"Hrvata u Srbiji pre bilo 196.000, a sada svega 57.000"

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Slaven Bačić kaže da Hrvate u Srbiji, uprkos maloj brojnosti, i danas neki posmatraju kao "remetilački faktor".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Bačić je za nedeljnik "Novosti" iz Zagreba, koji izdaje Srpsko nacionalno veće iz Hrvatske, rekao da se broj Hrvata u Srbiji smanjio za više od dve trećine.

Precizirao je da je po popisu 1961. godine Hrvata u Srbiji bilo oko 196.400, a prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godne, ima ih svega 57.900.

"Premda ni po brojnosti, ni po političkoj ili ekonomskoj snazi nikoga ne mogu ugrožavati, Hrvate u Srbiji neki i dalje posmatraju kao remetilački faktor", rekao je Bačić.

On je naveo da država Srbija još nije ispunila svoju obavezu da obezbedi garantovana mesta za pripadnike nacionalnih manjina u državnom parlamentu, iako se na to obavezala bilateralnim sporazumom sa Hrvatskom.

Predsednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić rekao je za "Novosti" rekao je da je, nakon 15 godina od početka obrazovanja na hrvatskom jeziku, tek ove školske godine rešeno pitanje osnovnoškolskih udžbenika, a od naredne kreće se u proces izrade srednjoškolskih.

Književnik i zamenik glavnog urednika nedeljnika "Hrvatska riječ" Zvonko Sarić rekao je da taj nedeljnik hrvatske nacionalne manjine u Srbiji nije lišen problema, premda ga niko ne spaljuje i ne traži njegovo ukidanje, za razliku od "Novosti" u Hrvatskoj koje su ekstremni desničari u više navrata javno spaljivali.

"Jeste da naš nedeljnik nisu spaljivali, ali su u više prilika zaposleni doživeli atrakciju – 'nazovi Hrvatsku riječ radi ubistva'. Nije bilo u pitanju ponovno snimanje Hičkokovog filma, nego pretnje smrću pa su nas čuvali policajci u civilu", naveo je Zvonko Sarić.

Region

strana 1 od 3487 idi na stranu