Đurić posetio episkopa Eparhije istočnoameričke

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić zvanično je posetio episkopa Eparhije istočnoameričke Irineja u episkopskoj rezidenciji nadomak Njujorka.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Tom prilikom ambasador i episkop su razmenili ideje o saradnji između srpskog diplomatskog predstavništva i srpskih pravoslavnih eparhija u SAD i poklone u ime uzajamnog poštovanja i buducće saradnje, objavljeno je na sajtu SPC Eparhije istočnoameričke.

Ove godine, koja predstavlja važnu prekretnicu i za SAD i za Srbiju, izdvajaju se dve značajne godišnjice, navodi se na sajtu SPC Eparhije istočnoameričke.

“Značajno je da slavimo 140. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje - 1881. godine, naše dve zemlje su razmenjivale izaslanike, trgovale robom i potpisivale značajne međunarodne ugovore, od kojih je jedan broj i danas na snazi”, navodi se u saopštenju SPC.

Iz Eparhije istočnoameričke dodaju da se “ponose činjenicom da su tokom oba svetska rata odnosi Srbije i Sjedinjenih Država ostali nepokolebljivi i da su se kao saveznici borili za slobodu i zajedničke vrednosti”.

Mnogi slobodoljubivi Srbi stvorili su svoj dom u Sjedinjenim Američkim Državama i ti, kako piše SPC, “američki Srbi su pozitivno uticali i obogatili istoriju svoje nove Domovine, dok su u srcu nosili Otadžbinu”.

Dugi važan jubilej ove godine je stogodišnjica osnivanja prve srpske pravoslavne eparhije u SAD i Kanadi, navode iz Eparhije istočnoameričke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu