Turska najavila vojne vežbe u oblasti oko koje se spori sa Grčkom

Turska je danas najavila da će 1. i 2. septembra održati vojne vežbe u istočnom Mediteranu, usred tenzija sa Grčkom zbog seizmičkih istraživanja u toj oblasti.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2020.

18:29

Turska najavila vojne vežbe u oblasti oko koje se spori sa Grčkom
EPA/ Philipp guelland

Najava Ankare dolazi samo nekoliko sati pre nego što grčki parlament treba da ratifikuje sporazum sa Egiptom o definisanju pomorske granice između dve zemlje, a koji Turska smatra nelegitimnim.

Grčka i Turska, obe članice NATO, spore se oko kontrole nad vodama istočnog Mediterana i prava na eksploataciju ugljovodonika.

Do eskalacije tenzija je došlo kada je Turska ratna mornarica 10. avgusta saopštila da će njen brod "Oruč Reis" u naredne dve nedelje sprovoditi istraživacko bušenje u spornom podrucju.

Slična najava Turske prošlog meseca je izazvala spor, a nakon intervencije nemacke kancelarke Angele Merkel Turska je pristala da odloži operacije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prethodno sporazum Grcke sa Egiptom kojim se postavlja pomorska granica između dve zemlje i obeležava ekskluzivna ekonomska zona za pravo na istraživanje nafte i gasa nazvao "ništavnim" i ocenio da je to odgovor na sporazum Turske i međunarodno priznate libijske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: