Vesna Pešić pozvala da se ne usvoji "Tijanin zakon", odgovorio joj otac ubijene Tijane

Beograd -- Sociološkinja Vesna Pešić pozvala poslanike da ne glasaju za "Tijanin zakon". Odgovorio joj otac ubijene Tijane Jurić: Zakon je već usvojen 2015.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/B92
Screenshot/B92

"Poslanici, nemojte glasati za 'Tijanin zakon', jer menja pojam čoveka kao bića koje podleže promenama i resocijalizaciji. Kazna ne sme biti osveta. Doživotna robija bez prava izlaska brutalizuje naše krivično zakonodavstvo i, generalno, represiju vlasti", napisala je Pešićeva na Tviteru.

Inače, "Tijanin zakon", odnosno izmene Krivičnog zakona, podrazumeva doživotnu zatvorsku kaznu za ubice dece.

Na njenu objavu, između ostalih, odgovorio joj je i Igor Jurić, pokretač inicijative za takve izmene Krivičnog zakona i otac ubijene Tijane, po kojoj i zakon nosi ime.

"Poštovana gospođo Pešić, uz dužno poštovanje, moram Vam reći da ste zakasnili. 'Tijanin zakon' je odavno usvojen, još 2015. godine. Što se tiče doživotne kazne bez mogućnosti uslovnog otpusta, tražimo ga isključivo za najteže oblike teških krivičnih dela gde su žrtve deca", odgovorio je Jurić na Tviteru.

Izmene i dopune Krivičnog zakonika i izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, koje se nalaze pred poslanicama, predviđaju kazne doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnog dela, kao što su teško ubistvo, silovanje i obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom, maloletnim licem i trudnom ženom.

strana 1 od 129 idi na stranu