Merkel: Hitno sastanak EU lidera zbog Severne Koreje

Berlin -- Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU treba da razgovaraju tokom vikenda o uvođenju dodatnih sankcija Severnoj Koreji, izjavila je nemačka kancelarka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug-AP, arhiva
Tanjug-AP, arhiva

Angela Merkel je dodala i da bi taj sastanak trebalo hitno organizovati, preneo je Rojters istakavši da testovi koje je izvela Severna Koreja predstavljaju flagrnatno kršenje svih međunarodnih uslova.

"Govorim jasno i u ime cele vlade - jedino je moguće mirno, diplomatsko rešenje", istakla je nemačka kancelarka.

Anela Merkel je juče razgovarala telefonom sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i oni su pozvali UN da brzo usaglasi oštrije sankcije protiv Severne Koreje.

Merkel i Tramp osudili su kao "neprihvatljivu eskalaciju" najnoviju nuklearnu probu hidrogenske bombe koju je izveo Pjongjang, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, preneo je Rojters.

"Nemačka kancelarka i američki predsednik izrazili su stav da međunarodna zajednica mora nastaviti da vrši pritisak na režim u Severnoj Koreji i da Savet bezbednosti UN mora brzo da usvoji dodatne i oštrije sankcije", dodao je Zajbert.

Merkel je, takođe, rekla Trampu da će se Nemačka založiti za oštrije sankcije EU protiv Pjongjanga, kako bi se Severna Koreja odvratila od kršenja međunarodnog prava i kako bi se postiglo mirno rešenje sukoba.

Svet

strana 1 od 13132 idi na stranu