Grčka:Poslanici sprečili neonaciste

Grčki poslanici su se udružili da bi sprečili ekstremno desničarsku partiju da postavi svog predstavnika na mesto potpredsednika Skupštine.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

23:05

Default images

Glasali su tako da je jedno od sedam mesta potpredsednika ostalo prazno, da ga ne bi zauzeo poslanik iz stranke koja važi za neonacističku.

Stranka "Hrisi Avgi" (Zlatna zora) dobila je 18 od 300 poslaničkih mesta posle izbora 17. juna, na kojima je osvojila gotovo sedam odsto glasova i šokirala politički establišment.

Kao opoziciona stranka u Skupštini sa sedam partija, "Hrisi Avgi" ima pravo da kandiduje i jednog od sedam potpredsednika.

Skupština je u petak glasanjem izabrala šest svojih potpredsednika, ali je mesto jednog ostalo prazno jer kandidat "Hrisi Avgi" Polivios Zisimopulos nije uspeo da dobije minimum od 75 glasova potrebnih za izbor. On je u tajnom glasanju dobio 41 glas što znači da je, pored poslanika iz svoje stranke, imao podršku još 23 poslanika.

"Hrisi Avgi" je to što on nije izabran ocenila kao "povredu Ustava" i najavila žalbu Evropskom sudu.

"Oni ovako shvataju demokratiju i ovoliko poštuju volju pola miliona grčkih birača", kaže ta stranka u saopštenju. "Praktično su se sve stranke establišmenta ujedinile, od liberalno-desnog centra, do krajnje levice".

"Hrisi Avgi" je bila optuživana za fizičke napade na doseljenike i zalagala se za proterivanje svih stranaca i postavljanje nagaznih mina duž granica Grčke. Jedan od njenih novih poslanika nedavno je dospeo na naslovne stranice ošamarivši kandidatkinju Komunističke partije Grčke, i bacivši čašu vode na drugu levičarku tokom TV-emisije uživo.

Novi poslanici su zakletvu položili u četvrtak, na kraju dugotrajne političke krize koja je dvaput dovela do poslaničkih izbora i niza pregovora o podeli vasti. Neizvesnost je uznemirila međunarodno tržište zbog pitanja o sposobnosti Grčke da sprovede reforme potrebne da bi nastavila da dobija sredstava iz međunarodnih kredita za spasavanja zahvaljujući kojima nije poroglasila bankrot.

Nova demokratija, konzervativna partija koju predvodi premijer Andonis Samaras, formirala je koalicionu vladu s dugogodišnjim rivalom - socijalističkim PASOK-om i manjom partijom Demokratske levice koja se na izborima plasirala neposredno iza "Hrisi Avgi", sa 6,26 odsto glasova i 17 mandata.

Kao stranke sa najviše mandata, Nova demokratija je dala kandidata za predsednika Skupštine. To je njen dugogodišnji član Evangelos Meimarakis koji je bio ministar odbrane 2006-2009. Izabran je sa 223 glasa od 290 prisutnih poslanika što je rekordan broj glasova još od obnove demokratije po padu vojne diktatura 1967-74. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: