"Poštovati zakon,ali i osetljivost"

Predsednik Josipović izjavio, povodom današnjih događaja u Vukovaru, da se zakon mora poštovati i da se mora uložiti dodatni napor da ne bude nasilja i tenzija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2013.

17:12

Default images

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je, komentarišući današnje događaje u Vukovaru pri neuspelom postavljanju dvojezičnih ploča na sedištima državne uprave, pozvao sve političke aktere da budu na visini zadatka.

"Imamo zakon koji ide prema punom poštovanju nacionalnih manjina. Sve relevantne stranke u Hrvatskoj učestvovale su u donošenju ovog zakona. No, pitanje je osetljivo i moramo imati na umu koliko je bilo stradalih u Vukovaru. Ali trebalo je objasniti zašto je dobro da se poštuje dvojezičnost i različitost", rekao je Josipović.

Predsednik je osudio incidente u Vukovaru kao i napade na policajce, ali je u razgovoru za Hrvatski radio u emisiji "S predsjednikom na kavi" pokazao i razumevanje.

"Reč je o nezadovoljstvu. Moramo poštovati osetljivost", rekao je Josipović, dok je za napad na policajce rekao da je to ono "što ne valja".

Predsednik je naglasio da nasilje nije nešto što treba koristiti, a na direktno pitanje o tome šta očekuje u Vukovaru sledećih dana bio je neodređen.

"Očekujem da će se zakon poštovati. Ja sam za dijalog. Razgovarao sam i razgovaraću opet. Ima dobrih razloga da poštujemo zakone koje smo doneli", rekao je Josipović i dodao da je uvek spreman da pođe u Vukovar, ali nije precizirao hoće li to zaista i učiniti.

U Vukovaru su demonstranti rano jutros uklonili postavljene dvojezične ploče, ispisane latiničnim i ćiriličnim pismom, na zgradama Poreske uprave, policije i Kancelarije državne uprave, a tokom protesta povređena su četiri interventna policajca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: