"Turska neće odstupiti ni korak"

Predsednik Turske izjavio je da je nedavno veliko otkriće rezervi prirodnog gasa u Crnom moru samo prethodnica nove vesti o još većem turskom otkriću.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2020.

10:26

Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN POOL

"Imamo snažne pokazatelje da je otkrivena rezerva samo najava još većeg otkrića. Nadamo se uskoro sličnim vestima i sa Sredozemnog mora", kazao je on u obraćanju javnosti nakon sednice kabineta", prenosi Anadolija.

Ističući kako bi Turska mogla postati jedna od zemalja s najvećim rezervama gasa, rekao je da je ta zemlja napravila i velike iskorake u razvoju solarnih i drugih energetskih potencijala s obnovljivim izvorima. "Pojeftinjenje prirodnog gasa će se u narednom periodu dodatno pozitivno odraziti na budžet naroda i na razvoj svih sektora", kazao je Erdogan.

Turska je prošle sedmice obznanila da je pronašla najveće rezerve prirodnog gasa u Crnom moru u svojoj istoriji. Erdogan je rekao da je reč o rezervama koje hvali ceo svet, ali da neki nedobronamerni krugovi i dalje negativno ocenjuju tursku ekonomiju i jasno pokazuju sa koje strane dobijaju instrukcije. Komentarišući poruku navigacionog teleksa koju je izdala Grčka, Erdogan je kazao da je to pokvareni čin, kojim se ugrožava bezbednost svih brodova u regiji.

Grčka je u poruci najavila četverodnevnu vežbu vazdušnih i mornaričkih snaga u području koje se podudara s područjem istočnog Mediterana, u kojem je Turska dan ranije za dodatna četiri dana prolongirala aktivnosti istraživačkog broda "Oruc Reis". Grčka tako pokušava da blokira turska prava na hidrokarbonska istraživanja u toj regiji.

"Grčka je jedina odgovorna za sve negativno što bi se moglo dogoditi u regiji, a upravo će ona biti i jedina koja će pretrpeti štetu", poručio je Erdogan. Kazao je da je takvim stavom, koji je oprečan međunarodnom pravu, dobronamernosti i dobrosusedskim odnosima, Grčka samu sebe uvukla u haos iz kojeg nema izlaza.

"Turska neće odstupiti ni korak kada su u pitanju aktivnosti namenskog broda za seizmološka istraživanja 'Oruc Reis' i mornarice koja ga prati", poručio je Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: