Gusari pustili taoce nakon 2 godine

Kopenhagen -- Dvojica Danaca i četvorica Filipinaca, čiji su brod 2011. napali gusari, i koji su u Somaliji držani u zarobljeništvu više od dve godine, danas su oslobođeni.

Izvor: Beta
Podeli

Ministar inostranih poslova Danske Vili Sevndal izjavio je da su oslobođeni pomorci sada bezbedni i da su na jednoj danskoj fregati, nedaleko od obala Somalije.

Oteti Danci i Filipinci bili su članovi posade danskog teretnog broda Leopard, koji su gusari napali 12. januara 2011. u somalskim teritorijalnim vodama.

Veruje se da su ih otmičari držali zarobljene u unutrašnjosti Somalije.

"Više od četiri godine, surovi kriminalci su ih držali kao zarobljenike. Danas smo zadovoljni što su šestorica pomoraca ponovo na slobodi", rekla je premijerka Danske Hele Torning-Šmit. Ona je negirala da je Danska platila otkup za njihovo oslobađanje.

Ministar odbrane Nik Hekerup rekao je novnarima da su dansku komandosi upućeni u Somaliju kako bi preuzeli zarobljene pomorce i sproveli ih na ratni brod.

Okolnosti oslobađanja nisu objašnjene, ali je danska televizija TV2 javila da su oteti oslobođeni nakon što je za njih plaćena otkupnina.

Nekima od oslobođenih talaca morala je da bude pružena medicinska pomoć, pošto su bili u teškom zdravstvenom stanju.

Prema podacima Međunarodnog pomorskog biroa, somalski gusari do sada su u zarobljeništvu najduže držali 24 člana posade panamskog broda Ajsberg, koji je otet 2010. godine. Ti pomorci su u Somaliji bili zarobljeni punih hiljadu dana.

Svet

UN, Irak i sloboda medija

Njujork -- UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvale su Irak da poništi suspenziju licenci za 10 satelitskih TV kanala.

Svet utorak 30.04. 22:55 Komentara: 0

Obama za zatvaranje Gvantanama

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama izjavio da će u Kongresu ponovo pokrenuti priču o zatvaranju baze Gvantanamo u kojoj su pritvoreni osumnjičeni islamski ekstremisti.

Svet utorak 30.04. 21:28 Komentara: 2

Presuda zbog smrti 156 gostiju

Moskva -- Sud u sibirskom gradu Permu osudio je 7 osoba na zatvorske kazne od četiri do 10 godina zbog požara u noćnom klubu u gradu Uralu, u kom je stradalo 156 ljudi.

Svet utorak 30.04. 19:58 Komentara: 0
strana 1 od 340 idi na stranu