Pacoli: Poštovaću odluku USK

Bedžat Pacoli saopštio da će poštovati presudu Ustavnog suda Kosova o neustavnosti njegovog izbora za predsednika Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

22:22

Default images

U odluci, objavljenoj danas u celosti, Ustavni sud Kosova ocenio je da je prilikom izbora Bedžeta Pacolija za predsednika Kosova, prekršen Ustav.

Pacoli se do predaje ovog izveštaja nije oglasio, ali je komentarišući ovu odluku, premijer Hašim Tači izjavio da njegova koalicija nastavlja sa planiranom agendom.

On je izrazio nadu da će opozicija učestvovati u pronalaženju rešenja za novonastalu situaciju.

"Koalicija nastavlja sa svojom kompletnom državnom agendom, stoga sam uveren u razumevanje građana zemlje, uz podršku međunarodnih partnera, da ćemo pronaći brzo i ustavno rešenje. Verujem u aktivnu i pozitivnu ulogu opozicije i apelujem na nju da aktivno učestvuje u demokratskom životu", rekao je Tači.

Poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković ne vidi mogućnost da Pacoli obezbedi dve trećine poslanika da glasaju za njega, kako nalaže Ustav, niti da će Pacolijeva Alijansa za novo Kosovo, ako on ne bude predsednik Kosova, i dalje ostati u koaliciji sa strankom Hašima Tačija.

"Stanje je zaista vrlo vrlo problematično, ja bih kazala bliže smo nečemu što podrazumeva izbore nego nečemu što podrazumeva iznalaženje novog koalicionog partnera kao što se inače govori o mogućnosti da g. Ramuš Haradinaj iz Haga da podršku da njegov član stranke bude predsednik Kosova", rekla je Trajkovićeva.

Šef poslaničkog kluba Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đini kazao je da je odluka Ustavnog suda jasna i da Kosovo od danas nema predsednika.

"Od momenta kada Ustavni sud Kosova kaže da je izbor predsednika bio neustavan, ovo samo po sebi podrazumeva da Kosovo nema predsednika", rekao je Đini.

On je dodao da Kosovo sada treba da izabere novog predsednika.

Međutim, za sada je veoma teško prognozirati da li je uopšte moguće izabrati predsednika, jer vladajuća koalicija nema većinu u parlamentu za ovaj izbor, dok opozicija ne pokazuje spremnost da uzme učešće u glasanju.

"Bedžet Pacoli je ponovo kandidat za predsednika Kosova", izjavio je danas vršilac dužnosti predsednika Alijanse novo Kosovo Ibrahim Makoli, uz napomenu da su tako odlučili ta stranka i njeni koalicioni partneri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: