Počela sednica Saveta bezbednosti UN, tema i Kosovo

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu počela je danas u Njujorku.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

17:25

Počela sednica Saveta bezbednosti UN, tema i Kosovo
Foto: Gettyimages

U izveštaju o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) za period od 16. jula do 15. oktobra, Gutereš je pozdravio nastavak angažovanja lidera u Beogradu i Prištini u dijalogu za normalizaciju odnosa pod okriljem EU.

Gutereš je u izveštaju naveo da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, u obuhvaćenom periodu predstavili ideju razgraničenja u okviru napora da se postigne sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa.

On je pozdravio i napore Unmika na izgradnji poverenja na Kosovu, navodeći da je društveno poverenje ključno za stabilnost na Kosovu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će na današnjoj sednici biti razmatran i prethodni Guterešov izveštaj o radu Unmika, za period od 16. aprila do 15. jula. Taj izveštaj trebalo je da bude razmatran u avgustu, ali ga Velika Britanija kao predsedavajuća za taj mesec nije stavila na dnevni red.

Srbiju na današnjoj sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će se, kako je najavljeno, založiti za očuvanje redovne dinamike i formata sednica Saveta bezbednosti o radu Unmika, kao i za podršku radu ove misije u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: