Rojters: EU brine ideja o razmeni teritorije

Nemačka je ponovo upozorila da bi prekrajanje granica između Srbije i Kosova podgrejalo etničke tenzije, navodi Rojters i dodaje da i druge članice EU to misle.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

12:57

Rojters: EU brine ideja o razmeni teritorije
EPA/Stephanie Lecocq

Beograd i Priština su ovog meseca podgrejale ideju o promeni granica, podseća Rojters i navodi da su zvaničnici u Beogradu rekli da bi dogovor po kom bi Srbija zadržala kontrolu na severu Kosova u zamenu za Preševsku dolinu, bila prihvatljiva za obe strane što bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da nastave put ka EU.

Međutim, dolazeći na sastanak ministara spolnih poslova EU i njihovih zapadnobalkanskih kolega nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas je rekao da su diskusije o teritorijalnoj razmeni “pogrešan pravac”.

“Verujemo da bi to otvorilo previše starih rana i zbog toga smo veoma skeptični”, kazao je Mas novinarima u Beču.

Drugi ministri spoljnih poslova EU podržali su taj njegov stav, navodi Rojters i dodaje da je luksemburški ministar Džon Aselborn rekao da ga brinu veoma negativne posledice takvog ishoda dogovora, dok je finski ministar Timo Soini kazao da smatra da je to isuviše rizično.

I Britanija smatra da bi razmena teritorija bila isuviše rizična, ali srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u Beču rekao da Srbija traga za mirnim rešenjem sa Prištinom, iako nije pominjao detalje, navodi dalje Rojters.

Ta agencija podseća i da joj je kosovski predsednik Hašim Tači 14. avgusta rekao da će svoj plan predočiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sledećem sastanku u Briselu u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: