"Da roditelji nisu slušali estradu, epidemije ne bi bilo"

Beograd -- Ministar zdravlja izjavio danas da se epidemija malih boginja u Srbiji ne bi desila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne estradne umetnike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Dimitrije Goll
Foto: Tanjug, Dimitrije Goll

Zlatibor Lončar je rekao i da su obezbeđene su vakcine i za zaposlene u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, gde je od malih boginja obolelo sedam zaposlenih i troje dece.

''Imamo dovoljno vakcina za sve. Epidemija se ne može zaustaviti dok obuhvat vakcinacijom ne bude veći od 95 odsto'', rekao je ministar novinarima nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Uprkos jasnim stavovima ministra i zakona o neprimanju dece u vrtiće ukoliko nisu vakcinisana MMR vakcinom, danas stiže i vest da je Predškolska ustanova u Novom Sadu "Radosno detinjstvo" pokrenula istragu kako bi se utvrdilo da li su tačne spekulacije da su neki roditelji lažirali vakcinalne kartone dece.

On je naglasio da zbog epidemije malih boginja, koja nije trebalo da se desi, zdravstveni sistem ima vanredne troškove, a da je taj novac mogao da se usmeri na lečenje dece. Podsetio je da se zakon strogo primenjuje i da deca bez potvrde da su vakcinisana ne mogu u vrtić i u škole.

Dodao je da je u poslednjih nekoliko meseci povećan broj vakcinisanih i da se obuhvat vakcinacijom popeo na 90 odsto. Upozorio je, međutim, da bi nam se epidemija "prelila" iz Rumunije i Bugarske da nije bilo dobre vakcinacije u Zrenjaninu i Vršcu. U Rumuniji je, naveo je, od malih boginja obolelo 10.000 ljudi, a u Bugarskoj 5.000 ljudi.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije koja, kako kaže, prati šta se dešava u Srbiji, obezbeđene su dovoljne količine vakcina za zaštitu zdravstvenih radnika i njihova vakcinacija počela je u zdravstvenim ustanovama.

''Ova situacija ne može da se reši sama od sebe. Roditelji su slušali 'umetnike' koji nisu prošli pored Medicinskog fakulteta, a nisu slušali one koji se ceo život bave lečenjem ljudi'', primetio je ministar.

Rekao je i da MMR vakcina protiv malih boginja nema veze sa autizmom kako pojedinci govore jer, kako je naveo, u Japanu sedam godina deca nisu vakcinisana, a povećan je broj dece sa autizmom.

strana 1 od 152 idi na stranu