih 100 godina) ratovali protiv Srba.Pavelić je
prvo trčao kod njih za savezništvo.I lako je uspeo.
(a, 29. januar 2021 20:42)

Tacno je ali sta su dobili, uvek poraze i samo poraze, ne brinem ja za SRB, mnogo je SRB iskusnija i pametnija ngo sto BUG to misli, a zahtev da se u sev Mk izmwni obrazovni program je do sada nezabelezen u analima Evropskih tekovina, cudi me da se niko ne oglasava iz EU vrv zbg pandemije ali ovo zavredjuje paznju evropskih naroda jer je u suprotnosti sa tekovinama EU..

Hammer

pre 3 godine

Par činjenica o Bugarima:

1. etnonim "Bugari" potiče iz jednog od azijatskih jezika, najverovatnije
tatarski i znači mešavina, a označavalo je skupinu raznoraznih ratničkih
plemena iz Azije koja su se 681. godine doselila na Balkan

2. današnji Bugari govore jezikom koji pripada slovenskoj grupi jezika što je
vrlo čudno za jedan narod koji nosi tatarsko ime

3. današnji Bugari imaju jako male genetske sličnosti sa Azijatima, čak
štaviše genetski gledano sunajsličniji sa prvim komšijama Srbima, pa
potom i sa Rumunima...


Pa ko su i šta su onda ti Bugari???

Markoni

pre 3 godine

A čim počne Brisel da im lupa šamare zbog korupcije i kriminala ili kad prifali gasa, eto Bugara uplakanih u zagrljaj Moskvi.
A realno Rusi su im i dali državu, pomagali su i nama ali su im Bugari bili mezimci, setimo se samo Sanstefanskog Mira 1878 kada su im Rusi dali čitavu Makedoniju i delove sadašnje južne i istočne Srbije. Da ne bi Engleza i paradoksalno Austrougarske, danas mi Vranje možda bilo u Velikoj Bugarskoj.

John

pre 3 godine

A šta Bugare stoli bojko koji će se jezici učiti u školama u drugoj državi?
(TV Palma, 29. januar 2021 19:47)

Zato što, po njima, to nije druga država.

a

pre 3 godine

Bugari se uvek nekom moćnijem "uvuku u d...".I uvek su jedino i
isključivo(u zadnjih 100 godina) ratovali protiv Srba.Pavelić je
prvo trčao kod njih za savezništvo.I lako je uspeo.

Огњен

pre 3 godine

Јел' то оно беше Бугарска у Европској унији? Где се поштују људске слободе и права националних мањина? Где се негују доборсуседски односи? Па некако на чудан начин ове комшије све то схватају. Можда би неко из ЕУ администрације могао да их подсети које су вредности прокламоване и потписане приликом уласка у ту заједницу. Ако нема лицемера тамо, наравно.

Jorgos

pre 3 godine

Zamislite situaciju: srpski ministar spoljni se duri zato što je Crna Gora odlučila da u nekim školama u Boki deca mogu da uče hrvatski jezik. Pa, ustala bi regionalna kuka i motika, i to s pravom. Ovo je bezobrazno i drsko.

e

pre 3 godine

Kakvi licemeri Bugari. Koliko zločina su učinili Srbima u oba svetska rata na pogrešnoj strani istorije i imaju obraza da se javljaju po pitanju vraćanja srpskog jezika u makedonske škole.

milan

pre 3 godine

Ja mislim da 99.9% Bugara o ovome ne razmislja ali uvek su tu politicari svadjaju narod. Zamislite jednog prosecnog Bugara koji se jede sto Makedonija uvodi srpski jezik kao izborni predmet u 2 skole na granici sa Srbijom.

ns boy

pre 3 godine

Nek se svako izjasnjava onako kako se oseca,ne sporim nikoga.Makedonija je otet deo Srbije od strane komunista,al oni nemaju blizi narod od nas.Mi smo u Kraljevinu SHS uneli Makedoniju i Kosovo kao deo Srbije,nikakve republike,pokrajine nisu postojale.Hrvatska i Crna gora velikom vecinom na referendumu se izjasnjavaju da hoce da budu deo SHS posle 1.sv.rata. pod dinastijom Karadjordjevic.Nas su unistili komunisti jer dok su Bakaric,Kardelj,Steva Krajacic bili komunisti al i nacionalisti Hrvatske i Slovenije,srpski komunisti kao sto su Rankovic,Krcun,Koca Popovic,Djilas su bili opcinjeni Titom i Jugoslovenstvom i nisu reagovali da sprece ustav 1974 koji je republikama dao veca ovlascenja.I nisu sprecavali parcanje Srbije ni teznje Hrvatske i Slovenije za nezavisnoscu.Cak je Koca Popovic smatrao da Kosovo treba da bude republika zbog problema sa Albancima a oni ih doselili,dok Srbima nisu dozvolili povratak na Kosovo.Uglavnom za nase danasnje probleme su odgovorni srpski komunisti,najvece zlo Srpskog naroda.

Micko

pre 3 godine

Bugari bili i ostali bugari....

S. Makedonci imate podrsku za ocuvanje svoje drzave i identiteta iz Srbije!(verovatno jedina zemlja u makedonskom komsiluku koja nema neke pretenzije ka S. Makedoniji)

Dejan

pre 3 godine

Uskogrudi pogledi opterećeni nacionalizmom Bugarsku sidre u prizemne Balkanske okvire i ne daju joj da ide napred. Kakva šteta.

Srbija je sposobna da prevaziđe to političko licemerje. Dobro je što je Makedonija izabrala svoj put koga treba čvrsto da se drži.

antun

pre 3 godine

Pa pritiskajte ih jos malo, svojatajte, rezite, gusite im identitet...pa ce na kraju zeleti da se opet pripoje Srbiji jer od svih vas kako ispada Srbi kojima je Skopje bilo prestonica, kome je Marko Kraljevic iz Prilepa, kome su komunisti istrgli Makedonsku crkvu iz okvira SPC se prva povukla i ostavila makedonce na miru...sad se vidi koliki ste im prijatelji vi, Grci, Albanci, Zapad...ali ako nema ljubavi i zajednicke istorijske svesti onda nema vise ni suzivota kao sto je to medju Srbima i Makedoncima bilo nekad...uglavnom ne uzimajte Srbiju u usta i resavajte svoje probleme sa makedoncima bez nas...

C i n i k

pre 3 godine

Pa valjda je najnormalnije da pripadnici srpske manjine mogu na svom jeziku da citaju udzbenike?
Mi to imamo u SRB za sve manjine.
Makedonizm je "srpska" ideja?!
Nzn po 1 x to citam, potpuna je budalastina.

Petar

pre 3 godine

Evo vam jos dokaza EU zajedništvu, pomirenja, itd.To he fejk koliko i prethodna ideologija bratstvo i jedinstvo, ali mnogi kliču iz ličnih interesa, kao i ono onomad.

my way

pre 3 godine

Македонизам није српски производ, већ он може бити једино антисрпско стварање нове нације на простору Старе Србије. У сваком случају, Македонци данас постоје и имају своју државу само на простору где је Србија досегла. Увођење српског језике је побољшање мањинског права тамошњих Срба, а не никакво антибугаризовање, посрбљавање, шта ли већ. Кад после нама неко прича о национализму, ма камо лепе среће да тога има код нас. Друга би се данас и праведнија прича причала.

e

pre 3 godine

Kakvi licemeri Bugari. Koliko zločina su učinili Srbima u oba svetska rata na pogrešnoj strani istorije i imaju obraza da se javljaju po pitanju vraćanja srpskog jezika u makedonske škole.

my way

pre 3 godine

Македонизам није српски производ, већ он може бити једино антисрпско стварање нове нације на простору Старе Србије. У сваком случају, Македонци данас постоје и имају своју државу само на простору где је Србија досегла. Увођење српског језике је побољшање мањинског права тамошњих Срба, а не никакво антибугаризовање, посрбљавање, шта ли већ. Кад после нама неко прича о национализму, ма камо лепе среће да тога има код нас. Друга би се данас и праведнија прича причала.

Micko

pre 3 godine

Bugari bili i ostali bugari....

S. Makedonci imate podrsku za ocuvanje svoje drzave i identiteta iz Srbije!(verovatno jedina zemlja u makedonskom komsiluku koja nema neke pretenzije ka S. Makedoniji)

Bambi

pre 3 godine

Ja sam rođen pre 52. godine u Bg...Makedonac sam po narodnosti ili po prezimenu ili kako god hoćete...baš me briga za nacionalizam... Otac mi je rođen dole, bio oficir, u Mkd mi je sva rodbina, idem tamo 4-5 puta godišnje.
Makedonci, ko god bili, obožavaju Srbe...muškarci žene, žene pogotovu mlađe, srpske momke...svi se trude da govore srpski što bolje mogu, obožavaju Beograd...idu na po nekoliko dana po par puta godišnje i tako dalje.
Bugare ne mogu da smisle!!...ni ovi koji su za Zaeva ni ovi koji su za VMRO.
Pre desetak godina Bugari su im davali pasoše samo na potpis da su bugarskog porekla i dosta njih je uzelo taj pasoš pre svega jer je Bugarska u EU a i da bi kupovali auta tamo i uvozili ih bez carine. Otud tolko auta sa bugarskim registracijama...inače očima ne mogu da ih vide!
Džaba Bugarima sva ova priča koju forsiraju iz koga god razloga!

milan

pre 3 godine

Ja mislim da 99.9% Bugara o ovome ne razmislja ali uvek su tu politicari svadjaju narod. Zamislite jednog prosecnog Bugara koji se jede sto Makedonija uvodi srpski jezik kao izborni predmet u 2 skole na granici sa Srbijom.

C i n i k

pre 3 godine

Pa valjda je najnormalnije da pripadnici srpske manjine mogu na svom jeziku da citaju udzbenike?
Mi to imamo u SRB za sve manjine.
Makedonizm je "srpska" ideja?!
Nzn po 1 x to citam, potpuna je budalastina.

antun

pre 3 godine

Pa pritiskajte ih jos malo, svojatajte, rezite, gusite im identitet...pa ce na kraju zeleti da se opet pripoje Srbiji jer od svih vas kako ispada Srbi kojima je Skopje bilo prestonica, kome je Marko Kraljevic iz Prilepa, kome su komunisti istrgli Makedonsku crkvu iz okvira SPC se prva povukla i ostavila makedonce na miru...sad se vidi koliki ste im prijatelji vi, Grci, Albanci, Zapad...ali ako nema ljubavi i zajednicke istorijske svesti onda nema vise ni suzivota kao sto je to medju Srbima i Makedoncima bilo nekad...uglavnom ne uzimajte Srbiju u usta i resavajte svoje probleme sa makedoncima bez nas...

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Moj pokojni pradeda mi je jednom davno rekao nešto poprilično zanimljivo o Bugarima.

Naime, za vreme Drugog svetskog rata, seljacima je bilo draže da im u selo banu nemački vojnici nego bugarski. Nemci bi (bar) došli i na brzaka obavili to što hoće, dok bi se Bugari zadržavali tu danima, pijančili, galamili, pucali u stoku i ubijali svakog ko bi ih popreko pogledao.

Ono o čemu se danas jako retko priča je proces tzv. bugarizacije, koje su Bugari vršili u okupiranim delovima Srbije i Makedonije tokom oba rata. To je uključivalo i otimanje dece, prisilno menjanje prezimena ljudima i likvidacija svakog ko bi im se usprotivio. Tu nisu bila pošteđena čak ni sveštena lica.

Tako da ovakve stvari uopšte ne treba da čude. Nastaviće oni sa ovim sve dok im neko ne "pukne šamarčinu".

Pozdrav.

ns boy

pre 3 godine

Nek se svako izjasnjava onako kako se oseca,ne sporim nikoga.Makedonija je otet deo Srbije od strane komunista,al oni nemaju blizi narod od nas.Mi smo u Kraljevinu SHS uneli Makedoniju i Kosovo kao deo Srbije,nikakve republike,pokrajine nisu postojale.Hrvatska i Crna gora velikom vecinom na referendumu se izjasnjavaju da hoce da budu deo SHS posle 1.sv.rata. pod dinastijom Karadjordjevic.Nas su unistili komunisti jer dok su Bakaric,Kardelj,Steva Krajacic bili komunisti al i nacionalisti Hrvatske i Slovenije,srpski komunisti kao sto su Rankovic,Krcun,Koca Popovic,Djilas su bili opcinjeni Titom i Jugoslovenstvom i nisu reagovali da sprece ustav 1974 koji je republikama dao veca ovlascenja.I nisu sprecavali parcanje Srbije ni teznje Hrvatske i Slovenije za nezavisnoscu.Cak je Koca Popovic smatrao da Kosovo treba da bude republika zbog problema sa Albancima a oni ih doselili,dok Srbima nisu dozvolili povratak na Kosovo.Uglavnom za nase danasnje probleme su odgovorni srpski komunisti,najvece zlo Srpskog naroda.

Markoni

pre 3 godine

A čim počne Brisel da im lupa šamare zbog korupcije i kriminala ili kad prifali gasa, eto Bugara uplakanih u zagrljaj Moskvi.
A realno Rusi su im i dali državu, pomagali su i nama ali su im Bugari bili mezimci, setimo se samo Sanstefanskog Mira 1878 kada su im Rusi dali čitavu Makedoniju i delove sadašnje južne i istočne Srbije. Da ne bi Engleza i paradoksalno Austrougarske, danas mi Vranje možda bilo u Velikoj Bugarskoj.

Jorgos

pre 3 godine

Zamislite situaciju: srpski ministar spoljni se duri zato što je Crna Gora odlučila da u nekim školama u Boki deca mogu da uče hrvatski jezik. Pa, ustala bi regionalna kuka i motika, i to s pravom. Ovo je bezobrazno i drsko.

John

pre 3 godine

A šta Bugare stoli bojko koji će se jezici učiti u školama u drugoj državi?
(TV Palma, 29. januar 2021 19:47)

Zato što, po njima, to nije druga država.

Hammer

pre 3 godine

Par činjenica o Bugarima:

1. etnonim "Bugari" potiče iz jednog od azijatskih jezika, najverovatnije
tatarski i znači mešavina, a označavalo je skupinu raznoraznih ratničkih
plemena iz Azije koja su se 681. godine doselila na Balkan

2. današnji Bugari govore jezikom koji pripada slovenskoj grupi jezika što je
vrlo čudno za jedan narod koji nosi tatarsko ime

3. današnji Bugari imaju jako male genetske sličnosti sa Azijatima, čak
štaviše genetski gledano sunajsličniji sa prvim komšijama Srbima, pa
potom i sa Rumunima...


Pa ko su i šta su onda ti Bugari???

nislija s merak

pre 3 godine

Imam utisak da Bugarima kao da je krivo sto Makedonski narod,ponavljam Makedonski narod ima vise simpatija i naklonosti prema nama,nego prema njima.

Огњен

pre 3 godine

Јел' то оно беше Бугарска у Европској унији? Где се поштују људске слободе и права националних мањина? Где се негују доборсуседски односи? Па некако на чудан начин ове комшије све то схватају. Можда би неко из ЕУ администрације могао да их подсети које су вредности прокламоване и потписане приликом уласка у ту заједницу. Ако нема лицемера тамо, наравно.

Samo nesloga Srbina narusava

pre 3 godine

...srpski komunisti kao sto su Rankovic,Krcun,Koca Popovic,Djilas su bili opcinjeni Titom i Jugoslovenstvom i nisu reagovali da sprece ustav 1974 koji je republikama dao veca ovlascenja.I nisu sprecavali parcanje Srbije ni teznje Hrvatske i Slovenije za nezavisnoscu.Cak je Koca Popovic smatrao da Kosovo treba da bude republika zbog problema sa Albancima a oni ih doselili,dok Srbima nisu dozvolili povratak na Kosovo.Uglavnom za nase danasnje probleme su odgovorni srpski komunisti,najvece zlo Srpskog naroda.
(ns boy, 29. januar 2021 19:49)

Krcun je bio opcinjen Titom 50-tih godina, ali je zatim shvatio koje su Titove nakane. Obzirom da je, za razliku od ostalih komunista, vodio racuna o Srbiji, i da je bio vrlo ekstreman po pitanju KiM, tu je pocetkom 60-tih vec doslo do razmimoilazenja... a onda je par godina kasnije Krcunov automobil pronasao jedino drvo pored puta (zakucao se u jedino drvo u krugu od 100m)... Par godina kasnije i Rankovic se probudio, ali tada je bio sam... srpski problem je i tada, a i danas, sto su se bunili jedan po jedan... na primer, najjaci igrac medju Srbima, uz Rankovica, je bio Blagoje Neskovic, spanski borac, organizator pokreta otpora u Bg. Njega su sklonili 1952.godine, Krcun i Rankovic cutali. Kada je Krcun stradao, Rankovic cutao... onda pao Rankovic. Kada je Rankovic pao, Koca preuzeo njegovu politicku funkciju (ne onu u DB)... a onda je pao i Koca 1972.godine. Da su se svi drzali kao Hrvati i Slovenci, i stitili jedan drugog...

Vlada

pre 3 godine

Da li su ovi normalni. Makedonizam srpski proizvod? Nije srpski nego komunističko kominternosvski gde su bugarski poslenici odigrali ključnu ulogu po diktatu druga Staljina, uz saglasnost drugova Broza i Kardelja i srpskih prodanih duša. Prosečan Makedonac s izuzetkom ovih na istoku SM na granici sa BLG, će pre stati u kolo sa Srbima nego sa Bugarima. Ovi ih bre klali i satirali u dva rata. Ko je ovde lud.

Fića

pre 3 godine

Srpski jezik je ubedljivo najnaprednija i najsavršenija varijanta svih slovenskih jezika i kao takav trebao bi biti uveden u sve škole svih slovenskih zemalja gde su većina građani slovenskog porekla.!

Vojvoda Stepa

pre 3 godine

Kakvo brukanje Bugara! Šta je htela ovom izjavom? Da se isplače jer se Makedonija okreće Srbiji, da uvredi Makedonce izjavom da su oni proizvod Srba i Rusa i da potvrdi jedinstvo makedonskih partija po pitanju vraćanja srpskog jezika? Ništa se drugo i ne može očekivati nakon najgrubljeg mešanja u unutrašnje stvari Makedonije. Bugari su u pregovorima Makedonije sa EU pokazali svoje najgrublje lice, bahato i snishodljivo, a tobože žele dobro Makedoncima. Savetujem od srca da ona u svojoj državi uvede makedonski jezik za makedonsku nacionalnu manjinu.

Dejan

pre 3 godine

Uskogrudi pogledi opterećeni nacionalizmom Bugarsku sidre u prizemne Balkanske okvire i ne daju joj da ide napred. Kakva šteta.

Srbija je sposobna da prevaziđe to političko licemerje. Dobro je što je Makedonija izabrala svoj put koga treba čvrsto da se drži.

Petar

pre 3 godine

Evo vam jos dokaza EU zajedništvu, pomirenja, itd.To he fejk koliko i prethodna ideologija bratstvo i jedinstvo, ali mnogi kliču iz ličnih interesa, kao i ono onomad.

Milan

pre 3 godine

I posle je Seselj nacionalista kada prica o Hrvatima kao o pokatolicenim Srbima? On je u stvari bio napredan za svoje vreme-pa samo pogledajte kako drzave EU negiraju naciju, jezik, manjine, pravo na skolovanje na maternjem jeziku...

fašizam je dostigao nivo da više i ne mora da se krije

pre 3 godine

Jel se to neki Bugari opet igraju obuka kako se treba ponašati prema Srbima i svemu Srpskom kao što su posle prvog svetskog rata pravili razne partije u Hrvatskoj od kojih je jedna izrodila NDH i neprestanu ljubav prema fašizmu i mržnju prema svemu drugom i drugačijem? Brisel je stvarno moćna organizacija, Staljin ni za 50 godina nije uspeo da iskoreni ono što su ovi uspeli da vrate za manje od 20 godina.

C i n i k

pre 3 godine

Bugari se uvek nekom moćnijem "uvuku u d...".I uvek su jedino i
isključivo(u zadnjih 100 godina) ratovali protiv Srba.Pavelić je
prvo trčao kod njih za savezništvo.I lako je uspeo.
(a, 29. januar 2021 20:42)

Tacno je ali sta su dobili, uvek poraze i samo poraze, ne brinem ja za SRB, mnogo je SRB iskusnija i pametnija ngo sto BUG to misli, a zahtev da se u sev Mk izmwni obrazovni program je do sada nezabelezen u analima Evropskih tekovina, cudi me da se niko ne oglasava iz EU vrv zbg pandemije ali ovo zavredjuje paznju evropskih naroda jer je u suprotnosti sa tekovinama EU..

a

pre 3 godine

Bugari se uvek nekom moćnijem "uvuku u d...".I uvek su jedino i
isključivo(u zadnjih 100 godina) ratovali protiv Srba.Pavelić je
prvo trčao kod njih za savezništvo.I lako je uspeo.

Ivan

pre 3 godine

Koji si ti Bugari bolidi ahahaha. To ko sada da se javi Rusija da protestuje sto se u srpskim skolama uci engleski,ili se jave frencuzi zato sto se u nekim uci nemacki itd.

nedavno naucio

pre 3 godine

U knjizi Jase Tomica iz 1914 godine ("Rat u Maćedoniji i Bugarskoj") se vrlo lepo opisuje sta se desavalo u istocnoj Makedoniji izmedju 1878. i 1913. (kada su Srbi usli nakon 2.balkanskog rata). Izvestaji su iz prve ruke, Jasa je bio novinar i isao je sa srpskom vojskom, to sto je pricao je slusao od lokalnog stanovnistva.
Dakle, u tom periodu je vrsena prisilna bugarizacija Srba od strane Bugara, uz precutno aminovanje od strane turske vlasti. Srpski je ukidan u skolama, djacima su u skolama skracivana imena (Jovanovic je postajao Jovanov)... cak su bile i naoruzane bugarske grupacije koje su eliminisale vidjenije SRbe koji su se bunili. U crkvama su preimenovana imena srpskih svetitelja na freskama, a oni opsti (Bogorodica, Isus itt) su ostavljeni netaknutim. I pored 40-godisnjeg (!) ispiranja moga, narod je iznenadjeno reagovao na pojavu srpske vojske, pise da su mi govorili da "lice na njih". Ovo sam procitao tek pre 2-3 godine, nista od toga nisam znao.
Ovo ne govorim da bih formirao negativno misljenje prema Bugarima, da smo i mi i oni (i Rumuni) pametni, odavno bismo formirali neku svoju uniju (za to je naravno sada kasno, jer su oni u EU)...

C i n i k

pre 3 godine

Džaba Bugarima sva ova priča koju forsiraju iz koga god razloga!
(Bambi, 29. januar 2021 21:08

Istovremeno je nadrealno da BUG zahteva od druge drzave kakav obrazovni program mora da ima sev Mk, po meni do sad necuveno i nezabelezeno u svetu, misim da cak ni ENG to nisu radili kao kolonijalisti u Indiji..ako izuzmemo period SSSR kada su isti ti bugari imali obavezu da uce ruski i da zaborave svoj jezik, za njih je to izgleda jedino resenje, da im dodju ruje opet posto su mnogo poceli da se glupiraju, nisu oni za EU, ni slucajno...

ns boy

pre 3 godine

Nek se svako izjasnjava onako kako se oseca,ne sporim nikoga.Makedonija je otet deo Srbije od strane komunista,al oni nemaju blizi narod od nas.Mi smo u Kraljevinu SHS uneli Makedoniju i Kosovo kao deo Srbije,nikakve republike,pokrajine nisu postojale.Hrvatska i Crna gora velikom vecinom na referendumu se izjasnjavaju da hoce da budu deo SHS posle 1.sv.rata. pod dinastijom Karadjordjevic.Nas su unistili komunisti jer dok su Bakaric,Kardelj,Steva Krajacic bili komunisti al i nacionalisti Hrvatske i Slovenije,srpski komunisti kao sto su Rankovic,Krcun,Koca Popovic,Djilas su bili opcinjeni Titom i Jugoslovenstvom i nisu reagovali da sprece ustav 1974 koji je republikama dao veca ovlascenja.I nisu sprecavali parcanje Srbije ni teznje Hrvatske i Slovenije za nezavisnoscu.Cak je Koca Popovic smatrao da Kosovo treba da bude republika zbog problema sa Albancima a oni ih doselili,dok Srbima nisu dozvolili povratak na Kosovo.Uglavnom za nase danasnje probleme su odgovorni srpski komunisti,najvece zlo Srpskog naroda.

Fića

pre 3 godine

Srpski jezik je ubedljivo najnaprednija i najsavršenija varijanta svih slovenskih jezika i kao takav trebao bi biti uveden u sve škole svih slovenskih zemalja gde su većina građani slovenskog porekla.!

my way

pre 3 godine

Македонизам није српски производ, већ он може бити једино антисрпско стварање нове нације на простору Старе Србије. У сваком случају, Македонци данас постоје и имају своју државу само на простору где је Србија досегла. Увођење српског језике је побољшање мањинског права тамошњих Срба, а не никакво антибугаризовање, посрбљавање, шта ли већ. Кад после нама неко прича о национализму, ма камо лепе среће да тога има код нас. Друга би се данас и праведнија прича причала.

Micko

pre 3 godine

Bugari bili i ostali bugari....

S. Makedonci imate podrsku za ocuvanje svoje drzave i identiteta iz Srbije!(verovatno jedina zemlja u makedonskom komsiluku koja nema neke pretenzije ka S. Makedoniji)

e

pre 3 godine

Kakvi licemeri Bugari. Koliko zločina su učinili Srbima u oba svetska rata na pogrešnoj strani istorije i imaju obraza da se javljaju po pitanju vraćanja srpskog jezika u makedonske škole.

milan

pre 3 godine

Ja mislim da 99.9% Bugara o ovome ne razmislja ali uvek su tu politicari svadjaju narod. Zamislite jednog prosecnog Bugara koji se jede sto Makedonija uvodi srpski jezik kao izborni predmet u 2 skole na granici sa Srbijom.

Hammer

pre 3 godine

Par činjenica o Bugarima:

1. etnonim "Bugari" potiče iz jednog od azijatskih jezika, najverovatnije
tatarski i znači mešavina, a označavalo je skupinu raznoraznih ratničkih
plemena iz Azije koja su se 681. godine doselila na Balkan

2. današnji Bugari govore jezikom koji pripada slovenskoj grupi jezika što je
vrlo čudno za jedan narod koji nosi tatarsko ime

3. današnji Bugari imaju jako male genetske sličnosti sa Azijatima, čak
štaviše genetski gledano sunajsličniji sa prvim komšijama Srbima, pa
potom i sa Rumunima...


Pa ko su i šta su onda ti Bugari???

Milan

pre 3 godine

I posle je Seselj nacionalista kada prica o Hrvatima kao o pokatolicenim Srbima? On je u stvari bio napredan za svoje vreme-pa samo pogledajte kako drzave EU negiraju naciju, jezik, manjine, pravo na skolovanje na maternjem jeziku...

antun

pre 3 godine

Pa pritiskajte ih jos malo, svojatajte, rezite, gusite im identitet...pa ce na kraju zeleti da se opet pripoje Srbiji jer od svih vas kako ispada Srbi kojima je Skopje bilo prestonica, kome je Marko Kraljevic iz Prilepa, kome su komunisti istrgli Makedonsku crkvu iz okvira SPC se prva povukla i ostavila makedonce na miru...sad se vidi koliki ste im prijatelji vi, Grci, Albanci, Zapad...ali ako nema ljubavi i zajednicke istorijske svesti onda nema vise ni suzivota kao sto je to medju Srbima i Makedoncima bilo nekad...uglavnom ne uzimajte Srbiju u usta i resavajte svoje probleme sa makedoncima bez nas...

Samo nesloga Srbina narusava

pre 3 godine

...srpski komunisti kao sto su Rankovic,Krcun,Koca Popovic,Djilas su bili opcinjeni Titom i Jugoslovenstvom i nisu reagovali da sprece ustav 1974 koji je republikama dao veca ovlascenja.I nisu sprecavali parcanje Srbije ni teznje Hrvatske i Slovenije za nezavisnoscu.Cak je Koca Popovic smatrao da Kosovo treba da bude republika zbog problema sa Albancima a oni ih doselili,dok Srbima nisu dozvolili povratak na Kosovo.Uglavnom za nase danasnje probleme su odgovorni srpski komunisti,najvece zlo Srpskog naroda.
(ns boy, 29. januar 2021 19:49)

Krcun je bio opcinjen Titom 50-tih godina, ali je zatim shvatio koje su Titove nakane. Obzirom da je, za razliku od ostalih komunista, vodio racuna o Srbiji, i da je bio vrlo ekstreman po pitanju KiM, tu je pocetkom 60-tih vec doslo do razmimoilazenja... a onda je par godina kasnije Krcunov automobil pronasao jedino drvo pored puta (zakucao se u jedino drvo u krugu od 100m)... Par godina kasnije i Rankovic se probudio, ali tada je bio sam... srpski problem je i tada, a i danas, sto su se bunili jedan po jedan... na primer, najjaci igrac medju Srbima, uz Rankovica, je bio Blagoje Neskovic, spanski borac, organizator pokreta otpora u Bg. Njega su sklonili 1952.godine, Krcun i Rankovic cutali. Kada je Krcun stradao, Rankovic cutao... onda pao Rankovic. Kada je Rankovic pao, Koca preuzeo njegovu politicku funkciju (ne onu u DB)... a onda je pao i Koca 1972.godine. Da su se svi drzali kao Hrvati i Slovenci, i stitili jedan drugog...

C i n i k

pre 3 godine

Bugari se uvek nekom moćnijem "uvuku u d...".I uvek su jedino i
isključivo(u zadnjih 100 godina) ratovali protiv Srba.Pavelić je
prvo trčao kod njih za savezništvo.I lako je uspeo.
(a, 29. januar 2021 20:42)

Tacno je ali sta su dobili, uvek poraze i samo poraze, ne brinem ja za SRB, mnogo je SRB iskusnija i pametnija ngo sto BUG to misli, a zahtev da se u sev Mk izmwni obrazovni program je do sada nezabelezen u analima Evropskih tekovina, cudi me da se niko ne oglasava iz EU vrv zbg pandemije ali ovo zavredjuje paznju evropskih naroda jer je u suprotnosti sa tekovinama EU..

Bambi

pre 3 godine

Ja sam rođen pre 52. godine u Bg...Makedonac sam po narodnosti ili po prezimenu ili kako god hoćete...baš me briga za nacionalizam... Otac mi je rođen dole, bio oficir, u Mkd mi je sva rodbina, idem tamo 4-5 puta godišnje.
Makedonci, ko god bili, obožavaju Srbe...muškarci žene, žene pogotovu mlađe, srpske momke...svi se trude da govore srpski što bolje mogu, obožavaju Beograd...idu na po nekoliko dana po par puta godišnje i tako dalje.
Bugare ne mogu da smisle!!...ni ovi koji su za Zaeva ni ovi koji su za VMRO.
Pre desetak godina Bugari su im davali pasoše samo na potpis da su bugarskog porekla i dosta njih je uzelo taj pasoš pre svega jer je Bugarska u EU a i da bi kupovali auta tamo i uvozili ih bez carine. Otud tolko auta sa bugarskim registracijama...inače očima ne mogu da ih vide!
Džaba Bugarima sva ova priča koju forsiraju iz koga god razloga!

C i n i k

pre 3 godine

Pa valjda je najnormalnije da pripadnici srpske manjine mogu na svom jeziku da citaju udzbenike?
Mi to imamo u SRB za sve manjine.
Makedonizm je "srpska" ideja?!
Nzn po 1 x to citam, potpuna je budalastina.

Dejan

pre 3 godine

Uskogrudi pogledi opterećeni nacionalizmom Bugarsku sidre u prizemne Balkanske okvire i ne daju joj da ide napred. Kakva šteta.

Srbija je sposobna da prevaziđe to političko licemerje. Dobro je što je Makedonija izabrala svoj put koga treba čvrsto da se drži.

Vlada

pre 3 godine

Da li su ovi normalni. Makedonizam srpski proizvod? Nije srpski nego komunističko kominternosvski gde su bugarski poslenici odigrali ključnu ulogu po diktatu druga Staljina, uz saglasnost drugova Broza i Kardelja i srpskih prodanih duša. Prosečan Makedonac s izuzetkom ovih na istoku SM na granici sa BLG, će pre stati u kolo sa Srbima nego sa Bugarima. Ovi ih bre klali i satirali u dva rata. Ko je ovde lud.

Markoni

pre 3 godine

A čim počne Brisel da im lupa šamare zbog korupcije i kriminala ili kad prifali gasa, eto Bugara uplakanih u zagrljaj Moskvi.
A realno Rusi su im i dali državu, pomagali su i nama ali su im Bugari bili mezimci, setimo se samo Sanstefanskog Mira 1878 kada su im Rusi dali čitavu Makedoniju i delove sadašnje južne i istočne Srbije. Da ne bi Engleza i paradoksalno Austrougarske, danas mi Vranje možda bilo u Velikoj Bugarskoj.

Petar

pre 3 godine

Evo vam jos dokaza EU zajedništvu, pomirenja, itd.To he fejk koliko i prethodna ideologija bratstvo i jedinstvo, ali mnogi kliču iz ličnih interesa, kao i ono onomad.

nislija s merak

pre 3 godine

Imam utisak da Bugarima kao da je krivo sto Makedonski narod,ponavljam Makedonski narod ima vise simpatija i naklonosti prema nama,nego prema njima.

nedavno naucio

pre 3 godine

U knjizi Jase Tomica iz 1914 godine ("Rat u Maćedoniji i Bugarskoj") se vrlo lepo opisuje sta se desavalo u istocnoj Makedoniji izmedju 1878. i 1913. (kada su Srbi usli nakon 2.balkanskog rata). Izvestaji su iz prve ruke, Jasa je bio novinar i isao je sa srpskom vojskom, to sto je pricao je slusao od lokalnog stanovnistva.
Dakle, u tom periodu je vrsena prisilna bugarizacija Srba od strane Bugara, uz precutno aminovanje od strane turske vlasti. Srpski je ukidan u skolama, djacima su u skolama skracivana imena (Jovanovic je postajao Jovanov)... cak su bile i naoruzane bugarske grupacije koje su eliminisale vidjenije SRbe koji su se bunili. U crkvama su preimenovana imena srpskih svetitelja na freskama, a oni opsti (Bogorodica, Isus itt) su ostavljeni netaknutim. I pored 40-godisnjeg (!) ispiranja moga, narod je iznenadjeno reagovao na pojavu srpske vojske, pise da su mi govorili da "lice na njih". Ovo sam procitao tek pre 2-3 godine, nista od toga nisam znao.
Ovo ne govorim da bih formirao negativno misljenje prema Bugarima, da smo i mi i oni (i Rumuni) pametni, odavno bismo formirali neku svoju uniju (za to je naravno sada kasno, jer su oni u EU)...

Jorgos

pre 3 godine

Zamislite situaciju: srpski ministar spoljni se duri zato što je Crna Gora odlučila da u nekim školama u Boki deca mogu da uče hrvatski jezik. Pa, ustala bi regionalna kuka i motika, i to s pravom. Ovo je bezobrazno i drsko.

Ivan

pre 3 godine

Koji si ti Bugari bolidi ahahaha. To ko sada da se javi Rusija da protestuje sto se u srpskim skolama uci engleski,ili se jave frencuzi zato sto se u nekim uci nemacki itd.

fašizam je dostigao nivo da više i ne mora da se krije

pre 3 godine

Jel se to neki Bugari opet igraju obuka kako se treba ponašati prema Srbima i svemu Srpskom kao što su posle prvog svetskog rata pravili razne partije u Hrvatskoj od kojih je jedna izrodila NDH i neprestanu ljubav prema fašizmu i mržnju prema svemu drugom i drugačijem? Brisel je stvarno moćna organizacija, Staljin ni za 50 godina nije uspeo da iskoreni ono što su ovi uspeli da vrate za manje od 20 godina.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 3 godine

Moj pokojni pradeda mi je jednom davno rekao nešto poprilično zanimljivo o Bugarima.

Naime, za vreme Drugog svetskog rata, seljacima je bilo draže da im u selo banu nemački vojnici nego bugarski. Nemci bi (bar) došli i na brzaka obavili to što hoće, dok bi se Bugari zadržavali tu danima, pijančili, galamili, pucali u stoku i ubijali svakog ko bi ih popreko pogledao.

Ono o čemu se danas jako retko priča je proces tzv. bugarizacije, koje su Bugari vršili u okupiranim delovima Srbije i Makedonije tokom oba rata. To je uključivalo i otimanje dece, prisilno menjanje prezimena ljudima i likvidacija svakog ko bi im se usprotivio. Tu nisu bila pošteđena čak ni sveštena lica.

Tako da ovakve stvari uopšte ne treba da čude. Nastaviće oni sa ovim sve dok im neko ne "pukne šamarčinu".

Pozdrav.

Vojvoda Stepa

pre 3 godine

Kakvo brukanje Bugara! Šta je htela ovom izjavom? Da se isplače jer se Makedonija okreće Srbiji, da uvredi Makedonce izjavom da su oni proizvod Srba i Rusa i da potvrdi jedinstvo makedonskih partija po pitanju vraćanja srpskog jezika? Ništa se drugo i ne može očekivati nakon najgrubljeg mešanja u unutrašnje stvari Makedonije. Bugari su u pregovorima Makedonije sa EU pokazali svoje najgrublje lice, bahato i snishodljivo, a tobože žele dobro Makedoncima. Savetujem od srca da ona u svojoj državi uvede makedonski jezik za makedonsku nacionalnu manjinu.

John

pre 3 godine

A šta Bugare stoli bojko koji će se jezici učiti u školama u drugoj državi?
(TV Palma, 29. januar 2021 19:47)

Zato što, po njima, to nije druga država.

C i n i k

pre 3 godine

Džaba Bugarima sva ova priča koju forsiraju iz koga god razloga!
(Bambi, 29. januar 2021 21:08

Istovremeno je nadrealno da BUG zahteva od druge drzave kakav obrazovni program mora da ima sev Mk, po meni do sad necuveno i nezabelezeno u svetu, misim da cak ni ENG to nisu radili kao kolonijalisti u Indiji..ako izuzmemo period SSSR kada su isti ti bugari imali obavezu da uce ruski i da zaborave svoj jezik, za njih je to izgleda jedino resenje, da im dodju ruje opet posto su mnogo poceli da se glupiraju, nisu oni za EU, ni slucajno...

a

pre 3 godine

Bugari se uvek nekom moćnijem "uvuku u d...".I uvek su jedino i
isključivo(u zadnjih 100 godina) ratovali protiv Srba.Pavelić je
prvo trčao kod njih za savezništvo.I lako je uspeo.

Огњен

pre 3 godine

Јел' то оно беше Бугарска у Европској унији? Где се поштују људске слободе и права националних мањина? Где се негују доборсуседски односи? Па некако на чудан начин ове комшије све то схватају. Можда би неко из ЕУ администрације могао да их подсети које су вредности прокламоване и потписане приликом уласка у ту заједницу. Ако нема лицемера тамо, наравно.