Policajci i demonstranti zajedno

Kijev/London -- Ukrajinski policajci i proruski aktivisti nalaze se zajedno u sedištu policije u Gorlovki pošto su napravili svojevrstan dogovor o kohabitaciji, javlja BBC.

Izvor: Tanjug
Podeli

U Gorlovki je jutros došlo do sukoba između policijskih snaga i nekoliko stotina proruskih demonstranata koji su pokušali da istaknu rusku zastavu na ulazu u zgradu policije, nakon čega je policija na njih otvorila vatru.

U međuvremenu se situacija smirila, i BBC prenosi da su policajci i demonstranti postigli dogovor koji omogućuje policiji da nesmetano nastavi sa radom.

Sedište policije u gradu Gorlovka na istoku Ukrajine potpuno je pod kontrolom proruskih demonstranata, a mnogi policajci su dali svoju podršku samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck.

Gorlovka je grad sa nešto više od 250.000 stanovnika.

Podsetimo, v.d. predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov potpisao je ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje, saopštila je njegova pres služba.

Evropska unija traži od Rusije da odmah povuče trupe sa ukrajinske granice i prestane sa destabilizacijom Ukrajine, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin telefonirao američkom predsedniku Baraku Obami i apelovao na njega da spreči krvoproliće u Ukrajini.

Pročitajte još:

Bela kuća je potvrdila danas da je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan boravio u Kijevu proteklog vikenda.

Demonstranti zauzeli zgradu policije u gradu Gorlovki na istoku Ukrajine nekoliko sati posle isteka ultimatuma Kijeva. Postavljaju barikade i traže NR Donjeck.

SAD razmatraju slanje oružja Ukrajini, gde su proruski demonstranti na istoku zauzeli zgrade državne administracije u više gradova, izjavio je danas savetnik američkog sekretara Džona Kerija.

Vlasti Krima donele su rešenje o tome da rok korišćenja ukrajinske valute - grivne, na Krimu bude ograničen.

Nema dileme da li Ukrajini preti građanski rat, već da li će se i koliko proširiti, da li će dovesti do žrtava i mešanja stranih sila, ocena je analitičara.

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je danas sadašnjeg premijera Krima, Sergeja Aksjonova, za vršioca dužnosti gubernatora tog poluostrva.

Ruski borbeni avion više puta je iz velike blizine nadleteo danas američki ratni brod u Crnom moru, izjavio je jedan izvor iz vojske SAD.

Neprijateljske izjave Mila Đukanovića tokom njegove posete SAD, kao i pridruživanje Crne Gore EU u sankcijama protiv Rusije izazivaju duboko razočarenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

.

strana 1 od 488 idi na stranu