Lidera čečenskih "antirusa" ranio "novinar Monda"

Čečenski komandant dobrovoljačkog bataljona koji se na istoku Ukrajine bori protiv proruskih pobunjenika ranjen je u Kijevu i stanje mu je stabilno.

Izvor: B92

Subota, 03.06.2017.

10:23

Lidera čečenskih
Getty Images

Adama Osmajeva (36) je ranio u grudi čovek koji se predstavljao kao novinar francuskog lista Mond.

Prema policijskom izveštaju, Osmajev i njegova žena Amina Okujeva su krenuli u centar Kijeva da bi pretpostavljenom dopisniku Monda dali intervju.

Čim su ušli u kola pojavio se čovek sa pištoljem i zapucao u Osmajeva. Žena je uzvratila vatru iz svog oružja i ranila je napadača koji je takođe hospitalizovan.

Policija je saopštila da je napadač imao ukrajinski pasoš na ime Aleksandar Dakar.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko rekao je da je pokušaj ubistva ubistva Osmajeva "organizovan daleko i da su ubicu u Ukrajinu poslale ruske službe bezbednosti".

Osmajev je tri godine proveo u ukrajinskom zatvoru pošto je 2012. optužen za planiranje ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina. Drugi osumnjičeni, Kazahstanac Ilja Pjaninze, izručen je Rusiji gde je osuđen na 10 godina zatvora.

Osmajev je posle hapšenja u Odesi priznao krivicu ali je kasnije povukao priznanje tvrdeći da je bio mučen. Osuđen je na zatvorsku kaznu zbog nelegalnog posedovanja eksploziva i nije izručen Rusiji.

Pušten iz zatvora posle pobune na kijevskom Majdanu 2014, Osmajev se priključio dobrovoljačkom bataljonu za borbu na istoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: