BBC: Posle Bregzita, svet dobija i Kregzit

London -- Kurdski glasači u severnim delovima Iraka pripremaju se za glasanje na referendumu za nezavisnost, koji je zakazan za ponedeljak.

Izvor: B92, BBC, Tanjug, Beta/AFP
Podeli
Getty images
Getty images

U tom delu Iraka živi šest miliona ljudi, on se smatra regionom Kurda i tamo već postoji njihova lokalna vlada, objašnjava BBC. Ali sada, nakon dugogodišnje istorije "brutalne represije" prema tamošnjim Kurdima, oni žele da postanu nezavisna država, navodi još BBC.

Međutim, irački zvaničnici, susedne zemlje i zapadni lideri smatraju da taj referendum treba da se odbaci ili bar odloži.

Irački parlament je odbacio održavanje referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda. Parlament je istovremeno dao ovlašćenja iračkom premijeru Hajderu al Abadiju da preduzme sve mere da bi sačuvao jedinstvo Iraka.

Najoštriji u osudi namere iračkih Kurda dolaze iz Turske. Turski parlament održaće hitnu sednicu u okviru pojačavanja pritiska na iračke Kurde da odustanu od referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana. Mediji navode da će poslanici glasati o obnavljanju dozvole vojsci da interveniše u Iraku. Trenutni mandat ističe sledećeg meseca.

Turska vlada sutra će razmatrati odgovore na referendum, a tamošnji ministar spoljnih poslova je ranije izjavio da će namere rukovodstva iračkih Kurda da održe referendum o nezavisnosti dovesti do građanskog rata.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u junu oštro kritikovao najavljeni referendum, nazivajući ga "greškom i pretnjom" po teritorijalni integritet Iraka. "Osnovni razlog našeg protivljenja ovom referendumu je važnost očuvanja teritorijalnog i političkog integriteta Iraka", izjavio je portparol Erdogana, Ibrahim Klin, demantujući da postoje bilo kakve loše namere prema Kurdima.

Oglasio se i Savet bezbednosti UN, koji je izrazio zabrinutost zbog posledica koje bi mogao da ima referendum. "Referendum se planira dok su operacije protiv Islamske države, u kojima kurdske snage igraju presudnu ulogu - i dalje u toku", navodi se u saopštenju Saveta bezbednosti UN. Kako se upozorava, referendum bi mogao i da osujeti napore da se obezbedi povratak više od tri miliona izbeglica i raseljenih.

SAD su, takođe, krajem avgusta zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavisnosti svog autonomnog kurdskog regiona. Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je nedavno taj zahtev tokom telefonskog razgovora sa predsednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem.

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrinutost da će referendum skrenuti pažnju sa "urgentnijih prioriteta" kao što je poraz ekstremista Islamske države. SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište.

Svet

strana 1 od 12978 idi na stranu