Ponedeljak, 23.04.2018.

12:02

"Vojna akademija u Beogradu da dobije ime Koče Popovića"

Vojna akademija u Beogradu treba da nosi ime komandanta i jednog od oslobodilaca Beograda Koče Popovića, navode iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Foto: GettyImages

"Kako ta akademska ustanova nema ime, trebalo bi je nazvati po legendarnom komandantu Prve proleterske brigade i divizije, filozofu, učesniku Španskog građanskog rata, školovanom oficiru i čoveku koji je bio jedan od simbola borbe protiv fašizma", navode iz LSV.

U saopštenju za medije LSV podseća da je Popović bio i jedan od oslobilaca Beograda, te da je osim ulice u gradu, "svojom hrabrošću i vojničkim držanjem zaslužio je i da njegovo ime nosi Vojna akademija i da bude velika inspiracija generacijama budućih oficira".

U LSV očekuju da i druge institucije uskoro ponesu imena brojnih heroja Drugog svetskog rata, a u saopštenju podsećaju da su već predlagali uvođenje u nastavu časa posvećenog antifašizmu, što će njihova narodna poslanica u srpskom parlamentu Olena Papuga i formalno predložiti na idućoj sednici Odbora za obrazovanje.

"Umesto veronauke i građanskog vaspitanja, đaci bi zajedno barem jednom nedeljno morali da uče kakvo zlo su u Drugom svetskom ratu pobedili zajedničkim snagama narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli", navodi LSV u saopštenju, koje je potpisao lider stranke Nenad Čanak, koji očekuje da to učine i druge zemlje bivše zajedničke države.

Istovremeno bi, kažu u toj stranci, trebalo da javni servisi barem jednom nedeljno, građanima i građankama ponudi emisije u kojima će ih podsetiti na tekovine narodnooslobodilačke borbe.

"Podsećanje na tekovine borbe protiv fašizma je jedini dobar način da se na ovim prostorima prestane sa revizijom i prekrajanjem istorije, rehabilitovanjem i veličanjem saradnika okupatora, te konstantnim podgrevanjem međunacionalnih tenzija", smatraju u LSV, te zaključuju da je antifašizam kao i pre sedam decenija jedini recept za trajni mir na ovim prostorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: