Albanci zatečeni zbog spomenika

Preševo, Jagodina -- Lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu kaže da su albanski lideri zatečeni činom uklanjanja spomenika u Preševu. Mustafa: Želimo pripajanje Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Zuljfiu je agenciji Beta rekao da će danas u Preševu biti održan sastanak svih lidera albanskih partija iz Preševa i Bujanovca s predstavnikom Misije OEBS-a koji je zakazan juče i na kome je trebalo da se nastave razgovori o sudbini spomenika OVPMB.

"U nekom smislu smo zatečeni rušenjem spomenika, jer smo očekivali da se danas donese konačan stav oko svega, bili smo na putu da se donese konačna odluka uz dosta mekše stavove", kazao je Zuljfiu.

Na pitanje da li će uklanjanje spomenika izazvati institucionalnu krizu u Preševu, prekid saradnje s republičkim vlastima i ostavke opštinskog rukovodstva, što je najavljeno nakon skupštine svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, on je rekao da će konačan stav tek biti dogovoren.

"Ostaje da se vidi, obaveza je lokalnih institucija da razmatraju dalju aktivnost", kazao je Zuljfiu.

Pripadnika Žandarmerije jutros su opkolili trg u centru Preševa na kome se nalazio spomenik poginulim pripadnicima OVPMB, prekrili ga belim plastičnim džakom i potom ga sajlama i bagerom srušili. Zatim su spomenik, koji nije ostećen, prebacili u kamion koji je u konvoju od dvadesetak policijskih vožila napustio Preševo.

Prema nezvaničnim saznanjima, uklanjanje spomenika OVPMB u Preševu bilo je jedna od tema razgovora na poslednjem sastanku premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, u Briselu, zbog čega je i njegovo uklanjanje proteklo bez incidenata.

"Vlada Republike Srbije ocenjuje da je uklanjanje spomenika ekstremistima doprinos zajedničkom životu i država će i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji", saopštila je ranije danas Vlada Srbije.

Mustafa: Nije novina da želimo pripajanje Kosovu

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da nije novina da Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe žele pripajanje Kosovu.

U izjavi za jagodinsku televiziju "Palma plus" on je podsetio na glasanje 1992. godine o političkoj, teritorijalnoj i kulturnoj autonomiji Preševske doline i Platformu iz 2006. godine i rekao da Albanci Preševske doline "stoje i dalje iza ovih dokumenata".

Prema njegovim rečima, u poslednjem pasusu političke platforme kaže se da "ako dođe do cepanja bilo kog dela teritorije Kosova, onda će se Alabanci Preševske doline angažovati da budu deo teritorije Kosova".

Sa Kosovom se graničimo, imamo istu kulturu, govorimo isti jezik, napomenuo je Mustafa.

"Kada postoji težnja Srbije, odnosno premijera Ivice Dačića da se poboljša položaj Srba na severu Kosova i celoj teritoriji Kosova, zašto i mi ne bismo tražili da se ista prava i standardi koji se primenjuju na severu Kosova, primenjuju i u Preševskoj dolini", rekao je Mustafa.

Srbija bi, smatra on, trebalo da prvo uradi za Alabance u Preševskoj dolini ono što radi za Srbe na severu Kosova, i pokaže zvaničnicima Kosova, Evropske unije i celog sveta kako se primenjuju prava nacionalnih manjina.

"Međutim, vlast u Beogradu nije zainteresovana da se primene isti standardi za nacionalne manjine dve susedne države, da budu isti za Srbe na severu Kosova i Albance u Preševskoj dolini", rekao je Mustafa.

Prema njegovom mišljenju, ako Srbija nije u stanju da Albancima u Preševskoj dolini pruži uslove da se osećaju kao ravnopravni građani Srbije, onda oni imaju pravo da odu tamo gde će imati bolje uslove za život.

"Nama iz Beograda niko ne dolazi. Predsednik sam opštine Preševo od kraja 2005. godine i do sada nijedan ministar, nijedan predsednik, ni premijer, ili neki drugi zvaničnik Vlade Srbije nije posetio opštinu Preševo. Dolaze do Vranja, ili u Kopnenu zonu bezbednosti da posete snage vojske ili Zzandarmerije, kao da Preševo ne postoji", rekao je Mustafa.

Kada se ovde postavi neki simbol entiteta Alabanaca "onda iz Beograda podižu tenzije, upućuju pretnje, ultimatume prema svojim građanima Alabancima, ako upošte računaju Albance kao svoje građane", naveo je Mustafa.

On takođe smatra da su pripadnici bivše terorističke OVPBM "ratnici protiv snaga sistema SR Jugoslavije i Crne Gore", da su oni "dali doprinos raspadu sistema devedesetih godina" i da su amnestirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu