SAD i Kina: Denuklearizovati Koreju

Sjedinjene Američke Države i Kina saglasili su se da Korejsko poluostrvo mora da bude denuklearizovano, izjavili su visoki predstavnici obe zemlje.

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

17:29

Default images

Američki državni sekretar Džon Keri i vodeći kineski diplomata državni savetnik Jang Đieći izjavili su to nakon sastanka u Pekingu, preneo je Rojters.

Keri je kazao da su se SAD i Kina založili da tesno prate situaciju u Severnoj Koreji.

Vodeći američki diplomata koji je u Pekingu razgovarao s kineskim liderima kazao je da je s domaćinima imao detaljne diskusije o izazovima koje je nametnula Severna Koreja.

Kineski državni savetnik Jang Đieći je rekao da je njegova zemlja posvećena radu na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

On je kazao da Kina veruje da je najbolji način da se reši tamošnja situacija "mirno kroz dijalog", a ne kroz sukobljavanje.

Prema njegovim rečima, Kina će raditi sa SAD, Japanom, Južnom Korejom i drugima i imati konstruktivnu ulogu u međunarodnim razgovorima o Severnoj Koreji.

Američki državni sekretar Keri danas je, tokom prve posete Kini od naimenovanja na tu dužnost, razgovarao s najvišim kineskim državnim zvaničnicima ne bi li ih ubedio da izvrše pritisak na Severnu Koreju da ublaži ratnu retoriku i vrati se pregovorima o svom nuklearnom naoružanju, preneo je Rojters.

Keri ne krije želju da Kina, kao vodeći severnokorejski trgovinski partner, finansijer i prijatelj, zauzme aktivniji stav prema toj osiromašenoj i izolovanoj zemlji, koja poslednjih nedelja preti SAD i Južnoj Koreji nuklearnim ratom, javila je ranije danas britanska agencija.

U razgovoru s kineskim predsednikom Si Džinpingom, američki državni sekretar je naglasio da je ovo kritičan trenutak, sa velikim izazovima kao što su Korejsko poluostrvo, iranski nuklearni program, Sirija i Bliski Istok, kao i posustajanje privrede u mnogim zemljama, kojima je potreban ekonomski podsticaj.

Posle razgovora s kineskim predsednikom, Keri je bez ulaženja u detalje izjavio da su oni bili "konstruktivni i da vode napred".

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je, nakon razgovora s Kerijem, pozvao na mir, dijalog i denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: