Zašto je šef diplomatije otišao i šta sad sa Makedonijom?

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je iznenada podneo ostavku - u znak protesta protiv desnopopulističkog partnera u vladi Kamenosa.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

07:29

Zašto je šef diplomatije otišao i šta sad sa Makedonijom?
Foto: EPA / Georgi Licovski

Da li je ovim ugrožen kompromis u sporu oko imena za Makedoniju?

"Teškog srca" je prihvatio ostavku ministra spoljnih poslova, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras pre nego što je otputovao u Brisel na samit EU i dodao da će ministarstvo spoljnih poslova preuzeti on sam.

Izričito se zahvalio svom dosadašnjem šefu diplomatije. Retko kad je reakcija na jedno ministarsko povlačenje bila tako dirljiva.

"Pogrešan ministar je platio račun", naslovlio je tu vest ovoga četvrtka levo orijentisani List urednika koji je inače blagonaklon prema šefu vlade. "Žrtvuje Kocijasa kako bi mogao duže da ostane na vlasti", ističe konzervativni list Elefteros Tipos. Čini se da bi Ciprasu bilo draže da je ministar ostao. Ali, zašto je onda Kocijas morao da ode?

Tome svemu je prethodila jedna svađa između Kocijasa - koji nije u redovima Sirize - i desnopopulističkog ministra obrane Panosa Kamenosa za vreme sednice vlade u utorak. Bilo je reči o sporazumu za rešavanje spora oko imena Makedonije - koji Kocijas ističe kao svoj uspeh, a koji Kamenos i dalje odbija. Žestoko se raspravljalo i drugim prioritetima spoljne politike. Premijer Cipras je ćutao.

Kocijas je to shvatio kao nedovoljnu podršku, smatra Konstantinos Filis, direktor za istraživanja na Institutu za međunarodne odnose u Atini. On ističe da je tokom svađe oko imena Makedonije delovalo kao da je Kamenos neka vrsta sporednog ministra spoljnih poslova, i da ga Cipras ga ne zaustavlja. I konzervativni komentator Aris Portosalte je siguran: "Došlo je do svađe između Kocijasa i Kamenosa, a Cipras se jasno odlučio za Kamenosa."

Kompromis o Makedoniji nije ugrožen. Ili ipak jeste?

Pritom Cipras nije ne postavlja u pitanje sporazum oko imena Makedonije. Naprotiv: odluka o preuzimanju funkcije ministra spoljnih poslova naglašava njegovu odlučnost da se taj "istorijski sporazum" primeni, izjavio je on za nacionalnu televiziju ERT.

Podsetimo: na inicijativu Kocijasa su Atina i Skoplje u juni postigli kompromis u dugogodišnjem sporu oko imena. Dogovoreno je da se severni sused službeno zove "Severna Makedonija" i da svoj ustav promeni tako da se priznaju postojeće granice i isključe teritorijalne pretenzije. Grčki ministar obrane Kamenos je još tada rekao da odbija taj kompromis te da će protiv toga glasati u parlamentu. Ukoliko parlament u Skoplju prihvati kompromis - što, međutim, nije sasvim sigurno - o sporazumu bi zatim trebalo da odluči i grčki parlament, najkasnije u martu 2019. godine.

Cipras podržava sporazum o imenu Makedonije, a dopustio je da Kocijas kao najveći zagovornik tog sporazuma podnese ostavku, dok najveći protivnik Kamenos i dalje sedi u vladi. Time Cipras pokazuje politički cinizam, kaže Filis. "Šta god da se dogodi u martu, premijer je očito napravio računicu da mu je puno bolje da do tada vlada sa Kamenosom, nego da ga se reši i rizikuje prevremene izbore."

A šta kaže na sve sam Kocijas? "Premijer i niz ministara su doneli su odluku, nakon čega sam to uradio i ja", napisao je on na Tviteru. Napetije će biti narednog ponedeljka. Tada će na Kretu biti održano već dugo najavljeno predavanje. Grčki mediji su navodno obavešteni da Kociajs sprema "politički zemljotres". Mnoge Grke bi aktuelna situacija mogla da podseti na jednu njegovu izjavu: "Ministar spoljnih poslova ne bi trebalo prečesto da govori, kako bi ga slušali kad govori."

Novi početak u grčko-ruskim odnosima?

Ostaje još pitanje može li se očekivati novi kurs grčke spoljne politike. Prema proceni političkog analitičara Filisa, nisu verovatne velike promene - s jednim izuzetkom: "Moguće je ponovno približavanje Rusiji. Nakon proterivanja dvojice ruskih diplomata i jula ove godine, došlo je do spora između Atine i Moskve, a Kocijias nije ništa preduzeo kako bi se smirile napetosti. Naprotiv, svojim izavama on je samo još više provocirao Ruse", napominje Filis.

Prema navodima grčkim medija, razlog za proterivanje diplomata je bio pokušaj "uplitanja Rusije u unutrašnje poslove Grčke, a posebno pokušaj miniranja kompromisa oko imena sa severnim susedom. Prema informacijama TV Skai, napetosti s Moskvom su već tada ohladile odnose između Ciprasa i Kocijasa. Cipras sada izgleda želi novi početak sa Rusijom i najverovatnije će to učiniti u decembru prilikom zvanične posete Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: