Moskva: Hag da završi aktivnosti do kraja godine

Rusija očekuje da Haški tribunal za eks Jugoslaviju završi aktivnosti do kraja 2018, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Ona je ukazala na politizaciju i pristrasnost u njegovom radu.

"Građanski rat u bivšoj Jugoslaviji 90-tih godina je tragična stranica svetske istorije, ali Haški tribunal još uvek pokušava da predstavi svoju jednostranu antisrpsku interpretaciju tih događaja", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, objavljeno je na sajtu ruskog MSP.

Kako je dodala, pokušaji Tribunala da prikriveno okrivi narode, vlade i države za različite zločine izazivaju tenzije i uzajamno nepoverenje u bivšoj Jugoslaviji i donose dugotrajne probleme kao i međuetničke protivrečnosti u regionu.

"Takođe zabrinjava to što Tribunal ignoriše osnovna prava optuženih", rekla je ona navodeći primer Ratka Mladića kome je odbijen zahtev za privremeno puštanje na slobodu zbog lečenja u Rusiji, uprkos pogoršanju zdravlja i garancijama koje je Rusija dala Tribunalu.

"Tribunal nije postao ni efikasan mehanizam međunarodne krivične pravde. Kao ad hoc tribunal postojao je više od 20 godina i potrošio milijarde na svoje aktivnosti", istakla je Zaharova.

Rusija je, dodala je, više puta izražavala ozbiljnu zabrinutost zbog produženja njegovog mandata od strane Saveta bezbednosti UN.

U tom kontekstu, Moskva, kako je istakla, očekuje da Tribunal okonča svoje aktivnosti što je pre moguće i bez odlaganja prenese sve preostale slučajeve na Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične tribunale.

"Polazimo do toga da je Rezidualni mehanizam ad hoc instrument i insistiramo na njegovom striktnom poštovanju standarda pravosuđa, uključujući i uslove krivičnih postupaka", zaključila je Zaharova.

Svet

strana 1 od 544 idi na stranu