Ekshumirani ostaci devet žrtava "Oluje"

Na području Ličko-senjske županije ekshumirani su posmrtni ostatci devet žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 10.10.2018.

16:22

Ekshumirani ostaci devet žrtava
Foto: Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije

To je saopštila Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Nadležni organi Hrvatske su danas završili proces ekshumacija sa registrovanih grobnih mesta, navodi se u saopštenju, i dodaje da je proces ekshumacija na tom području trajao je dva radna dana.

U saopštenju se precizira da su na Pravoslavnom groblju u Vodoteču ekshumirana su tri lica, na Gradskom groblju u Otočcu (pravoslavni deo) jedno lice, na Mesnom (pravoslavnom) groblju u Doljanima - dva , i na mesnom groblju u Rudopolju tri lica.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Prema podacima Komisije, do sada je u regionu Like ekshumirano 240 lica i to na groblju u Gračacu 155, Korenici 27, a nakon toga proces je nastavljen tek u oktobru 2006. godine, ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića.

U ovom regionu, od ukupnog broja ekshumiranih, 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Republikom Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, ekshumacijama su svojstvu posmatrača prisustvovli predstavnici Komisije za nestala lica.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela u regionu, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a posebno za članove porodica nestalih lica, ističe se u saopstenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: