Hag: Treće suđenje Šešelju 12. juna

Treće suđenje lideru SRS Vojislavu Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda biće pred Haškim tribunalom održano 12. juna.

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

13:49

Default images

Šešelj je za nepoštovanje suda optužen zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige, čiji je autor, i druga dokumenta u kojima je otkrio identitet zaštićenih svedoka iz glavnog procesa u kojem je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Tokom jednodnevnog procesa, kako je objavio Tribunal, Šešelj će sam svedočiti u svoju odbranu, kao jedini svedok, a ispitivaće ga njegov pravni savetnik Dejan Mirović.

Tribunal je do sada Šešelja dva puta osudio zbog nepoštovanja suda zato što je obelodanio identitet zaštićenih svedoka. Prva presuda na 15 meseci zatvora je pravosnažna, a na drugu kojom mu je izrečena zatvorska kazna od 18 meseci, žalbe su uložili Šešelj, ali i tužilac koji traži da kazna bude povišena na tri godine zatvora.

Lider SRS je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda" kako bi rad suda učinio apsurdnim. Šešelj je u aprilu izjavio da nije kriv po trećoj, dopunjenoj optužnici za nepoštovanje suda.

U trećoj optužnici piše da je Šešelju nizom odluka Tribunal naložio da sa svoje internet stranice ukloni više dokumenata, uključujući četiri njegove knjige, "koji sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svedoka" iz glavnog procesa.

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola Šešelj, na koga je internet stranica registrovana, potvrdili da su te naloge dobili, oni nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše u optužnici.

"Svojim postupcima i propustima, Šešelj je počinio delo nepoštovanja suda tako što je svesno i namerno ometao sprovođenje pravde propuštajući da ukloni poverljive dokumente sa svoje intenet stranice, uprkos nalozima Tribunala", piše u jedinoj tački optužnice.

U glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, očekuje se presuda.

Tužilaštvo je u martovskoj završnoj reči zatražilo da vođa radikala bude kažnjen sa 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se brani sam, tvrdio je da nijedna tačka optužnice protiv njega nije bila dokazana, sugerišući da bi trebalo da bude oslobođen.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud obelodanio optužnicu protiv njega. Posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, glavno suđenje je počelo u novembru 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: