PR: Rešeno 46 slučajeva nestalih

Za 17 meseci rasvetljena je sudbina samo 46 osoba nestalih na Kosovu, zaključeno je na sastanku radne grupe za nestale u Prištini.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

18:20

Default images

Zato su neophodne nove informacije i konkretni koraci kako bi više od 1.700 porodica konačno saznalo istinu o svojim najbližima, rečeno je na sastanku radne grupe, kojem su predsedavali zvaničnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

"Imajući u vidu da je samo 46 slučajeva razrešeno u proteklih 17 meseci, a da stotine porodica i 14 godina kasnije nemaju odgovore na to šta se desilo njihovim najbližima i gde se oni nalaze, za bilo kakav napredak presudni su konkretni koraci", izjavila je predsedavajuća radne grupe Lina Milner.

Prema njenim rečima, krajnje je vreme da vlasti istupe s novim informacijama, koje su apsolutno neophodne za napredak u procesu traženja nestalih.

MKCK je danas takođe izdao i peto izdanje Knjige nestalih sa imenima 1.754 osobe koje su njihove porodice prijavile kao nestale.

Kniga treba da posluži u procesu traženja i kao podsetnik da već 14 godina porodice više od 1.700 osoba različitog etničkog porekla i dalje žive u neizvesnosti.

"MKCK koristi ovu priliku da apeluje na javnost, na vlasti i sve koji mogu imati informacije o tome šta se desilo sa nestalim da te informacije podele," rekla je Milnerova.

Knjiga će biti podeljena vlastima i javnosti kako širom regiona tako i svuda gde porodice nestalih žive; a dostupna je i na internet stranici MKCK: www.familylinks.icrc.org.

Protekle godine predstavnici vlasti Beograda i Prištine nastavili su u radnoj grupi napore da rasvetle sudbinu nestalih time što su proveravali dostupne informacije i sproveli terenske akrivnosti na potencijalnim grobnim lokacijama kao što su Rudnica/Raška i Košare.

Na Balkanu je tokom ratova nestalo više od 30.000 ljudi. Čak i danas, više od 12.000 osoba i dalje su na spiskovima nestalih koje vodi MKCK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: