Vrhovni državni tužilac Crne Gore: Nema povlačenja pred licima s poternica

Vrhovni državni tužilac CG Ivica Stanković izjavio je da se neće povući pred "podmetanjima lica sa poternica" i da će u penziju otići kada za to dodje vreme.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2019.

09:37

Vrhovni državni tužilac Crne Gore: Nema povlačenja pred licima s poternica
Ilustracija: Depositphotos/ Mehaniq

"Nema povlačenja pred podmetanjima lica sa poternice i onih koji podržavaju napade na lični i profesionalni integritet i autoritet. Čitav svoj dosadašnji životni i radni vek živio sam i postupao časno i pošteno. Tako ću i otići u penziju, kad za to dodje vreme", rekao je Stanković za list Dan.

Rekao je to odgovarajući na pitanje da li će se povući sa funkcije kako bi omogućio nesmetanu istragu o snimcima navodne korupcije u tužilaštvu.

Odbegli biznismen, predsednik "Atlas grupe" Duško Knežević objavio je sredinom septembra snimak razgovora u kojem sekretar državnog tužilaštva Nenad Vujošević tvrdi da da je novac koji mu je on dao, predao vrhovnom državnom tužiocu Stankoviću. Stanković je, prema tim tvrdnjama, u zamenu trebalo da pusti Kneževićevog kuma na slobodu.

Stanković je ranije negirao tvrdnje o podmićivanju i pozvao nadležne državne organe da "preduzmu sve neophodne korake kako bi se utvrdila puna istina" u ovom slučaju, dok je Vujošević uhapšen i protiv njega se vodi istraga u kojoj se sumnjiči da je deo kriminalne grupe koju je organizovao Knežević.

Vujošević se sumnjiči da je kao član kriminalne grupe po nalogu njenog organizatora, odbeglog biznismena Kneževića, optuženog za malverzacije u poslovanju, pokušao da utiče na specijalne tužioce u istragama koje se vode protiv njega i članova njegove kriminalne grupe.

Vrhovnom državnom tužiocu Stankoviću mandat ističe 7. oktobra, kada bi Tužilački savet trebalo da donese odluku o vršiocu dužnosti.

Tužilački savet je ranije privremeno odložio odluku o imenovanju vršioca dužnosti, a prema pisanju Dana svi državni tužioci su se izjasnili da ne žele da budu vršioci dužnosti vrhovnog državnog tužioca. Oni smatraju da Stanković treba da obavlja funkciju do izbora novog vrhovnog državnog tužioca.

Na javni poziv za izbor vrhovnog državnog tužioca koji je zatvoren krajem avgusta nije pristigla ni jedna prijava, saopšteno je ranije iz Tužilačkog saveta.

U međuvremenu se oglasilo Udruženje državnih tužioca Crne Gore i saopštilo da "kriminalne grupe neće uspeti u nameri da uzdrmaju rad Državnog tužilaštva i integritet nosilaca najviših tužilačkih funkcija".

Udruženje smatra da "pokušaji diskreditacije državnotužilačke organizacije ne dolaze slučajno u vreme isteka mandata vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i prelaska ove značajne funkcije u v.d. stanje".

"Zato, pozivamo javnost, stručnu i laičku, da objektivno sagledava celu situaciju i da ne naseda na plasirane podvale iz redova kriminalnih grupa koje pored svih napora neće uspeti u nameri da uzdrmaju rad Državnog tužilaštva i integritet nosilaca najviših tužilačkih funkcija", poručeno je iz Udruženja državnih tužilaca Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: