“Kosovo rezervoar radne snage“

Kosovo bi u budućnosti moglo da postane rezervoar radne snage za zemlje EU, ocenjuje kosovski ministar za evropsku integraciju Besim Bećaj.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

15:27

Default images

On podseća da je stanovništvo Unije sve starije, te da je to šansa mladih ljudi sa Kosova da u budućnosti dobiju zaposlenje na Zapadu.

U intervjuu agenciji APA, koji prenose austrijski internet-mediji, Bećaj je rekao da će "kada Kosovo bude pristupilo Evropskoj uniji, ona profitirati od mladog i inteligentnog kosovskog stanovništva".

Kosovski ministar se nada da će građani Kosova već od 2012. godine u zemlje EU moći da putuju bez viza, a još ovog meseca očekuje početak pregovora sa Evropskom komisijom o liberalizaciji viznog režima.

Bećaj je naveo da će kosovska vlada pokrenuti i informativnu kampanju sa ciljem da građanima objasni da "putovanje bez viza nije vezano sa dobijanjem radne dozvole".

Sadašnji vizni režim Bećaj smatra "kontraproduktivnim", jer "oni koji žele da putuju u EU, i pronađu način, a koristi od toga ima organizovani kriminal".

U intervjuu se prenosi da ministar ne očekuje da bi približavanje Kosova EU moglo da počne pre nego što nezavisnost priznaju sve države članice i navodi da "Kosovo uviđa da EU nije spremna da sebi natovari na vrat još jedan problem kao što je onaj kiparski".

U vezi sa tim, Bećaj je pozvao Brisel, kako se prenosi u intervjuu, da sa Srbijom ne počinje pregovore o članstvu ako se Beograd ne pomiri sa nezavisnošću Kosova.

Jer, kako APA prenosi Bećajev stav, "teritorijalnim pretenzijama prema Kosovu Beograd krši kriterijume za ulazak u EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: