Ponedeljak, 20.06.2011.

12:38

Jeremić: Najveća kriza EU do sada

Vakuum u procesu proširenja EU može da ojača neevropske elemente i zakomplikuje sadašnji proces evrointegraca, rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Izvor: Beta

Jeremiæ: Najveæa kriza EU do sada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Miloš

pre 12 godina

Kakav, bre, vakuum u proširenju?

2004 - Malta, Kipar, Poljska, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Slovenija
2007 - Rumunija i Bugarska
2013 - Hrvatska

A recimo, između 1986. ili 1995. nijedna zemlja nije primljena u EU, punih devet godina. Ili između 1957. i 1972, celih 15, takođe nijedna. Ovde imamo proširenje na svakih 5-6 godina i ja zaista smatram zabrinjavajućim to što Jeremić unapred traži opravdanje zašto mi nećemo biti deo sledećeg proširenja, koje će po logici stvari biti oko 2018. godine, +/- 2 godine.

pera

pre 12 godina

i to bas sad kad si ti takav genije sef diplomatije.pa tamo gde si ti nesto,to je vec samo po sebi kriza.ti si karikatura diplomate,sprdnja!

Dzon

pre 12 godina

Apsolutno tacno. Taj vakum je istorijski proveren i vidjen mnogo puta. Na EU lezi odgovornost da se suoci sa ovim izazovima, ne oklevajuci previse, jer vremena nema.

Poødi

pre 12 godina

Vakum?
Pripremaju nas na negativan odgovor iz EU o statusu kandidata zbog neostvarenih promena u Srbiji. Korupcija, pravosudje... Sada ce tu biti izgovor, kao zbog krize EU nije spreman za prosirenje.
Ko vas ne zna...

Djurisic LDP Vojvodina

pre 12 godina

Zalosno je da ministar spoljnih poslova vlade koje se opredelila za EU daje izjave koje vise deluju kao intimna zelja istog da se ta unija raspadne nego kao doprinos jacanju veza sa njom. Da nije tako dao bi neke cinjenice osim ovih floskula i opstepoznate demagogije. Umesto da kao zastupnik spoljnih poslova zemlje kojoj je glavni strateski cilj pristupanje toj organizaciji bude prvi koji ce da je promovise ovde on cini upravo suprotno ovakvim izjavama, a nemoguce da je toliko retardiran da ne shvata da je upravo to efekat ovoga sto govori, mada... ko ce ga znati sta je njemu na umu, s kakvim fantazijama se taj covek bori u svojoj glavi. Ne znam zasto ali ovaj covek me toliko podseca na mladju i poboljsanu verziju Milosevica, tamo gde je onaj podbacio ovaj ce da bude uspesniji i istera do kraja... joj majko mila.

Komsa

pre 12 godina

u prevodu: Srbi drzte`se...Grcka otide...Spanija sledi...pa Slovacka i Rumunija...a to ne-evropski znaci...mogu da priznaju tkzv nezavisnost Kosova i Metohije! Haaaa

bezimena

pre 12 godina

V.Jeremića je odavno trebalo smeniti, ali MORAO je biti smenjen kad se otvorila afera MSP oko izdavanja lažnog pasoša M.Kovačeviću. Što se tiče njegovog navijanja da se EU raspadne, to može mački o rep da okači, EU je suviše ozbiljna tvorevina da bi se raspala zbog neke trenutne krize, niti je ovo prva, niti će biti poslednja.

Lupetanjem smatram i njegovu priču o "suočavanju" sa nekim budućim otcepljenjima, ukoliko bi priznali nezavisno Kosovo (priznao ga ili ne, ono je ČINJENICA koja se neće promeniti). Osim, ako ne planira da ponovi Miloševićevu torturu nad nekim drugim nacionalnostima...

JC Denton

pre 12 godina

Evo, odgledah emisiju u celosti. Moji utisci su sledeći:

Suština svega što je Jeremić rekao je da bi za Srbiju bilo veoma opasno da prizna Kosovo zbog potencijalnih žarišta koja postoje, i ja mislim da je upravu. Ako pogledate unazad, istorijski, ovde je neko stalno težio nekakvom odvajanju i usitnjavanju (sa izuzetkom Srbije i Srba, koji su čak vodili i ratove zadojeni idejom o ujedinjavanju svih srodnih naroda). Reći da Srbiji ne preti opasnost od daljeg cepkanja je besmisleno isto kao i reći Japancima da neće više biti razornih zemljotresa.

Čedomir Jovanović je mnogo, čak i previše, napadao Jeremića i težio da ga po svaku cenu uvredi i isprovocira - rekao mu je da "nije normalan", da "opipava bicepse Lavrovu", da "se on i Lavrov grle kao medvedi"... Zaista neumesno, obzirom da priča kako nam treba "preokret" i "nove (evropske) vrednosti", a retorika mu je u pojedinim trenucima bila na nivou Palme i sličnih... Čeda vrlo upadljivo "ne voli" Jeremića i mislim da je morao malo više da se kontroliše.

Vučić je mnogo upirao prstom i emotivno reagovao. Jako mnogo optužbi i populističke prazne priče uz bljeskove jakih argumenata i dobrih pitanja. Sve u svemu, najslabiji utisak je ostavio.

Eto toliko. Ukupno gledano, dobra i zabavna :) epizoda.

Cubrilo

pre 12 godina

Muka mi je vise od ove satro-nacionalne demagogije, mi pricamo stalno o nekim krizama u EU, vakumu u EU, a sta je sa nasom krizom i nasim vakumom koji traje od kad postojimo? To sto se time ne bavimo ne znaci da ga nema vec znaci samo da zabadamo nos u tudja posla, odnosno umesto da pogledamo prvo u svoje dvoriste mi zabodosmo surlu u tudje ubivsi se kritikujuci ga dok ovo nase ne lici ni na sta. Sve go kamen do kamena. Mi smo od 50 i kusur zemalja koje obitavaju na evropskom tlu poslednji bukvalno u svemu, vise nam se dopada Azija jer vidim tamo ne postoji nikakav kriticki odnos, verovatno je Azija civilizovaniji i bogatiji kontinent od Evrope (ili Afrika, vidim ni tamo se nista ne kritikuje odavde), pogledajte se ugledalo i ne skidajte pogled sve dokle u potpunosti ne shvatite sta u njemu vidite - zapazajte detalje pogotovo jer oni mnogo vise govore od nacela, nacelno mi izmajmunisemo nesto ali sustinski kad se zadje malo dublje tek se onda vidi koliko je to smesno i povrsno, mi sve zakone za kandidaturu usvajamo, reformisemo pravosudje i sta sve ne, ali to je nacelno, bavimo se iskljucivo povrsinom, ne zalazimo nimalo u dubinu gde se mora ici da bi se stvari menjale, zato kada pogledate kako nam funkcionise sistem vidite jedan haos i karambol a sve zakone i standarde ispunismo kao i npr. Holandija a kad odete tamo vidite jedan potpuno drugi svet. Razlika je iskljuciva sto oni nisu te stvari radili povrsinski vec sustinski iz korena i zato im je sistem onakav a nama ovakav. A ove krize u EU gde je prosek plate 2.000 evra me i ne zanimaju, sta je sa nasom krizom od 300 evra prosek???? Sta je sa ovim nasim vakumom u kojem obitavamo poslednjih 100 godina? Ko ce to da resi? Jesi li ti Jeremicu mozda taj evropski elemenat? Ti koji nas svadjas sa svim susedima a dobri odnosi izmedju susednih zemalja je esencijalni uslov i apsolutan standard Evrope o kojoj bulaznis. Ocigledno da ovde odavno traje vakum i da su nam takvi kao ti sav vazduh potrosili a mi ostali da pocrkamo da bi ti delovao ubedljivo u svojim kosovskim i kakvim sve ne fantazijama...

bogumil

pre 12 godina

Pun mi je kofer tih priči još od 1990. kako će se evropa raspasti, amerika na kolenima,evo prošlo je preko 20 godina amerika jedina supersila,evropa nikad veća i ujedinjenija. Za to vreme srbija sve manja, stanovnika sve manje,prosek godina 55...i oni opet vrte istu priču.
Rešenje;treba u srbiji organizovati referendum ko je za eu i nato i ko je za rusiju i kinu. Oba stava su legitimna i ko izgubi neka se nosi. Ovo tiho umiranje je već nepodnošljivo.

Драган Сретеновић

pre 12 godina

Ја не капирам шта то Чедомир има лично против Јеремића (мислим, људи, очигледно је)... Није демантовао Јеремића када му је овај сасуо да "ЛДП има у програму признавање независности Косова", а овамо Чеда прича како је неко лицемеран и води дволичну политику. Чеда први нема петљу да ОТВОРЕНО каже да је за признавање Косова, а то све зато што се боји да ће изгубити пар процената гласова.

Јеремић је изразито интелигентан и елоквентан, али је имао пар непромишљених изјава (поготово последња, на самом крају емисије) јер је насео на провокације личне природе од стране умишљеног Чеде који Јеремићу, реално, није ни до колена (узгред, то би објаснило и Чедин анимозитет...

Вучић, по старом - на моменте јако много добрих аргумената које поклопи и обезвреди са много демагогије и оптужби.

Ниједан данашњи политичар неће добити мој глас, то је сигурно, али од ове тројице, најнесимпатичнији ми је Чеда који се понаша заиста неодговорно јер он би водио политику по принципу "лако ћемо", без да размишља о могућим далекосежним последицама. Да се ЛДП пита, признали бисмо Косово, учланили у НАТО, исцепкали Србију на регионе са најширом могућом аутономијом... А пита ли се Чеда куда би нас, у распону од рецимо 15 година, одвела таква политика? Да ли је Чеда ИШТА научио из историје?

mich

pre 12 godina

Sinoć smo videli koliko vredi demagogija vladajuće koalicije. Da ste pažljivije slušali Vučića shvatili bi da je SNS jedino rešenje za Srbiju. Zato bolje prepišite sve SNS ideje koje predlaže, ako mislite da nešto uradite. Nema šta, kod vas je sve transparentno i pošteno, zato vas EU stalno opominje da uradite ono što ste trebali da završite pre deset godina. Ništa vam ne polazi za rukom, tj. ništa niste uradili, jer niste ni pokušali. Odgovara vam haos i zakoni koji vam omogućuju lično bogaćenje!!!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

"U taj prazan prostor će početi da ulaze i elementi koje ne možemo nazvati evropskim", kaže Jeremić. Bubnu i ostane ziv! Pa taj prostor je prazan jer je ne obrazovan, zaostao i sav nikakav zahvaljujuci vama i vasim prijateljima nacionalistima koji su upropastili Srbiju. A sto se tice utjecaja, pa vi ste prvi koji se rastrcao po svijetu od Kine, Rusije, crne Afrike i srdnje Amerike upravo trazeci nekoga kako bi ste Srbiju udaljili sto vise od Europe. To sto pricate je cista demagogija za polupismen narod koji vam vise ne vjeruje ni kad zinete!

Vladmir LDP

pre 12 godina

Ono sinoc u Utisku Nedelje bilo je mucno za gledanje, da nam jedan toliko bitan ministar deluje tako nedoraslo konverzaciji ozbiljnih i odraslih ljudi pa se duri i ljuti ko malo detence teatralno pokusavajuci da izazove neciju paznju umesto argumentima i cinjenicama koje imaju veze sa realnoscu a ne bulaznjenjem i mitomanstvom koje je vec napusten koncept cak i od pojedinih desnicarskih organizacija. Ovo je bio prvi put da mi je cak i Vucic delovao pristojno i neinfantilno. Pobogu, necu da me ovo durljivo dete predstavlja u svetu, hocu ozbiljnog coveka koji nece da me zamajava glupostima niti cu morati da ga gledam kako bulazni po TV i kad mu ne uvaze te bulazni on krene da se duri, ljuti, inati, napada, preti i sve to potpuno bez ikakve veze s vezom, a iskljucivo na stetu gradjana cije interese je duzan da stiti. A da i ne pocinjem o tome kako neko ko je clan demokratske stranke demokratsko pravo na drugacije i slobodno misljenje naziva pukotinom - koju ce verovatno on tako demokratican da zakrpljava, ali neka, imali smo mi i gore demokrate od ovog, pa i Milosevic je sebe nazivao demokratom, ali on je makar uveo visepartijski sistem tako da je pojedinim delima pokazao odredjeni nivo demokraticnosti, dok kod ovog nema cak ni toga, osim sto je uzeo ime demokratska stranka sve ostalo mu je nedemokratsko - ponasa se ko najgori moguci komunista jos mu samo petokraka fali.

cudno

pre 12 godina

Vi komentatori ne razumete sta je gospodin Jeremic rekao ? Rekao je ono sto i ptice na granama znaju - za Srbiju nema mesta u EU ! Postovanje Jeremicu, Ceda sinoc nije znao ni sta prica .

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

Otkrio nam je Ameriku. Bice kao u onom vicu - 2020. godine Evropa ce se sastojati od EU (ciji ce Srbija biti jedini clan) i svih ostalih zemalja koje ce u medjuvremenu da istupe. :)

iii

pre 12 godina

Ova izjava izmedju redova preti EU da ako nas oni ne prime mi cemo kod brace Rusa? Nesto sumnjam u efikasnost ovakve strategije Jeremica i DS-a. Ameri ocigledno vec pripremaju teren za buducu saradnju sa SNS, a ovakve izjave ce DS samo jos vise udaljiti iz te price...

Kizo

pre 12 godina

Neevropski element je Turska. Iako ga smatram komedijašem, ipak nije naivan, a svakako ne dosadan.. Netko je izgleda shvatio da nema više smisla gurati priču o Rusima koji će preko svog nadaleko isfuranog pan-pravosljavlja/pan-slavizma projicirati na Srbiji svoju ključnu intersnu sferu jugoistočne Evrope. Evropa je već puno puta nasjela na tu igru, tako da sad treba igrati na Turčina koji je kompatibilniji (druga sila po snazi u NATO) i ima na prostoru Balkana svoje istomišljenike (Albanija, dio BIH). Stvara se priča o Turskoj koja nezadovoljna EU pregovorima mijenja svoju poziciju iz velikog sponzora akcije u velikog egzekutora akcije. Ovo je korisno i za domaću upotrebu; oko Rusa se u Srbiji lome koplja, no daleko veća homogenost nastupa ako se povede priča o Turcima - o njima vlada nacionalni konsenzus.

djole

pre 12 godina

@glasač

Ti si za sebe glasao devedesetih...sada glasaj za svoju decu ili unuke. Za 3-5 godina možeš da dobiješ samo jeftinu demagogiju...za koju si glasao, pretpostavljam, tokom devedesetih.

Petar A

pre 12 godina

Obicno razumijem kad nesto procita. Ovo? Nista! Ali, nista. Sta je to "neevropski element"? Hoce li umjesto nas u EU uletiti Iran? A konstatacija da cemo se svi sloziti oko nekakvog fenomena vakuma, koji je kao neodrziv,.. je kulminacija gluposti. Kakav vakuum?

mario

pre 12 godina

Pa nastat će vakum tamo do 2018-2020 nakon prijema Hrvatske ili je možda mislio ministar da Srbija uleti malo preko reda,a ako joj se ne čeka može uvijek drugim putem.
Izgleda da nejga boli što će HR uskoro postati članica,a Srbija daleko iza nje.

MikeLDN

pre 12 godina

Uf, izgleda da ce ovo biti nedelja Jeremicevih izjava:

1. "Jeremić: Najveća kriza EU do sada"
2. "Navijao sam za Fljamurtari" (protiv Partizana, Kurir)
3. Utisak nedelje - sve

Ko prezivi - pricace.

zaista smesno

pre 12 godina

Juce sam gledao "Utisak nedelje' i jako me razveselilo Vukovo 'opravdanje' da je zakasnio na emisiju radi 'hitnog razgovora' sa UN ?
A koliko ja znam nista, 'hitno' se ne dogadja u i oko Srbije da bi UN radile nedeljom u vreme rucka [jer je u USA bilo 15:00]

Darko

pre 12 godina

I tako dodjosmo do cinjenice da Evropa ima alternativu ?? I normalno je da ima ,nista nije vecno i jedino...
Prava nevolja nije kriza Evrope vec kriza pogresne politike na Balkanu koja ce ponovo dovesti do sukoba. Srbija hoce nazad Kosovo,Albanija misli da ima pravo deo Makedonije i Crne Gore. Grcka ima pretenzije prema delu Makedonije.Republika Srpska hrli Srbiji..
Stabilnost u Srbiji je od krucijalnog znacaja a to se ne moze postici tako sto se na nju vrsi pritisak i ne obazire na njene interese i zahteve.

vegan

pre 12 godina

Zivo me interesuje s kim se momak druzio dok je studirao na Zapadu? Vidim da sve vise komentatora providi koncept novog kvazipatriotizma, kao obicnu prevaru i marketinski poduhvat gurua jedne stranke, da bi se ljudi zamajavali iluzijama i kvazisrpskim pivom, a ne stvarnim problemima.

Kriza demokratskog oblika vladavine

pre 12 godina

Ministre, nekorektno je prebaciti svu odgovornost na Uniju, koju trese "najveća kriza od nastanka", a što je "razumljivo", imajući u vidu dostignuti "stepen integracije i razvoja" EU?!
Nije, samo "kriza EU" odgovorna za "vakuum u evropskom procesu", već i "potencijalni kandidati", koji nisu sposobni, da prigrle "evropske vrednosti"?!
Nije korektna ni "aluzija", da se "EU povlači sa Balkana", već su to "državetine zapadnog Balkana", koje npr. nikako da završe saradnju sa Haškim tribunalom, reformu pravosuđa, restituciju, reviziju tajkunske privatizacije, ukinu monopole i što šta - zar nismo, onda, zaista, i tradicionalno bliski "neevropskim pustahijama"?!

rux

pre 12 godina

Zaista sam juce uzivao kada u 'Utisku nedelje' Vucic bas nalepi Jeremica kad mu je pomenuo Vucicevo ministrovanje 1999. rekavsi da je in dan dans a svi znmo sta je Dacic bio te iste 1999 glavni partner vladi DS Dacicev SPS

DJole

pre 12 godina

Bice jos po ministru Jeremicu da se EU urusava zbog Srbije... Ma kada cete vi tkz demokratski politicari, a ocigledno je Jeremic vec nacionalista od radikala i naprednjaka, da se Evropa ne vrti oko Srbije. Briga EU za jednu Srbiju od 88300km2 koja je toliko puna problema ko pas buva. Ako moze da bude bice po njihovom a ne po Srpskom.

Nemate vi politicari pojma sta radite. Ni pameti, ni strucnosti a izgleda ni dobre volje da nas vodite. Majko moja!!!! beste ljudi kud koji... spasavaj se dok mozes.

Branko

pre 12 godina

Boki kaže:
"Lepo juce Vuka nalepi Cedomir Jovanovic radi onih neukusnih 'medvedjih' zagrljaja sa Lavrovim u satoru Srbije u Petersburgu, koji ne dolikuju dignitetu jednog ministra."
Boki, pa valjda je i Lavrov neki ministar spoljnih poslova i on ima svoj dignitet.Istina da je Lavrom ministar jedne male države ali...

Mile Politika

pre 12 godina

Sve je tacno rekao.
Niko jos nije demantovao ni promenio izjavu Merkelove od pre par godina, da nakon prijema Hravtske u EU, nema vise prosirenja unije.

Ivana

pre 12 godina

Nas trese kriza otkad se na vlasti.Uništili ste nam privredu, ekonomiju, proizvodnju.Uništili ste nam sve državne institucije.Vlast je nesposobna da reši bilo kakav problem. Vlast nas je dovela do ivice egzistencije. Stepen nezaposlenosti je u odnosu na prethodne godine povećan, broj siromašnih povećan.Obećali ste nam ulaganje u našu državu, adobili smo kredite koji će naše buduće generacije isplaćivati.Raspišite izbore pod hitno.Nama su potrebne promene.

Beogradjanin

pre 12 godina

Mladjani ministar Vuk, unuk Titovog komuniste, u poseti mu bratskoj Rusiji i toplom zagrljaju sa Lavrovim , prenosi nam stavove KGB-a , kako bi oni zeleli buducu Srbiju.
Slatke boljsevicke Ruske zelje su odavno procitane u Srbiji , pogotovo ce biti procitane nakon zvanicne istorije Srbije koja ce biti obelodanjena nakon iskopavanja kostiju generala Mihajlovica, o tome sta su boljsevici i Udbasi radili po Srbiji svih ovih decenija.

kole

pre 12 godina

Proces evrointegracija je u našim rukama, a uspešno ga koči vlada RS koja je deklerativno za pridruživanje, a suštinski protiv 3 god. ne radeći ništa a treba:
-reformisati reformisano pravosuđe,
-ispitati privatizaciju,
-doneti zakon u restituciji,
-uvesti red u poslovanje javnih preduzeća i finansiranje stranaka,
-ukinuti neke monopole

i na kraju biti u dobrim odnosima sa susedima.

glasac

pre 12 godina

a, koliko ni nam u idealnom slucaju trebalo do ulaska u EU? 12-13 godina? Meni licno u 60 godina EU nije potrebna...Ako ne mozemo u nju za 3-5 godina onda nista...

Бамби

pre 12 godina

Господине Јеремићу да ли Ви заиста верујете у то да бисмо могли да очувамо териотирјалну целовистост земље? Све ми се више чини да ће нас ЕУ примити оног тренутка када довољно задовољи своје "апетите", а мислим да је следећи потез "на менију" Косово! Да ли ћемо одбити улазак у ЕУ ако услов буде Косово или ћемо поклекнути и дати им све што траже како би ушли у унију коју дрма највећа криза у историји!?

Бамби

pre 12 godina

Господине Јеремићу да ли Ви заиста верујете у то да бисмо могли да очувамо териотирјалну целовистост земље? Све ми се више чини да ће нас ЕУ примити оног тренутка када довољно задовољи своје "апетите", а мислим да је следећи потез "на менију" Косово! Да ли ћемо одбити улазак у ЕУ ако услов буде Косово или ћемо поклекнути и дати им све што траже како би ушли у унију коју дрма највећа криза у историји!?

boki

pre 12 godina

Pa nek na Vuk 'sredi' sa Lavrovim da nas Rusija primi.
Lepo juce Vuka nalepi Cedomir Jovanovic radi onih neukusnih 'medvedjih' zagrljaja sa Lavrovim u satoru Srbije u Petersburgu, koji ne dolikuju dignitetu jednog ministra.

Nenad

pre 12 godina

Sta je rekao, a da nije istina? Koliko su ljudi zaslepljeni pricom o EU, to je nezdravo! U EU na meniju - kriza, inflacija, dugovi, ratovi, protesti, nezaposlenost, recesija, bankarske kradje, padovi na berzama, ucene, uslovi... i ljudi jos uvek pravdaju EU. Tuzno.

Nishlija

pre 12 godina

Vuk Jeremic je bruka i sramota Srbije. Ako koristi recnik koji koristio u utisku nedelje u diplomatskim krugovima nije ni cudo sto "gmizemo" ka EU. Treba ga smeniti pod HITNO!!! Iskompleksirani mamin i tatin sin i on ce da brani KOSOVO. Pitam se jel sluzio vojsku i dali je nekad uradio neshto teze od otvaranja usta i pricanja praznih prica. On nas recima brani od zaostalosti,siromashtva,partokratije,korupcije i nicim ne doprinosi stvaranju bolje slike o Srbiji u svetu.Zgadio mi se sinoc u utisku nedelje jer je pokazao svoje pravo lice pred gradjanima Srbije.

Nishlija

pre 12 godina

Vuk Jeremic je bruka i sramota Srbije. Ako koristi recnik koji koristio u utisku nedelje u diplomatskim krugovima nije ni cudo sto "gmizemo" ka EU. Treba ga smeniti pod HITNO!!! Iskompleksirani mamin i tatin sin i on ce da brani KOSOVO. Pitam se jel sluzio vojsku i dali je nekad uradio neshto teze od otvaranja usta i pricanja praznih prica. On nas recima brani od zaostalosti,siromashtva,partokratije,korupcije i nicim ne doprinosi stvaranju bolje slike o Srbiji u svetu.Zgadio mi se sinoc u utisku nedelje jer je pokazao svoje pravo lice pred gradjanima Srbije.

Ivana

pre 12 godina

Nas trese kriza otkad se na vlasti.Uništili ste nam privredu, ekonomiju, proizvodnju.Uništili ste nam sve državne institucije.Vlast je nesposobna da reši bilo kakav problem. Vlast nas je dovela do ivice egzistencije. Stepen nezaposlenosti je u odnosu na prethodne godine povećan, broj siromašnih povećan.Obećali ste nam ulaganje u našu državu, adobili smo kredite koji će naše buduće generacije isplaćivati.Raspišite izbore pod hitno.Nama su potrebne promene.

kole

pre 12 godina

Proces evrointegracija je u našim rukama, a uspešno ga koči vlada RS koja je deklerativno za pridruživanje, a suštinski protiv 3 god. ne radeći ništa a treba:
-reformisati reformisano pravosuđe,
-ispitati privatizaciju,
-doneti zakon u restituciji,
-uvesti red u poslovanje javnih preduzeća i finansiranje stranaka,
-ukinuti neke monopole

i na kraju biti u dobrim odnosima sa susedima.

zaista smesno

pre 12 godina

Juce sam gledao "Utisak nedelje' i jako me razveselilo Vukovo 'opravdanje' da je zakasnio na emisiju radi 'hitnog razgovora' sa UN ?
A koliko ja znam nista, 'hitno' se ne dogadja u i oko Srbije da bi UN radile nedeljom u vreme rucka [jer je u USA bilo 15:00]

boki

pre 12 godina

Pa nek na Vuk 'sredi' sa Lavrovim da nas Rusija primi.
Lepo juce Vuka nalepi Cedomir Jovanovic radi onih neukusnih 'medvedjih' zagrljaja sa Lavrovim u satoru Srbije u Petersburgu, koji ne dolikuju dignitetu jednog ministra.

glasac

pre 12 godina

a, koliko ni nam u idealnom slucaju trebalo do ulaska u EU? 12-13 godina? Meni licno u 60 godina EU nije potrebna...Ako ne mozemo u nju za 3-5 godina onda nista...

Beogradjanin

pre 12 godina

Mladjani ministar Vuk, unuk Titovog komuniste, u poseti mu bratskoj Rusiji i toplom zagrljaju sa Lavrovim , prenosi nam stavove KGB-a , kako bi oni zeleli buducu Srbiju.
Slatke boljsevicke Ruske zelje su odavno procitane u Srbiji , pogotovo ce biti procitane nakon zvanicne istorije Srbije koja ce biti obelodanjena nakon iskopavanja kostiju generala Mihajlovica, o tome sta su boljsevici i Udbasi radili po Srbiji svih ovih decenija.

Poødi

pre 12 godina

Vakum?
Pripremaju nas na negativan odgovor iz EU o statusu kandidata zbog neostvarenih promena u Srbiji. Korupcija, pravosudje... Sada ce tu biti izgovor, kao zbog krize EU nije spreman za prosirenje.
Ko vas ne zna...

bogumil

pre 12 godina

Pun mi je kofer tih priči još od 1990. kako će se evropa raspasti, amerika na kolenima,evo prošlo je preko 20 godina amerika jedina supersila,evropa nikad veća i ujedinjenija. Za to vreme srbija sve manja, stanovnika sve manje,prosek godina 55...i oni opet vrte istu priču.
Rešenje;treba u srbiji organizovati referendum ko je za eu i nato i ko je za rusiju i kinu. Oba stava su legitimna i ko izgubi neka se nosi. Ovo tiho umiranje je već nepodnošljivo.

bezimena

pre 12 godina

V.Jeremića je odavno trebalo smeniti, ali MORAO je biti smenjen kad se otvorila afera MSP oko izdavanja lažnog pasoša M.Kovačeviću. Što se tiče njegovog navijanja da se EU raspadne, to može mački o rep da okači, EU je suviše ozbiljna tvorevina da bi se raspala zbog neke trenutne krize, niti je ovo prva, niti će biti poslednja.

Lupetanjem smatram i njegovu priču o "suočavanju" sa nekim budućim otcepljenjima, ukoliko bi priznali nezavisno Kosovo (priznao ga ili ne, ono je ČINJENICA koja se neće promeniti). Osim, ako ne planira da ponovi Miloševićevu torturu nad nekim drugim nacionalnostima...

Djurisic LDP Vojvodina

pre 12 godina

Zalosno je da ministar spoljnih poslova vlade koje se opredelila za EU daje izjave koje vise deluju kao intimna zelja istog da se ta unija raspadne nego kao doprinos jacanju veza sa njom. Da nije tako dao bi neke cinjenice osim ovih floskula i opstepoznate demagogije. Umesto da kao zastupnik spoljnih poslova zemlje kojoj je glavni strateski cilj pristupanje toj organizaciji bude prvi koji ce da je promovise ovde on cini upravo suprotno ovakvim izjavama, a nemoguce da je toliko retardiran da ne shvata da je upravo to efekat ovoga sto govori, mada... ko ce ga znati sta je njemu na umu, s kakvim fantazijama se taj covek bori u svojoj glavi. Ne znam zasto ali ovaj covek me toliko podseca na mladju i poboljsanu verziju Milosevica, tamo gde je onaj podbacio ovaj ce da bude uspesniji i istera do kraja... joj majko mila.

Petar A

pre 12 godina

Obicno razumijem kad nesto procita. Ovo? Nista! Ali, nista. Sta je to "neevropski element"? Hoce li umjesto nas u EU uletiti Iran? A konstatacija da cemo se svi sloziti oko nekakvog fenomena vakuma, koji je kao neodrziv,.. je kulminacija gluposti. Kakav vakuum?

Branko

pre 12 godina

Boki kaže:
"Lepo juce Vuka nalepi Cedomir Jovanovic radi onih neukusnih 'medvedjih' zagrljaja sa Lavrovim u satoru Srbije u Petersburgu, koji ne dolikuju dignitetu jednog ministra."
Boki, pa valjda je i Lavrov neki ministar spoljnih poslova i on ima svoj dignitet.Istina da je Lavrom ministar jedne male države ali...

Vladmir LDP

pre 12 godina

Ono sinoc u Utisku Nedelje bilo je mucno za gledanje, da nam jedan toliko bitan ministar deluje tako nedoraslo konverzaciji ozbiljnih i odraslih ljudi pa se duri i ljuti ko malo detence teatralno pokusavajuci da izazove neciju paznju umesto argumentima i cinjenicama koje imaju veze sa realnoscu a ne bulaznjenjem i mitomanstvom koje je vec napusten koncept cak i od pojedinih desnicarskih organizacija. Ovo je bio prvi put da mi je cak i Vucic delovao pristojno i neinfantilno. Pobogu, necu da me ovo durljivo dete predstavlja u svetu, hocu ozbiljnog coveka koji nece da me zamajava glupostima niti cu morati da ga gledam kako bulazni po TV i kad mu ne uvaze te bulazni on krene da se duri, ljuti, inati, napada, preti i sve to potpuno bez ikakve veze s vezom, a iskljucivo na stetu gradjana cije interese je duzan da stiti. A da i ne pocinjem o tome kako neko ko je clan demokratske stranke demokratsko pravo na drugacije i slobodno misljenje naziva pukotinom - koju ce verovatno on tako demokratican da zakrpljava, ali neka, imali smo mi i gore demokrate od ovog, pa i Milosevic je sebe nazivao demokratom, ali on je makar uveo visepartijski sistem tako da je pojedinim delima pokazao odredjeni nivo demokraticnosti, dok kod ovog nema cak ni toga, osim sto je uzeo ime demokratska stranka sve ostalo mu je nedemokratsko - ponasa se ko najgori moguci komunista jos mu samo petokraka fali.

Kriza demokratskog oblika vladavine

pre 12 godina

Ministre, nekorektno je prebaciti svu odgovornost na Uniju, koju trese "najveća kriza od nastanka", a što je "razumljivo", imajući u vidu dostignuti "stepen integracije i razvoja" EU?!
Nije, samo "kriza EU" odgovorna za "vakuum u evropskom procesu", već i "potencijalni kandidati", koji nisu sposobni, da prigrle "evropske vrednosti"?!
Nije korektna ni "aluzija", da se "EU povlači sa Balkana", već su to "državetine zapadnog Balkana", koje npr. nikako da završe saradnju sa Haškim tribunalom, reformu pravosuđa, restituciju, reviziju tajkunske privatizacije, ukinu monopole i što šta - zar nismo, onda, zaista, i tradicionalno bliski "neevropskim pustahijama"?!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

"U taj prazan prostor će početi da ulaze i elementi koje ne možemo nazvati evropskim", kaže Jeremić. Bubnu i ostane ziv! Pa taj prostor je prazan jer je ne obrazovan, zaostao i sav nikakav zahvaljujuci vama i vasim prijateljima nacionalistima koji su upropastili Srbiju. A sto se tice utjecaja, pa vi ste prvi koji se rastrcao po svijetu od Kine, Rusije, crne Afrike i srdnje Amerike upravo trazeci nekoga kako bi ste Srbiju udaljili sto vise od Europe. To sto pricate je cista demagogija za polupismen narod koji vam vise ne vjeruje ni kad zinete!

Mile Politika

pre 12 godina

Sve je tacno rekao.
Niko jos nije demantovao ni promenio izjavu Merkelove od pre par godina, da nakon prijema Hravtske u EU, nema vise prosirenja unije.

Cubrilo

pre 12 godina

Muka mi je vise od ove satro-nacionalne demagogije, mi pricamo stalno o nekim krizama u EU, vakumu u EU, a sta je sa nasom krizom i nasim vakumom koji traje od kad postojimo? To sto se time ne bavimo ne znaci da ga nema vec znaci samo da zabadamo nos u tudja posla, odnosno umesto da pogledamo prvo u svoje dvoriste mi zabodosmo surlu u tudje ubivsi se kritikujuci ga dok ovo nase ne lici ni na sta. Sve go kamen do kamena. Mi smo od 50 i kusur zemalja koje obitavaju na evropskom tlu poslednji bukvalno u svemu, vise nam se dopada Azija jer vidim tamo ne postoji nikakav kriticki odnos, verovatno je Azija civilizovaniji i bogatiji kontinent od Evrope (ili Afrika, vidim ni tamo se nista ne kritikuje odavde), pogledajte se ugledalo i ne skidajte pogled sve dokle u potpunosti ne shvatite sta u njemu vidite - zapazajte detalje pogotovo jer oni mnogo vise govore od nacela, nacelno mi izmajmunisemo nesto ali sustinski kad se zadje malo dublje tek se onda vidi koliko je to smesno i povrsno, mi sve zakone za kandidaturu usvajamo, reformisemo pravosudje i sta sve ne, ali to je nacelno, bavimo se iskljucivo povrsinom, ne zalazimo nimalo u dubinu gde se mora ici da bi se stvari menjale, zato kada pogledate kako nam funkcionise sistem vidite jedan haos i karambol a sve zakone i standarde ispunismo kao i npr. Holandija a kad odete tamo vidite jedan potpuno drugi svet. Razlika je iskljuciva sto oni nisu te stvari radili povrsinski vec sustinski iz korena i zato im je sistem onakav a nama ovakav. A ove krize u EU gde je prosek plate 2.000 evra me i ne zanimaju, sta je sa nasom krizom od 300 evra prosek???? Sta je sa ovim nasim vakumom u kojem obitavamo poslednjih 100 godina? Ko ce to da resi? Jesi li ti Jeremicu mozda taj evropski elemenat? Ti koji nas svadjas sa svim susedima a dobri odnosi izmedju susednih zemalja je esencijalni uslov i apsolutan standard Evrope o kojoj bulaznis. Ocigledno da ovde odavno traje vakum i da su nam takvi kao ti sav vazduh potrosili a mi ostali da pocrkamo da bi ti delovao ubedljivo u svojim kosovskim i kakvim sve ne fantazijama...

Nenad

pre 12 godina

Sta je rekao, a da nije istina? Koliko su ljudi zaslepljeni pricom o EU, to je nezdravo! U EU na meniju - kriza, inflacija, dugovi, ratovi, protesti, nezaposlenost, recesija, bankarske kradje, padovi na berzama, ucene, uslovi... i ljudi jos uvek pravdaju EU. Tuzno.

mario

pre 12 godina

Pa nastat će vakum tamo do 2018-2020 nakon prijema Hrvatske ili je možda mislio ministar da Srbija uleti malo preko reda,a ako joj se ne čeka može uvijek drugim putem.
Izgleda da nejga boli što će HR uskoro postati članica,a Srbija daleko iza nje.

vegan

pre 12 godina

Zivo me interesuje s kim se momak druzio dok je studirao na Zapadu? Vidim da sve vise komentatora providi koncept novog kvazipatriotizma, kao obicnu prevaru i marketinski poduhvat gurua jedne stranke, da bi se ljudi zamajavali iluzijama i kvazisrpskim pivom, a ne stvarnim problemima.

Бамби

pre 12 godina

Господине Јеремићу да ли Ви заиста верујете у то да бисмо могли да очувамо териотирјалну целовистост земље? Све ми се више чини да ће нас ЕУ примити оног тренутка када довољно задовољи своје "апетите", а мислим да је следећи потез "на менију" Косово! Да ли ћемо одбити улазак у ЕУ ако услов буде Косово или ћемо поклекнути и дати им све што траже како би ушли у унију коју дрма највећа криза у историји!?

Darko

pre 12 godina

I tako dodjosmo do cinjenice da Evropa ima alternativu ?? I normalno je da ima ,nista nije vecno i jedino...
Prava nevolja nije kriza Evrope vec kriza pogresne politike na Balkanu koja ce ponovo dovesti do sukoba. Srbija hoce nazad Kosovo,Albanija misli da ima pravo deo Makedonije i Crne Gore. Grcka ima pretenzije prema delu Makedonije.Republika Srpska hrli Srbiji..
Stabilnost u Srbiji je od krucijalnog znacaja a to se ne moze postici tako sto se na nju vrsi pritisak i ne obazire na njene interese i zahteve.

DJole

pre 12 godina

Bice jos po ministru Jeremicu da se EU urusava zbog Srbije... Ma kada cete vi tkz demokratski politicari, a ocigledno je Jeremic vec nacionalista od radikala i naprednjaka, da se Evropa ne vrti oko Srbije. Briga EU za jednu Srbiju od 88300km2 koja je toliko puna problema ko pas buva. Ako moze da bude bice po njihovom a ne po Srpskom.

Nemate vi politicari pojma sta radite. Ni pameti, ni strucnosti a izgleda ni dobre volje da nas vodite. Majko moja!!!! beste ljudi kud koji... spasavaj se dok mozes.

iii

pre 12 godina

Ova izjava izmedju redova preti EU da ako nas oni ne prime mi cemo kod brace Rusa? Nesto sumnjam u efikasnost ovakve strategije Jeremica i DS-a. Ameri ocigledno vec pripremaju teren za buducu saradnju sa SNS, a ovakve izjave ce DS samo jos vise udaljiti iz te price...

cudno

pre 12 godina

Vi komentatori ne razumete sta je gospodin Jeremic rekao ? Rekao je ono sto i ptice na granama znaju - za Srbiju nema mesta u EU ! Postovanje Jeremicu, Ceda sinoc nije znao ni sta prica .

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

Otkrio nam je Ameriku. Bice kao u onom vicu - 2020. godine Evropa ce se sastojati od EU (ciji ce Srbija biti jedini clan) i svih ostalih zemalja koje ce u medjuvremenu da istupe. :)

Драган Сретеновић

pre 12 godina

Ја не капирам шта то Чедомир има лично против Јеремића (мислим, људи, очигледно је)... Није демантовао Јеремића када му је овај сасуо да "ЛДП има у програму признавање независности Косова", а овамо Чеда прича како је неко лицемеран и води дволичну политику. Чеда први нема петљу да ОТВОРЕНО каже да је за признавање Косова, а то све зато што се боји да ће изгубити пар процената гласова.

Јеремић је изразито интелигентан и елоквентан, али је имао пар непромишљених изјава (поготово последња, на самом крају емисије) јер је насео на провокације личне природе од стране умишљеног Чеде који Јеремићу, реално, није ни до колена (узгред, то би објаснило и Чедин анимозитет...

Вучић, по старом - на моменте јако много добрих аргумената које поклопи и обезвреди са много демагогије и оптужби.

Ниједан данашњи политичар неће добити мој глас, то је сигурно, али од ове тројице, најнесимпатичнији ми је Чеда који се понаша заиста неодговорно јер он би водио политику по принципу "лако ћемо", без да размишља о могућим далекосежним последицама. Да се ЛДП пита, признали бисмо Косово, учланили у НАТО, исцепкали Србију на регионе са најширом могућом аутономијом... А пита ли се Чеда куда би нас, у распону од рецимо 15 година, одвела таква политика? Да ли је Чеда ИШТА научио из историје?

JC Denton

pre 12 godina

Evo, odgledah emisiju u celosti. Moji utisci su sledeći:

Suština svega što je Jeremić rekao je da bi za Srbiju bilo veoma opasno da prizna Kosovo zbog potencijalnih žarišta koja postoje, i ja mislim da je upravu. Ako pogledate unazad, istorijski, ovde je neko stalno težio nekakvom odvajanju i usitnjavanju (sa izuzetkom Srbije i Srba, koji su čak vodili i ratove zadojeni idejom o ujedinjavanju svih srodnih naroda). Reći da Srbiji ne preti opasnost od daljeg cepkanja je besmisleno isto kao i reći Japancima da neće više biti razornih zemljotresa.

Čedomir Jovanović je mnogo, čak i previše, napadao Jeremića i težio da ga po svaku cenu uvredi i isprovocira - rekao mu je da "nije normalan", da "opipava bicepse Lavrovu", da "se on i Lavrov grle kao medvedi"... Zaista neumesno, obzirom da priča kako nam treba "preokret" i "nove (evropske) vrednosti", a retorika mu je u pojedinim trenucima bila na nivou Palme i sličnih... Čeda vrlo upadljivo "ne voli" Jeremića i mislim da je morao malo više da se kontroliše.

Vučić je mnogo upirao prstom i emotivno reagovao. Jako mnogo optužbi i populističke prazne priče uz bljeskove jakih argumenata i dobrih pitanja. Sve u svemu, najslabiji utisak je ostavio.

Eto toliko. Ukupno gledano, dobra i zabavna :) epizoda.

Бамби

pre 12 godina

Господине Јеремићу да ли Ви заиста верујете у то да бисмо могли да очувамо териотирјалну целовистост земље? Све ми се више чини да ће нас ЕУ примити оног тренутка када довољно задовољи своје "апетите", а мислим да је следећи потез "на менију" Косово! Да ли ћемо одбити улазак у ЕУ ако услов буде Косово или ћемо поклекнути и дати им све што траже како би ушли у унију коју дрма највећа криза у историји!?

MikeLDN

pre 12 godina

Uf, izgleda da ce ovo biti nedelja Jeremicevih izjava:

1. "Jeremić: Najveća kriza EU do sada"
2. "Navijao sam za Fljamurtari" (protiv Partizana, Kurir)
3. Utisak nedelje - sve

Ko prezivi - pricace.

Komsa

pre 12 godina

u prevodu: Srbi drzte`se...Grcka otide...Spanija sledi...pa Slovacka i Rumunija...a to ne-evropski znaci...mogu da priznaju tkzv nezavisnost Kosova i Metohije! Haaaa

rux

pre 12 godina

Zaista sam juce uzivao kada u 'Utisku nedelje' Vucic bas nalepi Jeremica kad mu je pomenuo Vucicevo ministrovanje 1999. rekavsi da je in dan dans a svi znmo sta je Dacic bio te iste 1999 glavni partner vladi DS Dacicev SPS

djole

pre 12 godina

@glasač

Ti si za sebe glasao devedesetih...sada glasaj za svoju decu ili unuke. Za 3-5 godina možeš da dobiješ samo jeftinu demagogiju...za koju si glasao, pretpostavljam, tokom devedesetih.

