Hag: Tužioci tvrde - dokazano umešanost Tuđmanove vlasti

Tužioci Haškog tribunala tvrdili su da su dokazali da je Hrvatska s Franjom Tuđmanom na čelu bila direktno umešana u rat u BiH i mnoge zločine nad Muslimanima.

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2017.

16:47

Hag: Tužioci tvrde - dokazano umešanost Tuđmanove vlasti
Foto: Thinkstock

Dokaze za to zastupnici optužbe citirali su tokom današnje rasprave o žalbama lidera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB) na dugogodišnje nepravosnažne kazne koje im je Tribunal izrekao zbog zločina nad Muslimanima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, 1993-94.

Podsetimo, tom presudom je utvrđeno da je predsednik Tuđman bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje "hrvatskog entiteta, delimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine", nasilnim i trajnim proterivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH.

Svrha stvaranja tog entiteta - HRHB - po presudi je bilo "ponovno ujedinjavanje hrvatskog naroda", budući da je zločinačkim planom bilo predviđeno da se on "ili ujedini sa Hrvatskom, u slučaju raspada BiH" ili ostane u BiH "s tesnim vezama s Hrvatskom".

Pobijajući jutrošnju tvrdnju ratnog ministra odbrane HRHB Bruna Stojića da taj poduhvat nije postojao i da Tuđman nije intervenisao u BiH, tužioci su citirali dokumente samog HVO o prisustvu i delovanju jedinica regularne Hrvatske vojske (HV) na teritorijama u BiH koje je Tuđman proglasio hrvatskim.

Po tim i drugim dokazima Tužilaštva, trupe HV su u BiH učestvovale u napadima u BiH od 1992, a ta dejstva pojačana su, u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini, za vreme hrvatsko-muslimanskog rata 1993-94.

Uklanjajući sa hrvatskih vojnika oznake HV i nazivajući ih "dobrovoljcima" Tuđmanova vlast pokušavala je, po tužiocima, da prikrije svoju umešanost u bosanski rat.

Iz prepisa Tuđmanovih razgovora sa liderima bosanskih Hrvata, koje je sam snimao, tužioci su citirali da je, u novembru 1993, predsednik Hrvatske naredio "odbranu linija koje smo zauzeli" u BiH,.

U tom cilju, Tuđman je naredio i premeštanje jedinica HV u BiH, a u susretu sa tadašnjim načelnikom Generalštaba HV Jankom Bobetkom naglasio je da "moramo postići što povoljnije granice za HRHB".

Po tumačenju tužilaca, Tuđman je smatrao da se "Hrvatska mora boriti za granice HRHB". Sve to dokazuje da je Tuđmanova vlast u Zagrebu imala, preko HV, komandu i kontrolu nad snagama bosanskih Hrvata, koje su zločine nad Muslimanima počinile, kao što je i utvrđeno prvostepenom presudom Tribunala,.

Rasprava o žalbama biće sutra nastavljena argumentima odbrane ratnom načelniku Glavnog štaba HVO Slobodana Praljka, kojem je 2013, Tribunal izrekao nepravosnažnu kaznu od 20 godina zatvora,

Istu kaznu sud je tada odmerio i Stojiću, kao i zameniku komandanta HVO Milivoju Petkoviću.

Tribunal je na 25 godina zatvora osudio ratnog premijera HRHB Jadranka Prlića.

Valentin Ćorić, komandant vojne policije HVO, osuđen je na 16 godina zatvora, a predsednik komisije za razmenu zarobljenika HRHB Berislav Pušić na zatvorsku kaznu od 10 godina.

Pušić ne prisustvuje raspravi o žalbama, budući da je praktično izdržao kaznu.

O njihovim žalbama, ali i o žalbi tužilaca koji traže oštrije kazne, Tribunal će raspravljati do 28. marta.

Prlić i ostali proglašeni su krivim za kampanju progona Muslimana iz osam opština u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni od proleća 1993. do proleća 1994. koja je uključivala ubistva, silovanja, deportacije, nečovečno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i verskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila.

Ta zlodela - kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija - počinjena su u opštinama Mostar, Čapljina, Ljubuški, Prozor, Stolac, Vareš, Gornji Vakuf, Jablanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: