Šta se dešava sa klimom: Rekordne temperature, a u SRB...

Vremenske prilike ovih dana ne štede Evropu i svet, a visoke temperature zahvatile su i krajeve u kojima nije uobičajeno toplo za ovo doba godine.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.07.2018.

22:00

Šta se dešava sa klimom: Rekordne temperature, a u SRB...
Foto: Thinkstock

Grčka se prethodnih nekoliko dana borila sa stravičnim požarima koji su zahvatili periferne delove Atine. U ponedeljak je živote izgubilo 80 ljudi, dok se traga za više od 200 osoba.

Da nevoljama ne bude kraja, Grčku su posle požara, zadesile i velike padavine. Oluja je bila veoma jaka u naseljima Marusi i Halandri, a pala je tolika količina kiše da se na jednom parkingu praktično formirao bazen.

I zemlje Skandinavije pogodile su ekstremno visoke temperature. U Švedskoj se već dve nedelje bore sa šumskim požarima, u kojima je nestalo više od 25.000 hekatara rastinja.

U pomoć Šveđanima pritekla je i Evropska komisija, dok su i članice Evropske unije poslale letelice i vatrogasce koji će pomoći u gašenju požara.

Slična situacija je i u Finskoj, gde su visoke temperature prozrokovale požare, koji su zahvatili šume u Laponiji na granici sa Rusijom.

Neuobičajno visoke temperature prouzrokovale su suše u Holandiji, zbog čega je brodovima otežan prevoz robe. Problem suše ima i Poljska, koja je pomoć zatražila od EU.

Probleme sa visokim temeperaturama imaju i zemlje Srednje Evrope, a požari su registrovani i u Nemačkoj.

Zabrinutost zbog ekstremnih temperaturua vlada i u Velikoj Britaniji. Kako navodi BBC, ove nedelje na Ostvru mogao bi da bude oboren rekord po najvišoj temperaturi za ovo doba godine.

Vreli talas doneo je delovima Engleske temperaturu od 37 stepeni Celzijusa, tako da bi istorijskih 38.5 stepeni iz 2003. godine uskoro moglo da bude potučeno.

Prosečna temperatura u julu u Britaniji kreće se oko 20 stepeni, a neoubičajenih 37 već donelo nekoliko požara u kojima su se zapalile travnate površine.

Samo je u Londonu zabeleženo šest puta više takvih incidenata nego za celu prethodnu godinu.

Meteorološki servis “Aku veder” pre nekoliko dana je objavio upozorenje na novi opasni talas vrućine koji sredinom nedelje dolazi u Evropu.

Novi talas vrućine zahvatiće delove kontinenta od Pirinejskog poluostrva, pa sve do Skandinavije, a takve vremenske prilike izazvaće zadravstvene probleme kod stanovnika.

Upravo je to jedan od najvećih razloga za brigu u Britaniji, gde se strahuje da bi vreli talas mogao da odnese na hiljade života.

Ekstremne temperature mogle bi da prozrokuju srčane i respiratorne probleme kod stanovništva, a BBC kaže da bi ovakve temperature mogle da budu normalne za Britaniju do 2040. godine, jer se klima menja.
Foto: Gettyimages
Visoke temperature ne muče samo Evropu. Već dve nedelje u Japanu je opšti haos zbog ekstremnih temperatura koje prelaze 40 podeok, dok je slična situacija i u SAD. U Dolini smrti izmereno je čak 52 stepena.

Da se klima menja, pokazuje se i na primeru našeg regiona. Iako je leto zvanično počelo pre više od mesec dana, pravo letnje vreme nisu osteli stanovnici Srbije.

Kako javlja RHMZ, avgust u Srbiji biće prosečan.

Temperatura vazduha u Srbiji biće ispod prosečne za oko dva stepena do kraja prve dekade avgusta, potom u granicama proseka - od 21 do 26 stepeni. U planinskim predelima od 15 do 19 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Očekuje se da u avgustu bude od osam do 15 tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha od 30 stepeni i više.

Tokom predstojećeg meseca u nižim predelima moguće su do dve "tropske noći", s minimalnom temperaturom vazduha od 20 stepeni i više, a u Beogradu šest takvih noći.

Očekuje se da količina padavina u avgustu u većem delu Srbije bude iznad prosečnih vrednosti: u nižim predelima 50 do 90 milimetara kiše, a na planinama od 80 do 100 milimetara.

Prema prognozi za avgust, u nižim predelima će biti od 8 do 15 dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima od 9 do 12 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: