Brisel ima tri scenarija za Srbiju

Beograd -- U Briselu postoje tri opcije u vezi s početkom pristupnih pregovora EU i Srbije, a samo je jedna od njih dobijanje tog datuma, pišu "Novosti".

Izvor: B92, Večernje novosti
Podeli

S druge strane, Peter Stano, portparol visokog evropskog komesara Štefana Filea, kaže za Novosti da ne postoji jedinstvena odluka u vezi s dodeljivanjem datuma Srbiji, jer svaka zemlja donosi svoj zaključak.

Do sada se u vezi sa dodeljivanjem datuma Srbiji za početak pristupnih pregovora s EU pominjalo više datuma, jun, oktobar, decembar, podsećaju "Novosti". Međutim, iako je iz Brisela, ali i iz članica EU, stiglo mnogo pozitivnih signala kada je reč o tome, pogotovo nakon potpisivanja briselskog sporazuma i dogovora o njegovoj primeni, Stano ipak podseća da odluku donosi Evropski savet konsenzusom, a ta odluka se, kako kaže, ne može prejudicirati.

"Šefovi država ili vlada mogu da se izjasne na razne načine u odnosu na napredak Srbije na putu ka EU. Pravila nema", ističe on za "Novosti". Stano dodaje da ne postoji "uobičajena odluka", već da se zaključak pojedinačno prilagođava svakoj zemlji ponaosob.

"Novosti" pišu da u vezi sa Srbijom u Briselu ima nekoliko opcija, koje zavise od ispunjavanja najvažnijeg uslova, a to je primena briselskog sporazuma. Prema pisanju tog lista, EU diplomate su za nas spremile tri scenarija:

- Ukoliko lideri EU nisu zadovoljni rezultatima oko ispunjavanja uslova oni mogu odluku o dodeljivanju datuma za Srbiju jednostavno da prolongiraju, u smislu da će je doneti kada se za to stvore uslovi.

- Postoji mogućnost da se odlaganje ograniči vremenskim rokom, do nekog od sledećih sastanaka. Taj scenarijo bi važio ako bi lideri EU bili delimično zadovoljni. U tom slučaju, na primer, može se zaključiti da će pregovori početi u oktobru ili krajem godine.

- Najpovoljniji scenario je da nam daju zeleno svetlo bez zadrške.

Koji će scenario do ova tri na kraju biti i primenjen nije ostalo dugo da se čeka. Nakon 27. juna, kada svoju odluku donosi najvažnija Nemačka, 28. juna će se znati i zvaničan stav EU o tome da li će se Srbiji dodeliti datum za početak pristupnih pregovora sa EU ili neće dati.

Ne treba zaboraviti i na to da su neki evropski, ali i domaći političari prethodnih dana stavljali do znanja da od klasičnog dobijanja datuma krajem juna na sednici Evropskog saveta nema ništa, već da će se Srbiji dati neka vrsta "zelenog svetla" za dobijanje datuma u nekom narednom periodu.

Među prvima koji je jasno pomenuo "zeleno svetlo" bio je direktor vladine Kancelarije za evropske integracije MIlan Pajević, koji je rekao da će Evropski savet dati zeleno svetlo Evropskoj komisiji da ona preduzme korake neophodne za početak pregovora sa Srbijom. "Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez određivanja bilo kakvog preciznog datuma", rekao je Pajević svojevremeno za list ''Danas'.

I šef misije EU za Srbiju Vensan Dežer ponovio je u subotu da Evropski savet 28. juna neće odlučivati o datumu za početak pristupnih pregovora već o zelenom svetlu za otvaranje pregovora.

S druge strane, najviši zvaničnici ne odustaju od toga da bar u zvaničnim izjavama kažu da je Srbija zaslužila datum a ne zeleno svetlo, i da takvu odluku i očekuju od Brisela. U suprotnom, kako istuče premijer Srbije, "to je za nas neprihvatljivo i to može ozbiljno da ugrozi primenu briselskog sporazuma".

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je ranije i da se pribojava da bi početak pregovora mogao da bude određen i za januar, što ne bi bila za Beograd tako dobra vest, ali misli, ni tako loša.

strana 1 od 44 idi na stranu