Klizište preti i pravoslavnoj crkvi

U Babinom Mostu kod Obilića zbog pojave klizišta ugroženo je pravoslavno groblje, a preti da ugrozi parohijski dom i pravoslavnu crkvu staru više od 700 godina.

Izvor: B92

Nedelja, 12.04.2015.

16:38

Default images

Brdo iznad sela dnevno proklizi i do pola metra. Oštećeno je oko pedeset nadgrobnih spomenika. Meštani pokušavaju da saniraju štetu, ali je klizište nezaustavljivo i nemoćni su u tome.

Mihajlo Mihajlović iz Graca svakog dana sa sinovima obilazi lokalno groblje u pokušaju da spasi nadgrobne spomenike da ne potonu u zemlju.

"Tražili smo pomoć od nadležnih, ali do sada nismo dobili odgovor. Meštani ne mogu sami da odluče o rešavanju ovog problema", kaže Mihajlović.

Slaviša Ađančić službenik Opštine Obilić, koja funkcioniše u kosovskom sistemu kao jedno od rešenja predlaže izmeštanje groblja.

"Izmeštanje dela groblja na drugu lokaciju je jedino rešenje. Neophodna su velika finasnijska sredstva, što otežava ceo proces ".

Pored groblja kojeg klizište nosi u opasnosti je i parohijski dom koji je u neposrednoj blizini groblja.

Meštani traže od nadležnih da ispitaju tlo kako bi se zažtitila i pravoslavna crkva iz trinaestog veka za koju strahuju da je pojavom klizišta i ona u opasnosti.

Mihajlo Mihajlović se pribojava da nadležne instituicije ne reaguju kasno, jer preti opasnost da se sa još jednog brda pokrene klizište, ugrozi crkvu i dom lokalnog sveštenika.

Starina, Rastko Mitrović redovno obilazi crkvu. Primetio je pre nedelju dana da ispod brda na kojem se nalazi crkva izvire voda.

"Ovde nikada nije bilo vode. Sada je izbila, nedaleko od crkve. Na ovom mestu pojaviće se novo klizište", zabrinutim glasom nam govori Mitrović.

Meštani Babinog Mosta strahuju i od izlivanja vode iz kanala Ibar-Lepenac koji je oštećen pojavom klizišta i pretnja je da ugrozi seoska domaćinstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: