"Sutra ništa neće biti konačno"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio juče da na sastanku u Briselu ništa neće biti konačno i da na 8. rundu pregovora s Prištinom ide i Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 01.04.2013.

14:16

Default images

Time što u Brisel ide i Vučić odražava se jedinstvo državnog vrha, rekao je Nikolić u obraćanju medijima. On je zamolio novinare da ne postavljaju pitanja i zatim se vratio na sastanak, koji je tada još trajao. "Ne zahtevamo idealno, ne odbijamo ništa unapred, ali to što želi Priština nikada neće biti moguće", rekao je predsednik.

U Briselu nema reakcija na "prošireni sastav" beogradske delegacije. Sutrašnja runda dijaloga u Briselu, osma po redu, počinje negde između 10 i 11 sati ujutru. Najpre će usledeti bilateralni sastanci, a potom i glavni sastanak sve tri strane.

"Još je u toku sastanak na kojem određujemo poslednje instrukcije. Predložio sam da u delegaciji bude i Vučić, i biće, jer je to prilika da pokažemo jedinstvo državnog vrha u nameri da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje", rekao je predsednik Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare. On je dodao da to nije lako, jer treba odrediti koji je to minimum zahteva koji zadovoljava obe strane. Što se Beograda tiče, naši predstavnici neće ići ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i to bez prisustva vojske, rekao je Nikolić.

On je kazao i da izjave koje daju prištinski funkcioneri, koji poručuju da neće popustiti u nastavku pregovora, ne deluju ohrabrujuće, ali je i podsetio da je u Skupštini Srbije usvojena Rezolucija o Kosovu u kojoj stoji da Zajednici srpskih opština treba obezbediti dodatna prava i da za to treba obezbediti garancije EU.

Predsednik Srbije rekao je novinarima da Srbija ne želi da šalje ultimativne zahteve koji bi značili ispunjavanje Ustava i zakona Srbije, ali i da ne prihvata ultimatume, jer, kako je naveo, odgovorni ljudi, naši prijatelji, čekaju sa strane da vide ishod.

"Ne odbijamo unapred ništa, ne tražimo da prihvate sve ono što bi bilo idealno za Srbiju, ne može niko da nas naljuti da mi napustimo razgovore, jer je Srbija uvek bila razumna", kazao je Nikolić. "Ako donesem odluku koja nije u interesu naših građana i oni njom ne budu bili zadovoljni, ja više neću biti predsednik Srbije. Ako se ja pitam, Srbija nikada neće priznati Kosovo. Ako se ja pitam, svi koji žive na Kosovu i Metohiji trebalo bi da žive bolje, mirnije i bezbednije, ako se ja pitam Srbija bi trebalo da bude deo EU", rekao je Nikolić.

Oni koji žele nezavisnost moći će da uređuju svoj život bez uticaja Srbije, oni koji priznaju nezavisnost imaće svoja prava i pomoć Srbije i zato insistiramo da Zajednica srpskih opština odlučuje o policiji i pravosuđu, bez prisustva vojske, kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da će biti teško objasniti građanima ako ne počnemo pregovore sa EU, kao i to da smo zbog EU spremni da svoju zemlju tretiramo kao da je za prodaju. Srbija je uvek dobijala kaznu kada je napuštala pregovore na kojima su postavljani ultimatumi i sutra u Briselu na svako njihovo NE mi ćemo imati novi predlog, odnosno nećemo napuštati pregovore, izjavio je on.

Nikolić je dodao da će više informacija o novoj rundi dijaloga biti poznato sutra tokom dana, da će one dolaziti iz Brisela tokom sastanka koji, kako je rekao, može "trajati kratko ili pak dugo". "Sutra ništa neće biti konačno", rekao je predsednik Srbije i vratio se na sastanak.

U Predsedništvu Srbije održan je dvočasovni sastanak državnog vrha uoči sutrašnje osme runde pregovora u Briselu. Sastanak je počeo u 13 časova, a završen oko 15 časova, kada su zgradu Predsedništva napustili premijer Ivica Dačić, Vučić, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin. Oni nisu davali izjave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

317 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: