"Srbi žele 7% učešća u Vladi KiM"

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio da će ta lista tražiti da učešće Srba u Vladi Kosova ne bude ispod sedam odsto.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

22:44

Default images

U izjavi za program Radio Kosova na srpskom, Jablanović je rekao da ono što Srbi sada imaju jeste minimum ispod koga se neće ići.

"Treba obratiti pažnju na ove naše uslove. Bitna stavka pregovora je da ćemo tražiti sedam odsto za Srbe u svim ministarstvima i izvršnim organima", rekao je Jablanović.

Prema njegovim rečima, uslovi Srpske liste nisu upereni ni protiv koga, već je njihov cilj da doprinesu boljem životu Srba na Kosovu i Metohiji.

"To su uslovi koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština, organizovanog i održivog povratka interno raseljenih Srba, ekonomski razvoj koji ne može da bude omogućen ukoliko se ne poništi privatizacija u srpskim sredinama, vraćanje imovine SPC i zaštita svetinja i manastira", rekao je Jablanović.

Prema njegovim rečima, Srpska lista očekuje da bude ravnopravan partner u budućoj Vladi Kosova i da, ako se to ne desi, neće u nju ni ulaziti.

"Ukoliko postoji volja partnera da se ispune uslovi Srpske liste, mi ćemo se rado uključiti. Ukoliko ta volja ne postoji, Srpska lista je, u krajnjoj liniji, spremna da ostane van procesa formiranja vlade. Da ulazimo u Vladu samo zarad ministarskih mesta, to nije naša namera ni krajnji cilj", rekao je Jablanović.

On je dodao da je saradnja Srpske liste sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija i Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe dobra i korektna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: