Svet 0

26.04.2024.

16:34

U Rusiji uhapšen urednik Forbsa; Vlasti poručile: Nema pisanja o "ruskim ratnim zločinima"

Ruske vlasti uhapsile su novinara ruskog izdanja časopisa Forbs zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Izvor: Klix.ba

U Rusiji uhapšen urednik Forbsa; Vlasti poručile: Nema pisanja o "ruskim ratnim zločinima"
Profimedia

Podeli:

Privedeni novinar je Sergej Mingazov.

Njegov advokat Konstantin Bubon rekao je da je Mingazov smešten u ćeliju u istražnom zatvoru u gradu Habarovsku na istoku Rusije, gde novinar živi.

Časopis Forbs je naveo da nije u mogućnosti da stupi u vezu sa Mingazovom.

Prema Bubonu, Mingazov je priveden jer je na društvenoj mreži Telegram podelio saopštenja o dešavanjima u ukrajinskom gradu Buča, gde su na početku invazije mediji izveštavali o jednom broju ubijenih ukrajinskih civila.

On je dodao da njegovom klijentu preti kazna do deset godina zatvora zbog optužbi za širenje lažnih informacija.

Na Mingazovljevom nalogu na Telegramu ima na desetine postova o Buči, a nije odmah jasno zbog kojih postova se vodi istraga. U mnogim publikacijama piše se o navodnim ratnim zločinima ruskih vojnika u Buči.

Na početku invazije ruske trupe su zauzele Buču, koja se nalazi na periferiji Kijeva, i tu se zadržale oko mesec dana.

Kremlj je, međutim, demantovao da su ruski vojnici ubijali ljude u Buči, a slike iz grada koje su se pojavile na naslovnim stranama svetskih novina nazvao je falsifikatom.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava OVD-info saopštila je da će sud u Habarovsku odlučiti da li da privede Mingazova u subotu.

Stotine Rusa već su privedene, kažnjene ili zatvorene zbog kritikovanja ruske vojne operacije u Ukrajini, pišu grupe za ljudska prava.

Ubrzo nakon početka invazije Rusija je donela zakone koji omogućavaju kažnjavanje namernog širenja, prema vlastima, lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Kako prenosi AFP, ruske vlasti su se prvenstveno fokusirale na komentare o Buči.

Na primer, u martu je jedan ruski novinar osuđen na sedam godina zatvora zbog članaka o navodnim ruskim ratnim zločinima koji su uključivali i one u Buči.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: