"Neću odustati od pravde, hvala Srbiji"

Gračanica -- Za masakr u Starom Grackom ni posle 19 godina niko nije odgovarao.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Slavica Popović iz Gračanice, koja je 23. jula 1999. izgubila brata, oca i dva strica, kaže da ona i njena porodica nikad neće odustati od pravde.

"Dok sam živa neću odustati", rekla je Popović za Radio Televiziju Gračanica podsetivši da je Euleks prošle godine obustavio istragu o ubistvu 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko. Istovremeno, Popović je zahvalila, između ostalog, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i predsedniku Odbora za KiM Milovanu Drecunu za podršku koju pružaju porodicama stradalih i za to što ne zaboravljaju zločine nad Srbima.

"Goraždevac, Niš ekspres, ubistva u Orahovcu, novinari... Sada je drugačije, mnogo se češće pominje", primetila je ona.

Popović je dodala da sutra neće biti na parastosu žrtvama u Starom Grackom, već da će obeležavanju godišnjice prisustvovati u Spomen sobi u Beogradu.

"Godinama tražim pravdu za svoje najmilije, koji su tog dana otišli u žetvu sa rođacima, komšijama i niko se živ nije vratio. Obratila sam se svim nadležim institucijama da se pronađu počinioci tog monstrouznog zločina i dobijala negativne odgovore. Sada jedino verujem državi Srbiji, koja je uz nas i podržava da istrajemo u traženju pravde", rekla je Popović, navodi Radio Televizija Gračanica.

Ranije danas, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić je, povodom 19. godišnjice mučkog ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom, saopštio da je taj zločin neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini ljudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci do danas ne budu kažnjeni.

U večernjim satima u polju pored sela Staro Gracko, nedaleko od Lipljana, 23. jula 1999. godine ubijeno je 14 Srba, meštana tog sela, dok su sakupljali žito. Ovaj zločin nikada nije rasvetljen.

Kosovo

strana 1 od 90 idi na stranu