SAD:Neredi zbogu ubistva tinejdžera

U američkom gradu Fergusonu, u državi Misuri, nastavljeni su neredi i protesti zbog ubistva jednog 18-godišnjeg Afroamerikanca.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 12.08.2014.

11:26

Default images

Policija je sinoć suzavcem rasterala okupljene nedaleko od zgrade koju su demonstranti u nedelju uveče zapalili, rekao je načelnik policije Fergusona Tom Džekson. Neredi su počeli tokom protesta zbog smrti Majkla Brauna, nenaoružanog mladića koga je u subotu ubio jedan policajac.

Velika grupa ljudi okupila se u ponedeljak ispred spaljene prodavnice i protestovala, a kako je pala noć došlo je do nereda, demonstranti su počeli da bacaju kamenice na policiju, posle čega je upotrebljen suzavac, saopštila je policija u Fergusonu.

Neredi su se u nedelju proširili iz Fergusona, gde većinski žive Afroamerikanci, na susedne gradove. Tada je zbog nereda privedeno više od 30 osoba.

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je istragu o Braunovoj smrti. Očevici su rekli da je Braun podigao ruke u vis pre nego što je neimenovani policajac prišao i više puta pucao u njega iz pištolja.

Istražitelji nisu želeli da saopšte identitet policajca, kao ni koje je rase, ali je policajac udaljen sa posla.
Foto: Beta/AP
Ranije je saopšteno da je na Brauna policajac ispalio više hitaca posle svadje koja je izbila izmedju njih dvojice i još jedne osobe. Okolnosti ubistva mladića zu Fergusonu, pretežno crnačkom predgrađu Sent Luisa zasad nisu razjašnjene, prenosi agencija AP.

Policija u američkom gradu Sent Luisu bacila je suzavac na demonstrante, koji su protestovali dve noći za redom zbog ubistva crnog tinejdžera Majkla Brauna.

Predstavnik najvećeg udruženja američkih crnaca NAACP Rut Nikols rekla je da što je "dosta, dosta je", a trenutnu situaciju opisala kao "vanredno stanje".

NAACP je zatražio od stanovništva da svoj "bes pretvori u akciju", osudivši nasilje koje je izbilo posle Braunove smrti.

"Martin Luter King nije živeo i umro da bi mi mogli da krademo i lažemo usred noći", navedeno je u saopštenju predsednika NAACP.

Braunovi roditelji su pozvali na smirivanje situacije kao i da svi koji eventualno imaju bilo kakve informacije ili snimke u vezi sa ubistvom njihovog sina to otkriju.

Borci za ljudska prava skrenuli su pažnju na sličnost izmedju ovog i ubistva 17-godišnjeg nenaoružanog crnca Trejvona Martina 2012. godine na Floridi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: