"Sve se svelo na to ko je veći Srbin, Hrvat ili Bošnjak"

Rezultati opštih izbora u BiH na kojima je većina građana odlučila da ih naredne četiri godine vode poznate političke stranke manje-više su očekivani.

Izvor: Beta, RSE

Ponedeljak, 08.10.2018.

22:30

Foto: Tanjug/AP/Amel Emriæ

Ti rezultati ne predstavljaju skoro nikakvo iznenađenje izuzev izbora Željka Komšića za člana kolektivnog šefa države, ocene su analitičara koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

"Sve drugo je već viđeno", rekao je za RSE sarajevski univerzitetski profesor Enver Kazaz.

On je dodao da Komšićev rezultat "ne prati rezultat njegove partije" koja je doživela značajan pad i da to pokazuje da je levica imala šansu samo ujedinjena, ali je, nažalost, "žrtvovana zbog Komšićevog rezultata u Predsedništvu BiH".

"Ono što je karakteristično za Republiku Srpsku to je da ni velika, divna borba za Davida Dragičevića nije mogla da pobedi Dodikov autoritarni i klijentistički režim. U konačnici bi se moglo reći da se nastavlja sistem krize u BiH", ocenio je Kazaz.

Prema njegovim rečima takođe je veliko pitanje i da li će Dragan Čović krenuti u avanturu blokade rezultata izbora. "On ima sve elemente da blokira državu, formiranje vlasti u Federaciji.

Ima i zakonski osnov, čak, jer je Izborni zakon proglašen neustavnim, tako da nas očekuje dugotrajna postizborna kriza", dodao je Kazaz.

Psiholog Srđan Puhalo rekao je da iznenađenja na izborima nije ni moglo biti iz više razloga.

Prvi je, prema njegovim rečima taj što pobedničke stranke imaju veliko članstvo, drugi je što neki od njih uz sebe imaju javni servis, poput SNSD, a treći što opozicija nije nudila ništa drugačije, niti je imala neku viziju.

"Takva klima ne daje ljudima da razvijaju neke druge ideje. Sve se svelo na to ko je veći Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Onda nemate tu bilo kakvu ideologiju koju možete propagirati da bi privukli neke ljude", rekao je.

Kada je reč o opoziciji ona je prema rečima Puhala u Federaciji "među Bošnjacimavica bila razjedinjena", među Hrvatima "negde na margini, bez velikih ideja", a u Republici Srpskoj opozcija "nije mogla da parira Dodiku, s obzirom da je Dodik nametao teme, nametao tempo, kompletnu igru, a oni su ga samo pratili".

Analitičarka Ivana Marić rekla je da građani BiHercegovine ni ne žele nešto drugačije, izuzev onoga što su im nudile stranke u predizbornoj kampanji, a to je zaštita nacionalnih interesa.

"Time što je pedeset odsto odlučilo da ne glasa, umesto da iskoriste priliku, pa da izađu na izbore i daju šansu nekim drugima da pokažu šta znaju, oni su odlučili da ostanu kod kuće i prepuste da ostane ista vlast", rekla je. Zbog toga, kako je naglasila sada nema dvojbe šta će se dešavati u naredne četiri godine.

"Iste stranke će ostati na vlasti, okosnicu će činiti SDA i HDZ, u Republici Srpskoj SNSD. Znači, mi ne da nećemo napredovati, mi ćemo ostati na mestu, dok nas svi drugi pretiču, i još ćemo više zaostajati za njima. Tako da ne vidim neku sjajnu budućnost za BiH u naredne četiri godine. Mi ćemo stagnirati kao u četiri prethodne godine, pričaće nam o evropskom putu, a mi se nećemo micati, dok budemo gledali kako Srbija, Makedonija i Crna Gora zatvaraju poglavlja sa Evropskom unijom, mi ćemo se nadati da nas prime na sažaljenje, jer to je jedini argument koji imamo", navela je Marić za RSE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: