Uklonjen spomenik u Preševu

Pripadnici žandarmerije uklonili su jutros oko 7h spomenik bivšim pripadnicima OVPBM u centru Preševa. Izveštači sa lica mesta javljaju da nije bilo incidenata.

Izvor: B92, RTS

Nedelja, 20.01.2013.

08:30

Default images

Oko 200 pripadnika Žandarmerije stiglo je jutros na trg, a potom je bager "Blok gradnje", koji je vezao užadima spomenik i podigao ga iz ležišta, uz pomoć još jednog bagera, prebacio spomenik u kamion, koji ga je odvezao.

Na trgu su, pored novinarskih ekipa i pripadnika Žandarmerije i njihovih blindiranih vozila, tokom akcije, bili komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, načelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Pripadnici Žandarmerije su novinarima i snimateljima dozvolili da se približe spomeniku, čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država. Sa okolnih zgrada, mali broj građana posmatrao je akciju, javlja Tanjug.

Trg ispred opštine na kojem je do jutros stajao spomenik potpuno je očišćen i nema tragova da je sporno obeležje bilo na njemu postavljeno.

Kako javlja novinar B92, koji se nalazi na licu mesta, jedini od lidera koji je bio jutros u Preševu, Orhan Redžepi, bivši komandant OVPBM, novinarima je rekao da se radi o „istorijskom danu“ jer će Preševo i Bujanovac postati deo Kosova kao i to da se zahvaljuje Srbiji što je dala povod da se albanski odborinici tri opštine juga Srbije izjasne o teritorijalnoj autonomiji. Lideri albanskih partija juga Srbije sastali su se u Preševu posle uklanjanja spomenika ekstremistima takozvane OVMPB.

Oni su najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava.

U Preševo je stigao i amabasador Albanije u Beogradu Špetim Čauši koji trenutno u zgradi opštine razgovara sa predsednicima stranaka.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.

"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države", rekao je Dačić Tanjugu.

Premijer Srbije je rekao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".

Premijer Srbije izjavio za B92 da nije nikoga iz međunarodne zajednice pitao za uklanjanje spomenika pripadnicima takozvane OVPBM u Preševu, navodeći da je to unutrašnje pitanje Srbije i da je sve urađeno po zakonu.

"Poruka za međunarodnu zajednicu je - ne dozvoljavam da se Srbiji nameću standardi koji ne važe za njihove zemlje. Nisam nikog pitao, jer je to naše unutrašnje pitanje. Druga je stvar da smo upotrebili silu, prekomernu silu i da je bilo incidenta", rekao je Dačić za B92.

On je podsetio da je jedino što je dobio kao stav od međunarodne zajednice jeste da je to unutrašnje pitanje Srbije i da sve treba da bude rešeno u skladu sa zakonom, a zakon je, kako je istakao, ispoštovan.

Dačić je kazao da prilikom uklanjanja spomenika u Preševu niko nije želeo da ponizi osećanja Albanaca, kao i da spomenik nije oštećen.

"Ne može da postoji jedna ovako jasna provokacija koja je direktno uperena protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije. Nije preimenjena sila, nije bilo incidenata. Ako neko namerava da pravi incidente ili nerede mora da zna da će naići na čvrst odgovor države Srbije", naveo je Dačić.

Reagujući na stav kosovske vlade da uklanjanje spomenika u Preševu dovodi u pitanje proces dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da "niko ne pita kosovsku vladu da li će se voditi pregovori".

"Ovo nije deo pregovora, ne zato što nisam hteo, već zato što niko nije hteo da meša ta dva pitanja", kazao je premijer Srbije. Spomenik pripadnicima albanske OVPMB postavljen je novembra prošle godine, a najviši zvaničnici Srbije rekli su da mora biti uklonjen do 17. januara, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine.

Spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, a odbornici Skupštine opštine Preševo su, po isteku roka retroaktivno usvojili predlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

Najnoviji predlog o rešenju spora stigao je od udruženja veterana bivše OVPMB da spomenik bude premešten iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj predlog je, prema pisanju kosovskih medija, stigao iz Prištine i Tirane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

587 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: