Jeremić: Najveća kriza EU do sada

Beograd -- Vakuum u procesu proširenja EU može da ojača neevropske elemente i zakomplikuje sadašnji proces evrointegraca, rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Izvor: Beta
Podeli

Jeremić je kazao da Uniju trese najveća kriza od njenog nastanka zbog ekonomije, a čija je posledica promena u politici proširenja.

"Ukoliko se stvori vakuum u evropskom procesu, politička jednačina u zemljama Zapadnog Balkana postaće daleko komplikovanija. U taj prazan prostor će početi da ulaze i elementi koje ne možemo nazvati evropskim", kaže Jeremić.

"Kada je reč o Zapadnom Balkanu i kada je reč o krizi u procesu proširenja, svi će se složiti da je fenomen da u međunarodnim odnosima retko postoji vakuum. On ne opstaje jako dugo i nešto uvek ima tendenciju da popuni taj vakuum", rekao je Jeremcih.

Jeremić nije hteo da ocenjuje takav ishod kao dobar ili loš i još jednom istakao da je takav scenario "vrlo verovatan" ukoliko se proces pridruženja EU ne nastavi tempom koji je do sada išao i ukoliko se ne pronađe način da se sa tim fenomenom ponese.

"Nije to prvi put u istoriji da se neko sa Balkana, neću da kažem, povlači, ali da posrće i da neko drugi taj prostor prirodno koristi za upliv tog uticaja. U centru geopolitičkih vetrova na Zapadnom Balkanu nalazimo se mi", rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 656 idi na stranu