"Hrvatska je ponižena posetom Vučića"

Prva zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj otvorena je u Saboru, mimo dnevnog reda i nakon niza pauza.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Poslanici, pre svega opozicioni, ne štede reči kritike koje upućuju srpskom predsedniku, ali i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Izdvojio se, po pristupu, govor bivšeg ministra spoljnih poslova i predsednika Odbora za spoljnu politiku parlamenta Mira Kovača, iz vladajuće HDZ, koji je poručio da su Vučića izabrali građani Srbije i da hrvatski zvaničnici moraju da razgovaraju sa legalno izabranim predsednikom jedne zemlje, ako žele da reše probleme.

"I predsednik Tuđman je išao na razgovore, nakon što je Milošević pokušao da ga ubije. Ako želimo rešiti otvorena pitanja, moramo to rešiti s njim. S kim ćemo to rešiti? Imamo dva kanala kojima možemo rešiti nasleđa rata. Jedan su odnosi Zagreb-Beograd, a drugi Evropska unija - Srbija", istakao je Kovač, prenela je HRT.

Poslanik najuticajnije opozicione SDP Bojan Glavašević rekao je, prenosi HRT, da je ovom posetom Hrvatska ponižena, a predsednici Grabar Kitarović, koja je pozvala Vučića u posetu, zamerio je to što je, kako je rekao, "novinarima zabranila da Vučiću postavljaju pitanja o prošlosti".

Zapitao je gde su dokumenti iz vukovarske bolnice, te dodao da "možda Vučić nije prijatelj Hrvatske, ali da Srbija danas jeste prijateljska zemlja, ali to prijateljstvo, kaže, hrvatska predsednica i Vučić instrumentalizuju za svoje političke ciljeve.

"Pomirenje mogu započeti oni koji su gladni mira i prijateljstva, a ne oni koji su gladni moći. Za Aleksandra Vučića odavno je jasno u koju grupu spada, a ako nekome dosad nije jasno u koju grupu spada Kolinda Grabar Kitarović - od juče bi zaista moralo biti", zaključio je Glavašević.

Poslanik opozicionog Mosta Miro Bulj, koji je presreo predsednika Vučića juče na Banskim dvorima i zapitao kada će otići u Glinu, to je ponovio i u parlamentu i rekao da je to "pitanje svih pitanja - mira, demokratizacije Srbije, odnosa dveju zemalja"

On i dalje smata da je najmanje što bi Vučić trebalo da napravi da ode u Glinu i izvini se ljudima srpske nacionalnosti koje je, navodno, huškao na zlo i zločine zarad stvaranja velike Srbije.

Ponovo je zamerio i to što je, kako je rekao, hrvatska policija juče zabranila protest onih "koji su Hrvatskoj dali najviše.

"Neka bude sram celi sistem koji su doneli takvu odluku", rekao je Bulj.

Region

strana 1 od 118 idi na stranu