Kizo

pre 12 godina

Neevropski element je Turska. Iako ga smatram komedijašem, ipak nije naivan, a svakako ne dosadan.. Netko je izgleda shvatio da nema više smisla gurati priču o Rusima koji će preko svog nadaleko isfuranog pan-pravosljavlja/pan-slavizma projicirati na Srbiji svoju ključnu intersnu sferu jugoistočne Evrope. Evropa je već puno puta nasjela na tu igru, tako da sad treba igrati na Turčina koji je kompatibilniji (druga sila po snazi u NATO) i ima na prostoru Balkana svoje istomišljenike (Albanija, dio BIH). Stvara se priča o Turskoj koja nezadovoljna EU pregovorima mijenja svoju poziciju iz velikog sponzora akcije u velikog egzekutora akcije. Ovo je korisno i za domaću upotrebu; oko Rusa se u Srbiji lome koplja, no daleko veća homogenost nastupa ako se povede priča o Turcima - o njima vlada nacionalni konsenzus.

mich

pre 12 godina

Sinoć smo videli koliko vredi demagogija vladajuće koalicije. Da ste pažljivije slušali Vučića shvatili bi da je SNS jedino rešenje za Srbiju. Zato bolje prepišite sve SNS ideje koje predlaže, ako mislite da nešto uradite. Nema šta, kod vas je sve transparentno i pošteno, zato vas EU stalno opominje da uradite ono što ste trebali da završite pre deset godina. Ništa vam ne polazi za rukom, tj. ništa niste uradili, jer niste ni pokušali. Odgovara vam haos i zakoni koji vam omogućuju lično bogaćenje!!!

pera

pre 12 godina

i to bas sad kad si ti takav genije sef diplomatije.pa tamo gde si ti nesto,to je vec samo po sebi kriza.ti si karikatura diplomate,sprdnja!

Miloš

pre 12 godina

Kakav, bre, vakuum u proširenju?

2004 - Malta, Kipar, Poljska, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Slovenija
2007 - Rumunija i Bugarska
2013 - Hrvatska

A recimo, između 1986. ili 1995. nijedna zemlja nije primljena u EU, punih devet godina. Ili između 1957. i 1972, celih 15, takođe nijedna. Ovde imamo proširenje na svakih 5-6 godina i ja zaista smatram zabrinjavajućim to što Jeremić unapred traži opravdanje zašto mi nećemo biti deo sledećeg proširenja, koje će po logici stvari biti oko 2018. godine, +/- 2 godine.

Dzon

pre 12 godina

Apsolutno tacno. Taj vakum je istorijski proveren i vidjen mnogo puta. Na EU lezi odgovornost da se suoci sa ovim izazovima, ne oklevajuci previse, jer vremena nema.

Nishlija

pre 12 godina

Vuk Jeremic je bruka i sramota Srbije. Ako koristi recnik koji koristio u utisku nedelje u diplomatskim krugovima nije ni cudo sto "gmizemo" ka EU. Treba ga smeniti pod HITNO!!! Iskompleksirani mamin i tatin sin i on ce da brani KOSOVO. Pitam se jel sluzio vojsku i dali je nekad uradio neshto teze od otvaranja usta i pricanja praznih prica. On nas recima brani od zaostalosti,siromashtva,partokratije,korupcije i nicim ne doprinosi stvaranju bolje slike o Srbiji u svetu.Zgadio mi se sinoc u utisku nedelje jer je pokazao svoje pravo lice pred gradjanima Srbije.

Nenad

pre 12 godina

Sta je rekao, a da nije istina? Koliko su ljudi zaslepljeni pricom o EU, to je nezdravo! U EU na meniju - kriza, inflacija, dugovi, ratovi, protesti, nezaposlenost, recesija, bankarske kradje, padovi na berzama, ucene, uslovi... i ljudi jos uvek pravdaju EU. Tuzno.

boki

pre 12 godina

Pa nek na Vuk 'sredi' sa Lavrovim da nas Rusija primi.
Lepo juce Vuka nalepi Cedomir Jovanovic radi onih neukusnih 'medvedjih' zagrljaja sa Lavrovim u satoru Srbije u Petersburgu, koji ne dolikuju dignitetu jednog ministra.

Драган Сретеновић

pre 12 godina

Ја не капирам шта то Чедомир има лично против Јеремића (мислим, људи, очигледно је)... Није демантовао Јеремића када му је овај сасуо да "ЛДП има у програму признавање независности Косова", а овамо Чеда прича како је неко лицемеран и води дволичну политику. Чеда први нема петљу да ОТВОРЕНО каже да је за признавање Косова, а то све зато што се боји да ће изгубити пар процената гласова.

Јеремић је изразито интелигентан и елоквентан, али је имао пар непромишљених изјава (поготово последња, на самом крају емисије) јер је насео на провокације личне природе од стране умишљеног Чеде који Јеремићу, реално, није ни до колена (узгред, то би објаснило и Чедин анимозитет...

Вучић, по старом - на моменте јако много добрих аргумената које поклопи и обезвреди са много демагогије и оптужби.

Ниједан данашњи политичар неће добити мој глас, то је сигурно, али од ове тројице, најнесимпатичнији ми је Чеда који се понаша заиста неодговорно јер он би водио политику по принципу "лако ћемо", без да размишља о могућим далекосежним последицама. Да се ЛДП пита, признали бисмо Косово, учланили у НАТО, исцепкали Србију на регионе са најширом могућом аутономијом... А пита ли се Чеда куда би нас, у распону од рецимо 15 година, одвела таква политика? Да ли је Чеда ИШТА научио из историје?

glasac

pre 12 godina

a, koliko ni nam u idealnom slucaju trebalo do ulaska u EU? 12-13 godina? Meni licno u 60 godina EU nije potrebna...Ako ne mozemo u nju za 3-5 godina onda nista...

Бамби

pre 12 godina

Господине Јеремићу да ли Ви заиста верујете у то да бисмо могли да очувамо териотирјалну целовистост земље? Све ми се више чини да ће нас ЕУ примити оног тренутка када довољно задовољи своје "апетите", а мислим да је следећи потез "на менију" Косово! Да ли ћемо одбити улазак у ЕУ ако услов буде Косово или ћемо поклекнути и дати им све што траже како би ушли у унију коју дрма највећа криза у историји!?

Beogradjanin

pre 12 godina

Mladjani ministar Vuk, unuk Titovog komuniste, u poseti mu bratskoj Rusiji i toplom zagrljaju sa Lavrovim , prenosi nam stavove KGB-a , kako bi oni zeleli buducu Srbiju.
Slatke boljsevicke Ruske zelje su odavno procitane u Srbiji , pogotovo ce biti procitane nakon zvanicne istorije Srbije koja ce biti obelodanjena nakon iskopavanja kostiju generala Mihajlovica, o tome sta su boljsevici i Udbasi radili po Srbiji svih ovih decenija.

Бамби

pre 12 godina

Господине Јеремићу да ли Ви заиста верујете у то да бисмо могли да очувамо териотирјалну целовистост земље? Све ми се више чини да ће нас ЕУ примити оног тренутка када довољно задовољи своје "апетите", а мислим да је следећи потез "на менију" Косово! Да ли ћемо одбити улазак у ЕУ ако услов буде Косово или ћемо поклекнути и дати им све што траже како би ушли у унију коју дрма највећа криза у историји!?

JC Denton

pre 12 godina

Evo, odgledah emisiju u celosti. Moji utisci su sledeći:

Suština svega što je Jeremić rekao je da bi za Srbiju bilo veoma opasno da prizna Kosovo zbog potencijalnih žarišta koja postoje, i ja mislim da je upravu. Ako pogledate unazad, istorijski, ovde je neko stalno težio nekakvom odvajanju i usitnjavanju (sa izuzetkom Srbije i Srba, koji su čak vodili i ratove zadojeni idejom o ujedinjavanju svih srodnih naroda). Reći da Srbiji ne preti opasnost od daljeg cepkanja je besmisleno isto kao i reći Japancima da neće više biti razornih zemljotresa.

Čedomir Jovanović je mnogo, čak i previše, napadao Jeremića i težio da ga po svaku cenu uvredi i isprovocira - rekao mu je da "nije normalan", da "opipava bicepse Lavrovu", da "se on i Lavrov grle kao medvedi"... Zaista neumesno, obzirom da priča kako nam treba "preokret" i "nove (evropske) vrednosti", a retorika mu je u pojedinim trenucima bila na nivou Palme i sličnih... Čeda vrlo upadljivo "ne voli" Jeremića i mislim da je morao malo više da se kontroliše.

Vučić je mnogo upirao prstom i emotivno reagovao. Jako mnogo optužbi i populističke prazne priče uz bljeskove jakih argumenata i dobrih pitanja. Sve u svemu, najslabiji utisak je ostavio.

Eto toliko. Ukupno gledano, dobra i zabavna :) epizoda.

Mile Politika

pre 12 godina

Sve je tacno rekao.
Niko jos nije demantovao ni promenio izjavu Merkelove od pre par godina, da nakon prijema Hravtske u EU, nema vise prosirenja unije.

mich

pre 12 godina

Sinoć smo videli koliko vredi demagogija vladajuće koalicije. Da ste pažljivije slušali Vučića shvatili bi da je SNS jedino rešenje za Srbiju. Zato bolje prepišite sve SNS ideje koje predlaže, ako mislite da nešto uradite. Nema šta, kod vas je sve transparentno i pošteno, zato vas EU stalno opominje da uradite ono što ste trebali da završite pre deset godina. Ništa vam ne polazi za rukom, tj. ništa niste uradili, jer niste ni pokušali. Odgovara vam haos i zakoni koji vam omogućuju lično bogaćenje!!!

cudno

pre 12 godina

Vi komentatori ne razumete sta je gospodin Jeremic rekao ? Rekao je ono sto i ptice na granama znaju - za Srbiju nema mesta u EU ! Postovanje Jeremicu, Ceda sinoc nije znao ni sta prica .

Vladmir LDP

pre 12 godina

Ono sinoc u Utisku Nedelje bilo je mucno za gledanje, da nam jedan toliko bitan ministar deluje tako nedoraslo konverzaciji ozbiljnih i odraslih ljudi pa se duri i ljuti ko malo detence teatralno pokusavajuci da izazove neciju paznju umesto argumentima i cinjenicama koje imaju veze sa realnoscu a ne bulaznjenjem i mitomanstvom koje je vec napusten koncept cak i od pojedinih desnicarskih organizacija. Ovo je bio prvi put da mi je cak i Vucic delovao pristojno i neinfantilno. Pobogu, necu da me ovo durljivo dete predstavlja u svetu, hocu ozbiljnog coveka koji nece da me zamajava glupostima niti cu morati da ga gledam kako bulazni po TV i kad mu ne uvaze te bulazni on krene da se duri, ljuti, inati, napada, preti i sve to potpuno bez ikakve veze s vezom, a iskljucivo na stetu gradjana cije interese je duzan da stiti. A da i ne pocinjem o tome kako neko ko je clan demokratske stranke demokratsko pravo na drugacije i slobodno misljenje naziva pukotinom - koju ce verovatno on tako demokratican da zakrpljava, ali neka, imali smo mi i gore demokrate od ovog, pa i Milosevic je sebe nazivao demokratom, ali on je makar uveo visepartijski sistem tako da je pojedinim delima pokazao odredjeni nivo demokraticnosti, dok kod ovog nema cak ni toga, osim sto je uzeo ime demokratska stranka sve ostalo mu je nedemokratsko - ponasa se ko najgori moguci komunista jos mu samo petokraka fali.

Darko

pre 12 godina

I tako dodjosmo do cinjenice da Evropa ima alternativu ?? I normalno je da ima ,nista nije vecno i jedino...
Prava nevolja nije kriza Evrope vec kriza pogresne politike na Balkanu koja ce ponovo dovesti do sukoba. Srbija hoce nazad Kosovo,Albanija misli da ima pravo deo Makedonije i Crne Gore. Grcka ima pretenzije prema delu Makedonije.Republika Srpska hrli Srbiji..
Stabilnost u Srbiji je od krucijalnog znacaja a to se ne moze postici tako sto se na nju vrsi pritisak i ne obazire na njene interese i zahteve.

bezimena

pre 12 godina

V.Jeremića je odavno trebalo smeniti, ali MORAO je biti smenjen kad se otvorila afera MSP oko izdavanja lažnog pasoša M.Kovačeviću. Što se tiče njegovog navijanja da se EU raspadne, to može mački o rep da okači, EU je suviše ozbiljna tvorevina da bi se raspala zbog neke trenutne krize, niti je ovo prva, niti će biti poslednja.

Lupetanjem smatram i njegovu priču o "suočavanju" sa nekim budućim otcepljenjima, ukoliko bi priznali nezavisno Kosovo (priznao ga ili ne, ono je ČINJENICA koja se neće promeniti). Osim, ako ne planira da ponovi Miloševićevu torturu nad nekim drugim nacionalnostima...

bogumil

pre 12 godina

Pun mi je kofer tih priči još od 1990. kako će se evropa raspasti, amerika na kolenima,evo prošlo je preko 20 godina amerika jedina supersila,evropa nikad veća i ujedinjenija. Za to vreme srbija sve manja, stanovnika sve manje,prosek godina 55...i oni opet vrte istu priču.
Rešenje;treba u srbiji organizovati referendum ko je za eu i nato i ko je za rusiju i kinu. Oba stava su legitimna i ko izgubi neka se nosi. Ovo tiho umiranje je već nepodnošljivo.

zaista smesno

pre 12 godina

Juce sam gledao "Utisak nedelje' i jako me razveselilo Vukovo 'opravdanje' da je zakasnio na emisiju radi 'hitnog razgovora' sa UN ?
A koliko ja znam nista, 'hitno' se ne dogadja u i oko Srbije da bi UN radile nedeljom u vreme rucka [jer je u USA bilo 15:00]

Djurisic LDP Vojvodina

pre 12 godina

Zalosno je da ministar spoljnih poslova vlade koje se opredelila za EU daje izjave koje vise deluju kao intimna zelja istog da se ta unija raspadne nego kao doprinos jacanju veza sa njom. Da nije tako dao bi neke cinjenice osim ovih floskula i opstepoznate demagogije. Umesto da kao zastupnik spoljnih poslova zemlje kojoj je glavni strateski cilj pristupanje toj organizaciji bude prvi koji ce da je promovise ovde on cini upravo suprotno ovakvim izjavama, a nemoguce da je toliko retardiran da ne shvata da je upravo to efekat ovoga sto govori, mada... ko ce ga znati sta je njemu na umu, s kakvim fantazijama se taj covek bori u svojoj glavi. Ne znam zasto ali ovaj covek me toliko podseca na mladju i poboljsanu verziju Milosevica, tamo gde je onaj podbacio ovaj ce da bude uspesniji i istera do kraja... joj majko mila.

mario

pre 12 godina

Pa nastat će vakum tamo do 2018-2020 nakon prijema Hrvatske ili je možda mislio ministar da Srbija uleti malo preko reda,a ako joj se ne čeka može uvijek drugim putem.
Izgleda da nejga boli što će HR uskoro postati članica,a Srbija daleko iza nje.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

"U taj prazan prostor će početi da ulaze i elementi koje ne možemo nazvati evropskim", kaže Jeremić. Bubnu i ostane ziv! Pa taj prostor je prazan jer je ne obrazovan, zaostao i sav nikakav zahvaljujuci vama i vasim prijateljima nacionalistima koji su upropastili Srbiju. A sto se tice utjecaja, pa vi ste prvi koji se rastrcao po svijetu od Kine, Rusije, crne Afrike i srdnje Amerike upravo trazeci nekoga kako bi ste Srbiju udaljili sto vise od Europe. To sto pricate je cista demagogija za polupismen narod koji vam vise ne vjeruje ni kad zinete!

Branko

pre 12 godina

Boki kaže:
"Lepo juce Vuka nalepi Cedomir Jovanovic radi onih neukusnih 'medvedjih' zagrljaja sa Lavrovim u satoru Srbije u Petersburgu, koji ne dolikuju dignitetu jednog ministra."
Boki, pa valjda je i Lavrov neki ministar spoljnih poslova i on ima svoj dignitet.Istina da je Lavrom ministar jedne male države ali...

Ivana

pre 12 godina

Nas trese kriza otkad se na vlasti.Uništili ste nam privredu, ekonomiju, proizvodnju.Uništili ste nam sve državne institucije.Vlast je nesposobna da reši bilo kakav problem. Vlast nas je dovela do ivice egzistencije. Stepen nezaposlenosti je u odnosu na prethodne godine povećan, broj siromašnih povećan.Obećali ste nam ulaganje u našu državu, adobili smo kredite koji će naše buduće generacije isplaćivati.Raspišite izbore pod hitno.Nama su potrebne promene.

Kriza demokratskog oblika vladavine

pre 12 godina

Ministre, nekorektno je prebaciti svu odgovornost na Uniju, koju trese "najveća kriza od nastanka", a što je "razumljivo", imajući u vidu dostignuti "stepen integracije i razvoja" EU?!
Nije, samo "kriza EU" odgovorna za "vakuum u evropskom procesu", već i "potencijalni kandidati", koji nisu sposobni, da prigrle "evropske vrednosti"?!
Nije korektna ni "aluzija", da se "EU povlači sa Balkana", već su to "državetine zapadnog Balkana", koje npr. nikako da završe saradnju sa Haškim tribunalom, reformu pravosuđa, restituciju, reviziju tajkunske privatizacije, ukinu monopole i što šta - zar nismo, onda, zaista, i tradicionalno bliski "neevropskim pustahijama"?!

vegan

pre 12 godina

Zivo me interesuje s kim se momak druzio dok je studirao na Zapadu? Vidim da sve vise komentatora providi koncept novog kvazipatriotizma, kao obicnu prevaru i marketinski poduhvat gurua jedne stranke, da bi se ljudi zamajavali iluzijama i kvazisrpskim pivom, a ne stvarnim problemima.

Cubrilo

pre 12 godina

Muka mi je vise od ove satro-nacionalne demagogije, mi pricamo stalno o nekim krizama u EU, vakumu u EU, a sta je sa nasom krizom i nasim vakumom koji traje od kad postojimo? To sto se time ne bavimo ne znaci da ga nema vec znaci samo da zabadamo nos u tudja posla, odnosno umesto da pogledamo prvo u svoje dvoriste mi zabodosmo surlu u tudje ubivsi se kritikujuci ga dok ovo nase ne lici ni na sta. Sve go kamen do kamena. Mi smo od 50 i kusur zemalja koje obitavaju na evropskom tlu poslednji bukvalno u svemu, vise nam se dopada Azija jer vidim tamo ne postoji nikakav kriticki odnos, verovatno je Azija civilizovaniji i bogatiji kontinent od Evrope (ili Afrika, vidim ni tamo se nista ne kritikuje odavde), pogledajte se ugledalo i ne skidajte pogled sve dokle u potpunosti ne shvatite sta u njemu vidite - zapazajte detalje pogotovo jer oni mnogo vise govore od nacela, nacelno mi izmajmunisemo nesto ali sustinski kad se zadje malo dublje tek se onda vidi koliko je to smesno i povrsno, mi sve zakone za kandidaturu usvajamo, reformisemo pravosudje i sta sve ne, ali to je nacelno, bavimo se iskljucivo povrsinom, ne zalazimo nimalo u dubinu gde se mora ici da bi se stvari menjale, zato kada pogledate kako nam funkcionise sistem vidite jedan haos i karambol a sve zakone i standarde ispunismo kao i npr. Holandija a kad odete tamo vidite jedan potpuno drugi svet. Razlika je iskljuciva sto oni nisu te stvari radili povrsinski vec sustinski iz korena i zato im je sistem onakav a nama ovakav. A ove krize u EU gde je prosek plate 2.000 evra me i ne zanimaju, sta je sa nasom krizom od 300 evra prosek???? Sta je sa ovim nasim vakumom u kojem obitavamo poslednjih 100 godina? Ko ce to da resi? Jesi li ti Jeremicu mozda taj evropski elemenat? Ti koji nas svadjas sa svim susedima a dobri odnosi izmedju susednih zemalja je esencijalni uslov i apsolutan standard Evrope o kojoj bulaznis. Ocigledno da ovde odavno traje vakum i da su nam takvi kao ti sav vazduh potrosili a mi ostali da pocrkamo da bi ti delovao ubedljivo u svojim kosovskim i kakvim sve ne fantazijama...

kole

pre 12 godina

Proces evrointegracija je u našim rukama, a uspešno ga koči vlada RS koja je deklerativno za pridruživanje, a suštinski protiv 3 god. ne radeći ništa a treba:
-reformisati reformisano pravosuđe,
-ispitati privatizaciju,
-doneti zakon u restituciji,
-uvesti red u poslovanje javnih preduzeća i finansiranje stranaka,
-ukinuti neke monopole

i na kraju biti u dobrim odnosima sa susedima.

rux

pre 12 godina

Zaista sam juce uzivao kada u 'Utisku nedelje' Vucic bas nalepi Jeremica kad mu je pomenuo Vucicevo ministrovanje 1999. rekavsi da je in dan dans a svi znmo sta je Dacic bio te iste 1999 glavni partner vladi DS Dacicev SPS

iii

pre 12 godina

Ova izjava izmedju redova preti EU da ako nas oni ne prime mi cemo kod brace Rusa? Nesto sumnjam u efikasnost ovakve strategije Jeremica i DS-a. Ameri ocigledno vec pripremaju teren za buducu saradnju sa SNS, a ovakve izjave ce DS samo jos vise udaljiti iz te price...

Komsa

pre 12 godina

u prevodu: Srbi drzte`se...Grcka otide...Spanija sledi...pa Slovacka i Rumunija...a to ne-evropski znaci...mogu da priznaju tkzv nezavisnost Kosova i Metohije! Haaaa

Dzon

pre 12 godina

Apsolutno tacno. Taj vakum je istorijski proveren i vidjen mnogo puta. Na EU lezi odgovornost da se suoci sa ovim izazovima, ne oklevajuci previse, jer vremena nema.

MikeLDN

pre 12 godina

Uf, izgleda da ce ovo biti nedelja Jeremicevih izjava:

1. "Jeremić: Najveća kriza EU do sada"
2. "Navijao sam za Fljamurtari" (protiv Partizana, Kurir)
3. Utisak nedelje - sve

Ko prezivi - pricace.

Razmazena nacijo!

pre 12 godina

Otkrio nam je Ameriku. Bice kao u onom vicu - 2020. godine Evropa ce se sastojati od EU (ciji ce Srbija biti jedini clan) i svih ostalih zemalja koje ce u medjuvremenu da istupe. :)

pera

pre 12 godina

i to bas sad kad si ti takav genije sef diplomatije.pa tamo gde si ti nesto,to je vec samo po sebi kriza.ti si karikatura diplomate,sprdnja!

Kizo

pre 12 godina

Neevropski element je Turska. Iako ga smatram komedijašem, ipak nije naivan, a svakako ne dosadan.. Netko je izgleda shvatio da nema više smisla gurati priču o Rusima koji će preko svog nadaleko isfuranog pan-pravosljavlja/pan-slavizma projicirati na Srbiji svoju ključnu intersnu sferu jugoistočne Evrope. Evropa je već puno puta nasjela na tu igru, tako da sad treba igrati na Turčina koji je kompatibilniji (druga sila po snazi u NATO) i ima na prostoru Balkana svoje istomišljenike (Albanija, dio BIH). Stvara se priča o Turskoj koja nezadovoljna EU pregovorima mijenja svoju poziciju iz velikog sponzora akcije u velikog egzekutora akcije. Ovo je korisno i za domaću upotrebu; oko Rusa se u Srbiji lome koplja, no daleko veća homogenost nastupa ako se povede priča o Turcima - o njima vlada nacionalni konsenzus.

djole

pre 12 godina

@glasač

Ti si za sebe glasao devedesetih...sada glasaj za svoju decu ili unuke. Za 3-5 godina možeš da dobiješ samo jeftinu demagogiju...za koju si glasao, pretpostavljam, tokom devedesetih.

Petar A

pre 12 godina

Obicno razumijem kad nesto procita. Ovo? Nista! Ali, nista. Sta je to "neevropski element"? Hoce li umjesto nas u EU uletiti Iran? A konstatacija da cemo se svi sloziti oko nekakvog fenomena vakuma, koji je kao neodrziv,.. je kulminacija gluposti. Kakav vakuum?

DJole

pre 12 godina

Bice jos po ministru Jeremicu da se EU urusava zbog Srbije... Ma kada cete vi tkz demokratski politicari, a ocigledno je Jeremic vec nacionalista od radikala i naprednjaka, da se Evropa ne vrti oko Srbije. Briga EU za jednu Srbiju od 88300km2 koja je toliko puna problema ko pas buva. Ako moze da bude bice po njihovom a ne po Srpskom.

Nemate vi politicari pojma sta radite. Ni pameti, ni strucnosti a izgleda ni dobre volje da nas vodite. Majko moja!!!! beste ljudi kud koji... spasavaj se dok mozes.

Miloš

pre 12 godina

Kakav, bre, vakuum u proširenju?

2004 - Malta, Kipar, Poljska, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Slovenija
2007 - Rumunija i Bugarska
2013 - Hrvatska

A recimo, između 1986. ili 1995. nijedna zemlja nije primljena u EU, punih devet godina. Ili između 1957. i 1972, celih 15, takođe nijedna. Ovde imamo proširenje na svakih 5-6 godina i ja zaista smatram zabrinjavajućim to što Jeremić unapred traži opravdanje zašto mi nećemo biti deo sledećeg proširenja, koje će po logici stvari biti oko 2018. godine, +/- 2 godine.

Poødi

pre 12 godina

Vakum?
Pripremaju nas na negativan odgovor iz EU o statusu kandidata zbog neostvarenih promena u Srbiji. Korupcija, pravosudje... Sada ce tu biti izgovor, kao zbog krize EU nije spreman za prosirenje.
Ko vas ne zna...