Odgovor iz Moskve: I Rusi proteruju diplomate

Moskva -- Rusija će proterati 23 britanskih diplomata kao kao recipročnu meru odluci Londona da protera isto toliko ruskih diplomata.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages/Mark Kolbe
Foto: Gettyimages/Mark Kolbe

Da podsetimo, London je proterao ruske diplomate zbog optužbi da Moskva stoji iza napada na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

Moskva je diplomate proglasila za "persone non grata".

Kako je saopšteno, zbog dispariteta u broju konzularnih odeljenja, biti zatvoreno Konzularno odeljenje Velike Britanije u Sankt Peterburgu, kao i da će zbog neregulisanog statusa biti zatvoren Britanski savet u Rusiji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ranije ambasadorsku Velike Britanije u Moskvi Lori Bristou da dođe na razgovor.

Ambasadorka je pozvana na razgovor zbog tenzija između Rusije i Britanije, nastalih posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj pre dve nedelje, prenela je agencija AP.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ruskog predsednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje, što je Putinov portparol negirao.

Da podsetimo, tenzije su podgrejane i informacijom da je se smrt ruskog biznismena koji je živeo u Londonu Nikolaja Gluškova tretira kao ubistvo nakon što je autopsija pokazala da je on zadavljen.

Svet

strana 1 od 475 idi na stranu