"Priznanje je jedino nerešeno pitanje koje imamo sa Beogradom"

Priština -- Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da Priština i Beograd imaju samo jedno nerešeno pitanje, a to je - priznanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Imamo jedno nerešeno pitanje sa Srbijom i to je priznanje, nemamo drugih pitanja da rešimo i nismo zainteresovani za nešto drugo. Ako je Srbija spremna, možemo, ako ne, ne vidim ništa drugo", naveo je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, prenela je RTK2.

Govoreći o predstojećem mini-samitu u Berlinu, koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski premijer Emanuel Makron, i medijskim napisima da će na Beograd i Prištinu vršiti pritisak da sveobuhvatni sporazum bude postignut do oktobra, Haradinaj kaže da ne treba uzimati za ozbiljno sve ono što pišu mediji.

Za njega je, dodao je, to normalno kada je reč o ovako velikim događajima kakav je predstojeći samit u Berlinu.

Ocenio je da je važno to što će se na tom skupu naći pitanje Kosova, a Beograd će moći da predstavi svoje ciljeve.

Povodom odlaganja verifikacije kandidata za gradonačelnike Srpske liste u četiri srpske opštine na severu Kosova, Haradinaj kaže da "zabrinjava situacija da neko ko dobije poverenja naroda, kasnije podnese ostavku, a potom se ponovo kandiduje za istu funkciju".

Iako, kako je rekao, to smatra protivzakonitim i protivustavnim, on smatra da bi najbolje bilo da predloženi kandidati, kako je rekao, ipak dobiju mogućnost kandidature, pa narod neka glasa.

Očekuje, kaže, da će ubuduće poštovati pverenje građana.

Prethodno, prištinska vlada je prihvatila inicijativu MUP-a o potpisivanju, kako se navodi, međunarodnih sporazuma sa Crnom Gorom, Francuskom i Švajcarskom o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

Haradinaj je, dodaje se, na sednici vlade zahvalio svim institucijama koje su se angažovale na povratku kosovskih građana iz Sirije.

Kosovo je, kazao je, "deo međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i nastaviće da doprinosi tome".

strana 1 od 113 idi na stranu